• MaNcs 26. évf. 41. sz. (2014. 10. 09.)

  Elvinnének mindent

  A szavazás előtti napon itt a heti szerkink. És annak utolsó mondatai: "Maguknak tartoznak ennyivel; és nem önöknek kell szégyellni magukat. Menjenek, és szavazzanak a Fidesz ellen."

  2014 / 41
 • chili&vanília

  Ó, otelló

  Az otelló az egyik kedvenc szőlőfajtám, rövid, mindössze néhány hétig tartó szezonjában lehetetlen betelni vele. Leginkább csak úgy, ahogy van, szemezgetve – vicces, ahogy a jellegzetes ízű belső gömböcske kipattan a vastag héjából.

 • "Jesus Loves Gays" - Kincses Marcell volt ifjúsági lelkész a homoszexualitásáról

  Álnéven jelentette meg Coming Out Könyv, egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története című írását, amiben elmeséli, hogy milyen önismereti utat járt be 27 éves koráig, amikor gyakorló lelkészként arra jutott, hogy nem tudja folytatni addigi munkáját, inkább megismeri önmagát, és felvállalja homoszexualitását.

 • Vulkántragédia Japánban

  Ébredő szörnyeteg

  Legalább félszáz gyanútlan kiránduló, hegymászó lelte halálát egy alvónak vélt vulkán kráterénél egy váratlan, robbanásos kitörés során. Mindez ismét átértékelheti a természeti kockázatokról való gondolkodásunkat.

 • Ungváry Krisztián

  Inszinuáció

  A magyar zsidóság két világháború közötti vagyoni helyzetéről – viszontválasz Bolgár Dánielnek

 • Interjú

  „Feltehetően nyugatra menekülnek” – Szőke Béla Miklós régész a magyarok bejöveteléről

  A zalavári ásatások átírták a 9. századi Karoling Pannóniáról szóló tudásunkat, sőt, a magyar honfoglalás is másként látszik. Erről is beszélt az MTA BTK Régészeti Intézetének munkatársa, a Karoling erődítmény és grófsági központ feltárója s az archeológia legújabb eredményeit prezentáló régészeti kiállítás egyik kurátora.

 • Terepasztal az Andrássy úton - Visít és hasít a vasút

  600 épület, 100 vonat, 1300 méter sínpár, 1000 autó, 5000 ember, 5000 fa, 20 szív, 20 lélek, 1 sikeres üzleti vállalkozás: ez a Miniversum nevű modellezői paradicsom és túl szép álomvilág.

 • Séta

  Budapest, a kávéváros

  A századforduló legnagyobb demokratikus bulihelyei voltak, ahol a különböző társadalmi csoportok együtt tombolhattak. A nagyvárosi életforma pótolhatatlan részeivé váltak, pezsgő, bohó, sokszínű kulturális életet biztosítottak.

 • Ki építi a Sorsok Házát? - A felülről megosztott felelősség

  Kisebb botrány tört ki abból, hogy a kormány kancelláriaminisztere, Lázár János személyes főtanácsadójává nevezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének egykori ügyvezetőjét, Zoltai Gusztávot. Jobboldali politikusok és értelmiségiek is nehezményezték a megbízatást.

 • Sándor Judit:Testbeszéd

  Lehet-e gyógyítani a szerelmet?

  Juliusz Machulski Szexmisszió c. 1984-es filmjében, ami egy biotechnológiai módszerekkel férfitlanított, föld alatti városban játszódik, az egyenruhába bújtatott nők időnként egy tablettát vesznek be, hogy fölöslegesnek ítélt nemi vágyaikat elfojtsák.

 • Ara-Kovács Attila Orient expressz

  Peking válaszúton

  Az elemzések többsége a tiltakozó akciók nyomán próbálja értelmezni a hongkongi helyzetet; rendre főszerepet kap a diákság, azok a fiatalok, akik – kiegészülve a pekingi politika helyi kritikusaival – már hetek óta dacolnak a rendőrséggel és a Pekingből sietve odavezényelt – általában kantoni gyökerű – titkosszolgálati ügynökökkel.

 • A szerk.

  Navracsics mint politikai üzenet

  Navracsics Tibort, Magyarország jelöltjét az EU-biztosi posztok valamelyikére előbb, még a szereposztáskor alighanem az egyik legsúlytalanabb tárcával kínálta meg az Európai Bizottság elnöke, bizonyos Jean-Claude Juncker, aztán – szóbeli és írásbeli vizsgája eredményeként – még erre a gyengének mondott kulturális, oktatásügyi, ifjúságpolitikai és az uniós polgárság ügyeiért felelős biztosi szerepre is alkalmatlannak találta őt az Európa Parlament illetékes szakbizottsága.

 • Nekrológ

  Rendkívüli idők

  Jurij Ljubimov (1917–2014)

  A 20. század színházi előadásai című, nyilván szubjektív válogatásban, amelyben minden évet egy-egy előadás reprezentál, biztosan benne kell lennie egy Ljubimov-rendezésnek. A kezemben lévő kötetben kettő is van: a Hamlet és a Csendesek a hajnalok.

 • Esernyős forradalom Hongkongban

  Köss egy sárga szalagot a hajtókádra!

  Az átlagos hongkongi ember mindig visz magával esernyőt – vagy mert esik az eső, vagy mert süt a nap. A könnygázzal szembeni alkalmazás új távlatokat nyitott e hétköznapi tárgy használatában. Forradalom élőben: a helyszínről jelentjük.

 • A terjeszkedő vírus

  Tízezrek vagy milliók

  Úgy tűnik, a gyilkos vírus inkább csak a Guineai-öböl partvidékén szedi az áldozatait. Az előrejelzések szerint hamarosan látványosabban is megmutatja pusztító erejét.

 • A Magyar Nemzet története 2.

  Egy a tábor, egy a lap

  Az előző részben áttekintettük a rendszerváltás utáni Magyar Nemzet első évtizedét. A folytatásban bemutatjuk, miként teljesedett ki Liszkay Gábor keze alatt a jobboldali médiabirodalom, és lett a Fidesz 2010-es győzelmének fő letéteményese.

 • A baloldal esélyei néhány nagyvárosban

  Próba a romokon

  Nemcsak a fővárosban, számos más településen is nehéz feladvány volt a baloldali pártok számára az összefogás. Az egyet­értés hiánya a Fideszen túl a legtöbb esetben a Jobbiknak kedvez. Néhány egykori és jelenlegi baloldali-liberális „fellegvár” esélyeit vizsgáltuk.

 • Bokszkesztyűs báb - Tarlós István mindenki ellen

  Hol a kormányzat bábjának, hol önjáró, irányíthatatlan politikusnak látják kritikusai Tarlós Istvánt. Az ellentétes minősítések nem feltétlenül zárják ki egymást, a főpolgármester első ciklusa leginkább többfrontos háborúként írható le.

 • tévéSmaci

  Denevér, csigavér

  Amikor Sztupa és Troché megalapították és beindították a Szemét Múzeumot, azt ne úgy képzeljék el, hogy szemét volt benne kiállítva. Persze alakulhatott volna úgy is az új múzeum sorsa, hogy szemetet állítanak ki benne, hisz az ötlet akkor fogalmazódott meg Sztupában, amikor az Uránia mozi előtt meglátta a híres írót, amint egy jó vaskosat bele­trombitál egy másodlagos frissességű papír zsebkendőbe, s ahogy van, azonmód el is hajítja azt az utca kövére.

 • Bud Spencer: „Ha levetkőzöm Fellininek…”

  Boldog nyugdíjasként él családtagjai és porcelántányérjai körében, egy római lakópark legfelső emeletén. Semmi fakszni, az erkélyen fehérnemű szárad, a könyvespolcokon egy-két plakett és a Goldoni-összes, a földön egy közös fotó a másik úszófenomén-filmsztárral, Johnny Weissmüllerrel.

 • Interjú

  „A völgy, ahol semmiről sem tudnak”

  Ronald Zehrfeld színész

  Afganisztánban szolgáló német katonát játszik Feo Aladag rendezőnő filmjében: a Világok között csütörtöktől a mozikban. A 37 éves német színésszel a Szemrevaló fesztiválon beszéltünk.

 • Tévétorrent

  Houdini

  A 18. század második felében kezdjük és 1926-ban bekövetkezett haláláig követjük Weisz Eriket, ismertebb nevén Houdinit, amint olcsó trükkökre tátott szájú, megszeppent kisgyerekből törekvő szemfényvesztő, majd bűvész, szabadulóművész, mágus és celeb lesz; útja során elnökökkel, Raszputyinnal és még Sir Arthur Conan Doyle-lal is találkozik.

 • Tévétorrent

  Forever

  „Halál minden életkorra és alkalomra! Akasztás által, görcsben, tüdővészben, kaszabolás, nyakazás, fulladás által és hiányos táplálkozásból kifolyólag! Minőségi mészárlás, méreg és gyilok! Dupla halál duellumban!

 • Film

  Lavina

  A civilizált embernek hiányzik a természet, persze csak szabályozott körülmények között. Kirándulunk, állatkertbe megyünk, síelünk, hegyet mászunk. De mi lenne, ha egyszer a természet jönne hozzánk kéretlenül? Ruben Östlund filmjében jön is:

 • Film

  A séf

  Robert Downey Jr. egy csupaszív fickó, aki friss bejelentése szerint Hollywood számkivetettjét, Mel Gibsont szeretné a következő Vasember rendezőjének. A dolog oda vezethető vissza, hogy amikor épp Downey Jr. volt Hollywood számkivetettje, elsőként Gibson sie­tett a megsegítésére és adott neki szerepet Az éneklő detektívben.

 • mi a kotta?

  Már nem szűz

  „Soha azelőtt nem beszéltem még uralkodóval. Noha mindenki azt mondta, hogy József a világ legemberségesebb és legnyájasabb fejedelme, mégsem tudtam leküzdeni előtte nagy zavaromat és félénkségemet. De mosolygó arckifejezése, szelíd hangja, és főleg végtelenül egyszerű viselkedése és öltözködése, mely semmiben sem hasonlított ahhoz, amit egy királyról elképzeltem magamnak, nemcsak felbátorított, de alig adott időt arra is, hogy észrevegyem, egy császár előtt állok.

 • Lemez

  A tökéletes alibi

  Thom Yorke: Tomorrow’s Modern Boxes

  Nehezen viselem, ha egy férfi nyávog, és talán Thom Yorke az egyetlen kivétel.

 • Interjú

  „Általunk írt feldolgozások”

  Füleki Sándor – Wall Of Sleep

  A 2002-ben alakult Wall Of Sleep ötödik lemezét adta ki nemrég No Quarter Given címmel. A Black Sabbath örökségét híven ápoló zenekarból a korábban a WOS elődzenekarában, a Moodban, illetve régebben a magyar hardcore legnagyobb zenekaraiban, a Leukémiában és az AMD-ben is játszó gitárossal, Füleki Sándorral beszéltünk.

 • Lemez

  Death From Above 1979: The Physical World

  A nullás évek elejének-közepének egylemezes kultzenekarai (igen illusztris társaság ez, ha emlékszünk még: Life Without Buildings, Unicorns, UNPOC, Postal Service) közül az egyik legjelentősebb a torontói Death From Above 1979, amely egy sikeres EP és a 2004-ben – azaz épp tíz éve, te jó ég – megjelent, bizonyos körökben máig mély áhítattal övezett You’re a Woman, I’m a Machine után nem sokkal feloszlott.

 • Rádió

  Kicsit elment

  Foci az éterben

  A magyar foci régebben csak rossz volt, az utóbbi években viszont szürreális lett, de így legalább a sport és a kabaré közötti pozíciója alkalmas lehet rá, hogy új híveket szerezzen neki, főleg a fiatalabb generációk soraiból.

 • Könyv

  Nehéz szülés

  Kiss Judit Ágnes: Négyszög

  A fülszöveg ígérete szerint a születés, a szerelem, a szakítás és a gyász nagy témáit mint az ember életének kitüntetett drámai fordulópontjait szólaltatja meg lírai igénnyel, drámai formában Kiss Judit Ágnes kötete.

 • Könyv

  John le Carré: Tükrök háborúja

  Nagyon jó évjáratú le Carré került elő a le nem fordított klasszikusok süllyesztőjéből: a The Looking Glass War ’65-ös, annyira régi, hogy a filmváltozat stáblistáján Anthony Hopkins a futottak még negyedik helyen szerepel.

 • Miből él a Turay Ida Színház? - A vándorút vége

  Nemcsák Károly feleségének kereskedelmi színháza, a Kálvária téren immár végleges otthonra lelt Turay Ida Színház a piacról is megélne, de azért nem tesznek rosszat neki az állami forintok, önkormányzati szerződések, kőszínházi együttműködések sem.

 • Cirkusz

  A Recirquel Újcirkusz Társulat: Párizs éjjel

  A Recirquel Újcirkusz Társulat Párizs éjjel című premierje a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál nyitánya. A Müpa monumentális épülettömbje mellett épült hagyományos cirkuszi sátorban zajlik az előadás, amely természetesen lélegzetelállító, az artisták szépek, mintha rajzolva volnának, és ha nem esnek le a kötélről, őrjöngve tapsol a közönség.

 • Kiállítás

  Kipa és kapa

  Unicorn is More Than Nation

  Magyarul az „Egyszarvú több mint nemzet” címre keresztelték – pedig „Az egyszarvú több mint a nemzet” vagy „Az egyszarvú többet ér a nemzetnél” közelebb járna az eredetihez – a tizenegy művészt és két művészcsoportot felvonultató ki­állítást, amit korábban már a bécsi Knoll ­Galériában is bemutattak.

 • Art Market Budapest

  Kortárs a népnek

  A megjelenésünk napján kezdődő nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárt tavaly húszezernél többen látogatták. Mire elég ennyi ember, mit nyújt a vásár a galériáknak, és melyik bokorban rejtőzik Fekete György?

 • Chagall

  Padlizsánkrém a reprókavalkádban.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...