• MaNcs 26. évf. 42. sz. (2014. 10. 16.)
  Önkormányzati választás után

  A helyhatóság én vagyok

  A Fidesznek változatlanul nincs ellenfele, ehhez képest rosszabbul teljesített, mint négy éve. A választások új színfoltja a lázadó jobboldali település. Még néhány év, és Orbán fideszes reformellenzéke megdönti a rendszert!

  2014 / 42
 • A csábító kék fény - Fizikai Nobel-díj világító diódákért

  Olcsó, energiatakarékos és minden szempontból zöld technológiát jutalmazott idén a Nobel-díj bizottság: ősszel a kék színű világító diódákért osztottak elismerést a fizikai szekcióban. Ráadásul a LED-lámpák a technológia fejlődésével egyre több területen válthatják le a sok tekintetben pazarlóan működő hagyományos fényforrásokat.

 • A kisökör és Jupiter

  A miniszterelnök úr a Kossuth rádió 180 perc című műsorában az elmúlt pénteken megjegyezte, hogy „országvezetés, nemzetépítés, közösségépítés szempontjából” nem a spórolós Németországot tekinti példaértékűnek, hanem inkább Angliát, mostanság ott történnek ugyanis a „legizgalmasabb dolgok”.

 • Bodó Csanád

  Sag mir wo die Frauen sind?

  Hallgatói önkormányzatok és a női kvóta

  Éppen aznap, hogy kiderült, az ELTE jogi karának tavalyi gólyatáborában megerőszakoltak egy hallgatót, egyik neves egyetemünk szűk körű ünnepségére voltam hivatalos.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Zsidózásunk alapjai

  Imaoka Dzsuicsiro Magyarul négy hét alatt c. művének (Tokió, 1969) első leckéje rögtön néhány szellemes mondattal kelti fel a japán olvasó érdeklődését: „Ön van itt. Ő van ott. Hogy van? Köszönöm, igen jól vagyok.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Fordítva a lovon

  Orbán Viktor parlamenti beszédében felszólította a bankokat: „zárják le a tisztességtelen hitelezés korszakát, és jöjjön el a fair bankok korszaka”. Pár napra rá Rogán Antal bejelentette, hogy már készül is a fair bankrendszerről, a fogyasztási hitelek átlátható árazási rendszeréről szóló törvény, amelyre (Répássy Róbert szerint) azért van szükség, mert „a jelenlegi szabályok mellett a bankok tisztességtelen szerződési gyakorlatot folytattak”.

 • A szerk.

  Aprómunka

  Még jóformán el sem ült az önkormányzati választások körüli habzás, amikor Tarlós István potenciális utóda, a Fidesz MIÉP-ből igazolt wunderkindje és kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté megosztotta a főváros vezetésére vonatkozó elképzeléseit pártja televíziójának nézőivel.

 • A szerk.

  Választás nélkül

  Nyert Orbán, vesztett megint a baloldal, vagy nagyon veszített, vagy veszített, de nem annyira, pár oldallal odébb elveszünk a részletekben. Mindenesetre a nép – az ország stb. – lehülyézése ebben a szomorú helyzetben sem tűnik célravezetőnek, legalábbis azok számára, akik nem akarnak emigrálni, elvégre mégsem lehet mindennap arra ébredni, vagy felülni a hatos villamosra vagy a mátészalkai személyre, hogy úristen, csupa HÜLYE.

 • A kurdok küzdelme a Kalifátussal

  Kobani tragédiája

  Az Iszlám Állam hetek óta ostromolja a stratégiai helyen fekvő török–szír határvárost, Kobanit. A települést a szír állam sajnálatos megszűnte miatt a helyi kurd kisebbség erői védik – a török kormány égbekiáltó tétlensége mellett.

 • Az új uniós költségvetési ciklus első pályázatai

  Rendszeresen hazacsenget

  Az önkormányzati választás kampányfinisében a kormány kilenc új uniós pályázat kiírását hirdette meg. A most induló hétéves uniós költségvetés első tenderei még nem a legjelentősebbek, ráadásul tavasz előtt aligha lesz kifizetés.

 • Interjú

  „A Fidesz folyamatosan veszítve nyer”

  Juhász Attila (Political Capital) az önkormányzati választásról

  A Fidesz magabiztos fölénnyel nyeri egymás után a választásokat, miközben szavazótábora egyre csökken. Ennek egyik oka, hogy a magukat baloldalinak valló pártoknak nincs ideológiájuk, és nem döntötték el, hogy rendszer- vagy kormányellenesek – állítja Juhász Attila, a Political Capital elemzője.

 • Lemez

  World Music: az egyik

  vad, a másik édes, és fájdalmas a harmadik. Erre a hónapra nem tudok biztosabb kapaszkodót.

 • Interjú

  Továbbgondolni Bradburyt

  Erdész Róbert – Solaris

  Nyolcvanas évek, progresszív rock, Magyarország: a Solaris a szocialista ellenszélben is kihozta a ma már alaplemezként hivatkozott Marsbéli krónikákat, amit október 26-án újra bemutatnak a Művészetek Palotájában. A világhírűvé csak a feloszlása után vált zenekar billentyűsével beszélgettünk.

 • Opera

  Viccel a bácsi

  Mozart: Così fan tutte

  Vajon az jót jelent, ha egy vígopera bemutatóján a legzajosabb derültséget a feliratozó berendezés átmeneti meghibásodása váltja ki? Ugye, aligha?

 • Koncert

  Johann Sebastian és a nagybácsi

  Két Bach

  Bach. Keresztnév nélkül kimondva a családnév csakis Johann Sebastianra (1685–1750) vonatkozhat. Aki azonban konyít valamit a zenéhez, tudja, hogy a Bach családban a barokk stílus nagy betetőzőjén kívül is bőven akadtak muzsikusok, a Máté-passió szerzője előtt is, után is.

 • Színház

  Valami élet

  Pintér Béla: Bárkibármikor

  A legújabb dizájnerdrogok neve Zene és Évi, s ha nem az újságban olvasnánk, azt hihetnénk, Pintér Béla találmányai.

 • Nem talált, süllyed – A Bárka Színház kálváriája

  Két és fél éve keres fenntartót a józsefvárosi színház, amely ezt az évadot már el sem tudta kezdeni. Színészek már nincsenek, van viszont több mint százmilliós adósság és rendőrségi nyomozás.

 • Könyv

  A mába fagyott örök tegnap

  Pintér Judit Nóra: A nem múló jelen – Trauma és nosztalgia

  Régi fixa ideám, hogy ha a közoktatási program szerves része lenne a pszichológia tanítása, mégpedig lelkes tanárokkal, nívós órákkal, az nagy valószínűséggel egy érettebb, érzékenyebb, tudatosabb emberekből álló társadalmat eredményezne hosszabb távon.

 • Interjú

  „Közelebb kell mennem a valósághoz”

  Patrick Modiano Nobel-díjas író

  Múlt csütörtökön tanulta meg a nevét a világ, de Franciaországban eddig is élő klasszikusként tartották számon. Magyarul négy regénye is megjelent, mégis alig ismerte valaki. Egy korábbi, rendhagyó interjú fordításával ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 • Szabó T. Anna

  Radnóti koszorúi

  Radnótit könnyű szeretni. Szép, szelíd arc, gyöngéd szerelmes versek, igazi lírikus, a lányok álma, aki nemcsak udvarláskor ír a kedveshez, hanem a házasságban is, tehát nyilván mintaférj. A magunk idealizált képére formáljuk őt, mert így kényelmes.

 • Ferencz Győző: Egy nyugtalanító költő

  Megjelent Gyarmati Fanni naplója – a holnapi Narancsban erről kérdezzük Ferencz Győzőt. Ebben az esszéjében arról ír, miért nem tudunk mit kezdeni Radnóti emlékével.

 • Miért maradt ki Ferencz Győző és Szabó T. Anna írása a Müpa Magazinból?

  „Kommunikációs hiba”

 • Tévé

  LúzAir

  Fapad

  Tételezzük fel egy röpke pillanatra, hogy a közszolgálati csatornákon azért készülnek sorozatok, hogy mi megnézzük őket.

 • Interjú

  „És ha cicákat festenék?”

  Vojnich Erzsébet festőművész

  Az egész életművet összegző győri kiállítását kötözködésre hajlamos férje rendezte, aki sosem látott és elfelejtett képeket is előszedetett vele. Ennél jobb alkalmat keresve sem találnánk, hogy az ürügyként használt témákról, a túl érdekes perspektívákról és a véletlenről beszélgessünk Vojnich Erzsébettel.

 • Múmiavilág

  A megtestesítés mesterei

  Nyolc év után ismét múmiák népesítik be a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) termeit.

 • Interjú

  „A bozótot választottuk”

  Jane Petring nyelvtanítási szakértő

  A Montrealban élő szakember az English for the Environment (Angol a környezetért) programsorozat keretében több magyarországi városban tartott „zöld” műhelymunkát angoltanároknak az amerikai nagykövetség nyelvtanárokat segítő regionális irodája (RELO) meghívására.

 • Ahol a földből is daganat nő - Élet Majak mellett

  Még ma is tízezren élnek annak a szibériai atomüzemnek a közelében, ahol 1957-ben a csernobilihez mérhető katasztrófa történt. Itt ugyanis elmaradt a teljes kitelepítés, sőt, az érintettek százezreinek el sem mondták, mi történt.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...