• MaNcs 26. évf. 44. sz. (2014. 10. 30.)
  A szerk.

  Mentek!

  Ma is lesz tüntetés, amikor ez az írás születik, majd este, de még csak a rendőrök gyülekeznek tömegesen. A tüntetők talán nem is lesznek annyian, mint vasárnap, a kedd mégiscsak munkanap, a rendőrök meg biztosan többen lesznek, mint vasárnap (hogy a rettenetes „vandálok”, a „gennyládák” és „büdösbogarak” ellen megvédjék a pártházat és a párttévét). De nem ez az érdekes.

  2014 / 44
 • chili&vanília

  Pavlova

 • Gyomorba dönt – Az igazi Cronut™

  New Yorkban népszokás a sorban állás, a sorhoz való jog talán az alkotmányban is szerepel valahol. De hajnali 5-kor beállni egy pékség elé, hogy a 8 órás nyitás után biztosan jusson a világ legfelkapottabb és/vagy legtúlértékeltebb süteményéből – nos, ez azért még helyi szinten is kirívó esetnek számít.

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Matematikai istenbizonyíték

  Van néhány olyan tudományos téma, amely időről idpre a világlapok címoldalaira kerül, mint nagy felfedezés, majd elül, hogy aztán úgy tíz-tizenöt év múlva, amikor a közönség már elfelejtette a legutóbbi felbukkanását, ismét feléledjen.

 • A garnélarák

  A bűnöst jó előre, már áprilisban kijelölte Lázár János az Ökotárs Alapítvány és konzorciumi partnerei személyében. Azzal vádolta őket a kormány, hogy az LMP kampányát támogatták a Norvég Civil Alap forrásaiból.

 • A szerk.

  Mielőtt késő lesz

  Amerika még egy kicsit az után is a barátunk volt, hogy beütött a kitiltási ügy, Lázár János három napra rá, október 20-án a külügyi bizottság ülésén úgy ölelte-csókolta Amerikát, hogy belepirult, aki nézte.

 • Ameddig van miből – Elnökválasztás Brazíliában

  Dilma Rousseff, az eddigi államfő nyerte meg Brazíliában az elnökválasztást a vasárnapi második fordulóban. Ezzel tizenkét év után további bizalmat kapott a szavazóktól a Munkáspárt (PT), amely az életszínvonal terén szélsőségesen megosztott ország szociális problémáinak a megoldását tekinti fő feladatának.

 • „Mindenki a riválisunk” – Susan Chira, The New York Times

  1981 óta dolgozik a lapnál, jelen tisztségében, főszerkesztő-helyettesként a hírekért felel. A lap Manhattan közepén álló felhőkarcolójának harmadik emeletén találkoztunk vele.

 • Nem ment olajozottan – Áfacsalás, tanulmányírás és a kitiltások

  Máig sem cáfolt híresztelések szerint a hazai növényolajgyártás legnagyobb, amerikai tulajdonban álló cégétől érkezhettek azok az információk, amelyek alapján a washingtoni kormányzat magyar főtisztviselőket, „kormányhoz közeli üzletembereket” tiltott ki az Egyesült Államokból.

 • Helycsinálás – A Tilos, a Gazdasági Rádió és Habony nyomulása

  A Médiahatóság döntéseinek eredményeként feje tetejére állhat a budapesti rádiós piac. Miközben bizonytalan a Gazdasági Rádió és a Tilos Rádió jövője, helyzetbe került egy egyszemélyes Fidesz-közeli vállalkozás.

 • Internetadó

  Hiba csúszott a másolásba

  A tiltakozás minden várakozást felülmúlt, ám a kormány nem csak ezért követett el hibát az új közteher tervével. Az internetadó sokkal kényesebb téma annál, mint ahogy azt Orbán Viktor elképzelte. Nála sokkal nagyobbaknak és erősebbeknek is beletört már a bicskájuk.

 • mi a kotta?

  Bordélyigazgató és költő

 • Koncert

  Helmet

 • Lemez

  Óészaki borongás – Erlend Øye: Legao

  A melodikus és kissé szentimentális bergeni varázsló rég messzire került néhai elektropopos kísérleteitől: az utóbbi szűk évtizedben sokkal inkább a nosztalgikus gitárrealizmus mestereként mutatkozott a valóban kivételes komponáló- és előadói képességgel megáldott langaléta, szemüveges norvég.

 • „Nyugi, ugyanaz vagyok” – Nina Hagen énekes

  Nina Hagen, a Kelet-Berlinből indult punkdíva, aki most már az univerzális gospel-punk tarka madara is, másodjára járt Budapesten. Négy éve – nem sokkal megkeresztelkedése és dobozgitáros korszakának kezdete után – a Szigeten koncertezett, október közepén pedig a Café Budapest fesztivál cirkuszi sátrába hívták, ahol változatlanul a világbékét és a krisztusi szeretetet hirdette brechti hangulatú kabaréjával.

 • Koncert

  Sziklában, madárdalban – Messiaen: Des Canyons aux étoiles

  „Isten! kit a bölcs lángesze fel nem ér, / csak titkon érző lelke ohajtva sejt” – Berzsenyi ír így a Fohászkodásban. Valóban: a hit „ohajtva sejt” – nem tudhatja, de vágyja, reméli egy Gondviselő Szellem létét.

 • Lemez

  Borogyin: Igor herceg

  „Szeretném befejezni az operámat, de nem akarok túlságosan belebonyolódni” – fogalmazott pár évvel oly korai halála előtt Alekszandr Borogyin, ám ez a szerény vágya nem teljesülhetett.

 • Koncert

  Solaris

  Nosztalgiázni és múltat idézni nem ugyanaz. Az előbbi inkább zenegépes krimókba, az utóbbi akár nívós koncerttermekbe is való. Például a Művészetek Palotájába, ahol úgy szólalhat meg egy 30 éves lemezanyag, az akkor progresszív, ma már inkább csak okosan dallamos Marsbéli krónikák, hogy az egy pillanatra se hasson avíttas­nak.

 • Film

  Piszkos pénz

 • Film

  Szavak nélkül

 • Tévésorozat

  Végtelen lánc – Terápia

  Mostanság sok szó esik az olyan sorozatokról, melyek nyomán újabb és újabb helyi változatok születnek (Forbrydelsen, A híd, Broadchurch), ám ha volt széria, amely tényleg minden nációt megihletett, az Hagai Levi BeTipul című produkciója.

 • Tévé

  Édes kis gyönyörűségem – Virtuózok

  Kérem, hagyják abba, cukorbeteg vagyok! – szólna legszívesebben a néző, amikor a komolyzenei tehetségkutató show második adásában a „picurkák” kiválogatása zajlik. Mert az önmagában is embert próbáló, hogy helyesebbnél helyesebb kisgyerekek lépnek, sőt olykor totyognak vagy sétikálnak hangszerükkel a zsűri elé, de megjelenésüket még ráadásul a zsűri meg a műsorvezető páros is zajosan körülrajongja, ami olykor az elviselhetetlenségig megemeli az adás cukorszintjét.

 • Film

  Annabelle

  A bevett és jól lerágott horrorklisék olyanok, mint a démonok vagy maga az ördög: borzasztó nehéz kiirtani őket, és egy idő után már inkább fárasztók, mint rémisztők.

 • Kiállítás

  Bőrödön viseled

  Szép, keserédes kiállítást hozott össze Oltai Kata kurátor az Ernst Múzeumra megszólalásig hasonlító Capa Központban.

 • Curry House

  Székházbevétel helyett indiai konyha Orbán Viktorral.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...