• Kémjátszmák Izraelben - The Honourable Woman

  A politikai thriller bátor alkotói darázsfészekbe nyúltak. A darázsfészek a mindig forrongó Közel-Kelet, annak is az egyik legneuralgikusabb pontja, az izraeli–palesztin viszony.

 • Kovács András

  Zsidó asszimiláció, zsidó politika

  György Péter és Köves Slomó vitájához

  György Péter és Köves Slomó vitája, a magyar zsidók asszimilációjának menetéről, következményeiről és tanulságairól szólva valójában arról folyik, hogy ma, Magyarországon milyen legyen a „zsidó politika”, azaz mit mondjanak, kinek az oldalán álljanak azok, akik zsidóként szólalnak meg a magyar politikában.

 • A szerk.

  Kielégítetlenül

  Elzúgtak tüntetéseink. Volt egy erős hete a magyar közlétnek; inkább vicces, mint szomorú, hogy éppen akkorra esett 2014-ben is, mint 1956-ban: kábé október 23-tól 31-ig. Az esetre, jó, akkor esetegyüttesre már most, tényleg egy-két nap múltával úgy emlékezünk, mint „az internetadó elleni tüntetésekre”.

 • Kell a barátság – A kitiltási botrány valódi dimenziói

  A Déli Áramlat politikai érdeke Moszkvának: Ukrajna leértékelése mellé új eszközt kapna Délkelet-Európa államainak egymás elleni kijátszására, oroszbarát koalíciók felépítésére.

 • Európa közepe melléklet

  Van visszaút - Hogyan gyógyítható a szélsőjobb?

  Bár Németországot és Magyarországot sokszor egy kalap alá vesszük a szélsőségesek jelentette veszély szempontjából, a különbségek jelentősek. De eltérő a szélsőségességre adott társadalmi és állami reakció is.

 • Európa közepe melléklet

  Mocskos angyalok

  Szöktetők Nyugat-Berlinben

  Tízezer keletnémet köszönhette a szabadságát azoknak a nyugat-berlinieknek, akiknek nemcsak az NDK diktatúrájával, hanem saját elkényelmesedett társadalmuk ellenszenvével is meg kellett küzdeniük. Ők voltak a szöktetők.

 • Vissza a városba - A lipcsei sikersztori

  Lipcse 1990 után gyors hanyatlásnak indult. Aki tehette, menekülőre fogta innét, s a legkézenfekvőbb megoldásnak az elértéktelenedett városrészek eldózerolása tűnt. Az ezredfordulótól viszont a szász tartomány legnagyobb városa ismét vonzó hely lett.

 • Európa közepe melléklet

  „A homokba dugták a fejüket”

  Jens Gieseke történész az NDK bukásáról

  Interjú

 • Európa közepe melléklet

  „Intenzívebben érezték a bezártságot”

  Thomas Lindenberger történész a Német Demokratikus Köztársaság hétköznapjairól

  A szovjet megszállási övezet hivatalosan 1949. október 7-én alakult önálló állammá. Milyen volt az élet a DDR-ben, hogyan alakult a viszonya az NSZK-val, és hogyan távolította el magától a náci múltat? Mik voltak az ellenállás lehetőségei a szocialista blokk egyik legpedánsabb diktatúrájában, és miért nem hitte el még Gorbacsov idején sem senki, hogy közel a vég?

 • Európa Közepe melléklet

  Techet Péter: Német? Egység?

  Amikor a német egységről írunk, kezdhetnénk Fichtével is, aki a német nemzetet metafizikai­lag akarta megalapozni és megindokolni. Kezdjük azonban inkább a német egység eredményével, a mai berlini köztársasággal.

 • Az ismeretlen miniszterelnök

  Lázár György, 1924–2014

  A napokban tudtuk meg: 2014. október 2-án, életének 90. évében elhunyt Lázár György, aki 1975 és 1987 között Magyarország – akkori elnevezéssel a Magyar Népköztársaság – miniszterelnöke volt. Évtizedek óta visszavonultan élt; majdnem annyira láthatatlanul, mint amennyire láthatatlan kormányfő volt a kádári konszolidáció végén és a rendszer válságba kerülésének időszakában.

 • Lemez

  La Belle Excentrique

  Patricia Petibon, a kiváló koloratúrszoprán huszonkilenc dalt vett lemezre zongorista partnere, Susan Manoff társaságában. A CD különlegessége, hogy az énekesnő – mint a kísérőfüzet játékosan fogalmaz – Gabriel Faurétól Leo Ferréig egy kalap alá veszi a francia komoly- és könnyű­zenét.

 • Koncert

  Hiperkarma

  Ha létezne egy olyan lista, ami a magyar popzene nagy túlélőit foglalná össze, akkor azt Pajor Tamás mellett egészen biztosan Bérczesi Róbert vezetné.

 • Koncert

  John Eliot Gardiner

  Nagy karmester és mosolygó zenekara koncertezett múlt csütörtökön a Müpában, s a derű legalább annyira fontos jellemzője volt Gardinerék fellépésének, mint a nagyszerűség.

 • Leonard Cohen: Popular Problems

  Lassú, értő szex vagy egy gyors numera? Lehúzó kritikák vagy lehúzó népirtások? Terítéken a 80 évesen is virgonc dalnok új lemeze.

 • Koncert

  Ellopta, hazavitte

  Electronic Beats Fesztivál 2014

  A szokásos őszi Electronic Beats idén a debütálásokról és a hamisítatlan élő produkciókról szólt, rá­adásul az este folyamán – egymástól részben függetlenül – három Blake is főszerephez jutott. A fel­lépők szinte kivétel nélkül először játszottak hazánkban: ez ugyanúgy elmondható a programot futólag nyitó – amúgy kedves, néha kifejezetten izgalmas – belga fiú-lány duóról, a Joy Wellboyról, mint a brit Zoot Womanről.

 • „Nem a YouTube a zeneipar jövője” - Rebecca Lammers digitális zeneterjesztési szakértő

  Jó dolog-e a Spotify a művészeknek, hol terjednek az új számok, hogyan érdemes ma zenét pénzzé tenni, maradnak-e CD-k a világon, mit csinál másként Lady Gaga vagy a Coldplay? Rebecca Lammers Londonban többek között a Pink Floyddal is dolgozik.

 • Tévésorozat

  The Divide – Az ítélet ára

  A másolat másolata talán még nem az a verzió, amelyet csak a menthetetlen sorozatfüggők képesek őszintén élvezni, de máris bonyolódik a helyzet, ha hozzátesszük, hogy ezt a szériát – a történetet szabályosan félbevágva – mindjárt az első évadja után elkaszálták.

 • Film

  Sírok között

  Lawrence Block főfoglalkozású krimiíró és hobbiszintű távgyalogló minden fórumon elmondta már az elmúlt 28 év során, hogy mennyire rühelli szegény Hal Ashby utolsó mozifilmjét.

 • Verzió+

  Ruanda FC

  Hogyan lehetséges, lehetséges-e egyáltalán meg­békélés egy olyan társadalomban, ahol húsz évvel ezelőtt a hutu többség szó szerint megtizedelte a tuszi kisebbséget, azóta pedig – egy olyan kormányzat alatt, amelyben a kisebbségé a domináns szerep – változatlan lakossági arányok mellett, hatósági felügyelettel igyekeznek egységes, élhető országot teremteni?

 • Verzió melléklet

  Euromajdan. Nyers vágás

 • Verzió melléklet

  Eltűnő határok

 • Verzió melléklet

  Éjjeli menedék

 • Verzió melléklet

  Képszerkesztők

 • Verzió melléklet

  A Cervanová-ügy

 • Verzió melléklet

  Mit fogott a hálózat?

  2 kockafilm

  Nem csupán a mi fékezhetetlen agyvelejű kormányzatunk figyelt fel arra, milyen kulcsfontosságú a világháló napjainkban: két fontos és a maga nemében szórakoztató doksi is ezt a témát járja körül.

 • Verzió melléklet

  Az utolsó limuzin

 • Verzió melléklet

  Ami az atom után marad

  3 nukleáris töltetű film

  Noha az atomfizika rém absztrakt és bonyolult dolog, a nukleáris ipar tragikus balesetei mégis a világ pofonegyszerű dolgai közé tartoznak. Hiszen mit kell azon magyarázni, ha valaki örökre elveszíti otthonát, mindazt, ami számára az életet jelentette?

 • Verzió melléklet

  A cenzúra ösztönöz

  Madeleine Sackler rendező

  A Veszedelmes játékok című nyitófilm alkotójával a fehérorosz cenzúráról, a helyszíni forgatás nehézségeiről és a diktatúrában élők lehetőségeiről beszélgettünk.

 • Verzió melléklet

  Jasmine

  Animáció+doku

  Alain Ughetto szó szerint veszi az animá­ciót: gyurmafigurái valóban lelket kapnak, élettel telítődnek, ahogy felidéznek és újrajátszanak egy régi szerelmet. A Provence-ban élő rajzfilmes és dokumentarista levelekből, archív híradórészletekből, Iránban készült szuper 8-as felvételekből és személyes emlékekből építi fel a több műfaj elemeit kreatívan ötvöző filmet.

 • Verzió melléklet

  A tizenegyedik

  Nemcsak a tizenegyedik fesztivál, hanem a tizenegyedik vonatkozó melléklet a Magyar Narancsban.

 • Film

  Harag

 • Film

  VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

 • Opera

  Szerű

  Lammermoori Lucia, Carmen

  Egy világsztári vendégfellépés és egy bemutató – eseményekben gazdag volt a múlt hét az Erkel Színházban, ahová előbb Edita Gruberová érkezett meg, majd aztán Oberfrank Pál rendezésében az új Carmen-produkció.

 • Színház

  Messzi távol

  Joël Pommerat: A két Korea újraegyesítése

  Amikor a Katonában bemutatták a darabot, éppen ismét felröppent valami szenzációs hír Észak-Koreáról, ezúttal a nagy diktatúra azon szándékáról, hogy egyesülni kívánna másik felével, a Déllel. A hír éppolyan hihetetlen és hiteltelen volt, ahogy majd a darabban jellemzi valaki az igazi nagy szerelmet: mert a szerelem – a hajdan volt, a tökéletes, a holtomiglan – olyan, mint amikor egyesül a két Korea.

 • Színház

  A konventben most is férfiak ülnek

  Gergye Krisztián Társulata: Merénylet

  A hosszú című (Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításában), többnyire csak Marat/Sade-ként emlegetett darabot kiválasztani már önmagában is szimbolikus rendezői állítás; ez akkor is így volna, ha Magyarországon nem jutna róla annak is eszébe Kaposvár, aki nem látta ’82-ben a legendás előadást.

 • Interjú

  „A hallgatás most beleegyezés”

  Gergye Krisztián táncos-koreográfus-rendező

  Minden színpadi műfajban szabadon mozog, legyen az prózai revü, kortárs tánc, opera, performansz vagy szórakoztató színházi darab. Minden alkotása a társadalom aktuális történéseire reflektál. Az idáig vezető útról és új darabjairól beszélgettünk vele.

 • „Soha nem lesz egyenlő a pálya” - Németh Kristóf, a Játékszín igazgatója

  A Barátok közt című szappanoperából ismert színész két éve 3 millióért vásárolta meg a Játékszínt, amely tavaly már 30 milliót fialt, igaz, mindet visszaforgatták. Virágzik a színház, amiben szerinte rámenősségének, és nem politikai kapcsolatainak van szerepe.

 • Kiállítás

  Jelelés fokhagymával

  Király András: Let me please introduce myself

  A művész indulása egybeesett az ezredforduló környékén egyre divatosabbá váló figuratív festészettel, illetve a korszak vizuális „forradalmával”, azaz az interneten felbukkanó, tömeges fogyasztásra felkínált digitális képek elterjedésével.

 • Kiállítás

  Vándorló mesterek

  Megvetés és önbecsülés

  „Drótozni, fódozni, fenekelni” – kiáltozta utcahosszat a drótostót, és amikor keresztanyám behívta az udvarra, aggódtam kicsit, hogy akkor ki is lesz most itt elfenekelve.

 • Könyv

  A lassú erózió

  Rácz Péter: Az alvó testről

  Ha van takarékos költészet, Rácz Péteré minden bizonnyal az. És nem is elsősorban azért, mert az elmúlt harminc évben mindössze öt verseskötetet publikált, sokkal inkább azért, amilyen óvatosan használja a szavait (mintha valóban el lehetne használni őket), amilyen türelemmel megközelíti tárgyát, és amilyen visszafogottan nyilatkozik a legmegrendítőbb tapasztalatokról is – tehát nem annyira mennyiségi, mint minőségi értelemben érdemes itt takarékosságról beszélni.

 • Könyv

  Felbomló tájban

  Nemes Z. Márió: A hercegprímás elsírja magát

  „Az életről szól” – szokás kijelenteni művekről, ha valami nagyot szeretnénk mondani, de épp nem jut eszünkbe semmi.

 • Most eladó a kiadó, szívem? - Árverezik az Európa könyveit

  Az Európa raktárkészletének árverezése nem a kiadó, inkább az Alexandra-birodalom bajait mutatja. A hitelezők a bennragadt könyvek dobra verésével azonban nem lesznek beljebb, mert senkinek sem kellenek. Kérdés, mikor tapintanak érzékenyebb pontot.

 • Csapra verve - A cinkotai asszonyirtó nyomában

  Nem egyszerű Budapest peremkerületében városnéző sétát szervezni, de talán könnyebb, ha az apropót az első magyar sorozatgyilkos munkássága szolgáltatja. Kiss Béla rémtettei leszorították a címlapokról az I. világháború híreit, bár ezenkívül is történt egy és más Cinkotán az elmúlt ezer évben.

 • Antropocén: az új korszak?

  Amerre a lábunk jár

  Meglehet, hamarosan máshogy hívjuk a jelen földtörténeti korát. Habár a névváltoztatás nem könnyű, és nem is biztos, hogy logikus.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...