• Most

  Lazacsteak a hipszterparadicsomban.

 • Dán Dávid

  Rendetlenség és bomlás

  A klientúraállam Magyarországon

  Az amerikai Francis Fukuyama a kortárs politikatudomány meghatározó alakja, aki Magyarországot is jól ismeri.

 • Karsai László

  Tévedések és megtévesztések

  Vitában Gerő Andrással

  Gerő András úgy véli, hogy a januári Mazsihisz-sajtótájékoztatón használt hangnemem miatt kizártam magam a párbeszédből, ezért a maga részéről a vitát lezárta.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Az okos lány és a devizahitel

  Népmesei feladat elé állította a kormányt a devizahitelek forintosítása: a „hoztam is ajándékot, meg nem is” trükkjét alkalmazva úgy kell kedveznie az adósoknak, hogy jól is járjanak, de azért ne járjanak jobban, mint a forinthitelesek, és – a Kúria jogegységi határozatához híven – maguk viseljék az árfolyamkockázat terhét.

 • Ara-Kovács Attila: Orient expressz

  Diplomaták, karrier nélkül

  Utána vagyunk a nagy külügyminisztériumi tisztogatásnak, és előtte egy majdnem ugyanekkorának.

 • Végzetes utójáték - Bedőlhet a kétharmad

  November 23-án a főváros 11., legkésőbb február 22-ig pedig Veszprém megye 1. számú választókerületében időközi országgyűlési választásokat tartanak. Lázban égnek-e az ellenzéki erők emiatt?

 • A szerk.

  Egy csalássorozat folyományai

  A megismételt ózdi polgármester-választás legelőször is a választási csalás korlátait mutatta meg két felvonásban.

 • Burkina Faso

  Csupa jó szándék

  „A becsületes emberek országa” – ezt jelenti a neve – október végén sikeresen elzavarta 27 éve hatalmon lévő diktátorát, Blaise Compaorét. Most pedig átmeneti elnököt, kormányt, törvényhozást kellene kinevezni, de ez nem megy egyik napról a másikra, hiába sürgeti a békés polgári megoldást az ENSZ, az Afrikai Unió (AU) és a regionális szervezet, az ECOWAS.

 • Szociális kiadások lefaragása

  Szegény embert a Fidesz is…

  A Fidesz minden, látszólag a szegényebb réteget támogató intézkedése valójában a jómódúaknak kedvez. A 2015-ös költségvetés tervezete már a látszatra sem ad: jelentősen megvágják a szociális célú kiadásokat, ami miatt még több ember kerül lehetetlen helyzetbe.

 • Tovább nyesi a kormány a közoktatást

  Magától is összeomlik

  Riadalmat keltettek a jövő évi költségvetés tervezetének köz­oktatási számai. Gyors összeomlás azonban nem várható – egy­előre. A hosszabb távú folyamatok viszont a leszakadás irányába mutatnak.

 • Interjú

  „Nem hülyíthetjük a hallgatókat”

  Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár

  Palkovics László bízik benne, hogy a vezetésével kidolgozott felsőoktatási stratégiára a kormány is rábólint. Viták persze vannak: felmerült a felvételi visszaállítása, és az is, hogy a fenntartó delegáltjai hagyják jóvá a rektorválasztást.

 • tévéSmaci

  A kiskacsa almái

  Amikor Sztupa és Troché szembesültek majomőseik tagadhatatlan létezésével, nem küldtek üdvözlő táviratot Darwinnak vagy senkinek sem. Nem röhögtek hangosan, de nem is voltak szomorúak, csak úgy tudatosult bennük, míg figyelmük az élet hétköznapi, apró dolgainál időzött.

 • Tévésorozat

  Terápia 2. évad

  Kis túlzás­sal „csak” ülnek és beszélnek. Mégis érdekesek azok az idegen életek, amik estéről estére találkoznak. Merthogy muszáj találkozniuk, nemcsak fizikailag a térben, hanem azokban a másik dimenziókban is.

 • Film

  Éjjeli féreg

  Az országúti balesetnél bámészkodó tolvajnak megtetszik a vérszagra megjelenő tévés akciócsoport magabiztos, öntudatos serénykedése, és a következő lopás bevételéből vett kamerával másnap már ő is egy haldoklót filmez.

 • „Széttárt ballonkabátban üldözöm” - Terry Gilliam filmrendező

  Új filmjét, A zéró elméletet már játsszák a mozik. Telefonon anekdotázott nekünk Londonból.

 • Film

  Csillagok között

  A saját fontosságukba feledkezett rendezők sorában Christopher Nolan a legnagyobb ász, csak az az átkozott komolyság, ami mostanában erőt vett rajta, a végstádiumban lévő Kubrick-tisztelet és a mat-fiz szakkör népszerű tételei mozgóképes ábrázolásának kényszere – szóval ezek mind és még néhány rendezői tikk kezd valami fémes mellékízt hagyni az egyébként minden filmre jutó fél tucat csodás képsor és ak­ciójelenet után.

 • mi a kotta?

  Kellemes minéműség

  Muzikális nemzet a német: ahogyan ez a berlini fal leomlásakor, úgy most, a 25. évfordulón is jól észbe vehető. A történelmi eseményeket akkor is Beethoven-koncertek egész sora kísérte, míg most a Berlini Filharmonikusok közép-európai turnéval emlékeznek meg a fal leomlásáról – újra Beethovennel.

 • Lemez

  Cooly G: Wait ’Til Night

  Merrisa Campbell első, Cooly G-ként jegyzett zenéi még a radikálisan átalakuló londoni tánctérre reflektáltak a 2000-es évek végén, az utóbbi években azonban már sokkal inkább előtérbe került számaiban az egyedülálló nő alakja, aki a tökéletes férfit keresi.

 • Lemez

  Lehangolt dallamok

  Négy magyar zenekar, amely anyanyelvi szinten beszéli a nehézsúlyú, belassított metált.

 • WOMEX után, előtt

  Santiago–Budapest

  „Kedves »Platina WOMEXikói« Marton László, köszönjük húsz­éves támogatását!” – állt a belépőm hátulján. Ahogy megláttam, rögtön elszörnyedtem. – Te jó ég, már húsz éve nyomom! Ráadásul a Narancsban is megírtam minden évben!

 • Musical

  Nincs legalja

  Broadway felett az ég

  Ha a kritikusra pisztolyt szegeznek a színpadról, méghozzá egy olyan előadás premierjén, amelyben sok szó esik kritikusok kinyírásáról, akkor borítékolható, hogy erről a színházi estéről markáns véleménye lesz.

 • Lemez

  Neil Young: Storytone

  Mindenki kedvenc ősbölényének, az idén már százhúsz éves, ám továbbra is imponáló munkatempóban dolgozó Neil Youngnak ez már nagyjából a kétszázötvenedik nagylemeze.

 • Lemez

  Bellini: A puritánok

  Nincs semminő kerek évfordulója, ám Maria Callas emlékezete nem is szorul ilyen számszaki kisegítésre: hangzó életművét a lemezpiac apályában is megéri újra, sőt újra meg újra kiadni. Callas Remastered – ez a címe most annak a gyors lefolyású és soklemezes sorozatnak, amely imponálóan feljavított hangzásminőséggel, újrakeverve bocsátja közre a legendás stúdiófelvételeket, melyeknek máig bámulatos vonz­erejét persze eddig sem csorbította a rég meghaladott technikai színvonal.

 • Koncert

  Branford Marsalis Quartet

  A Branford Marsalis Quartet a világ legjobb dzsesszformációinak a listáján szokott szerepelni, és budapesti fellépésük teljes mértékben meggyőzött az értékelés helyénvalóságáról. Valamiért trombitás öccse, Wynton lett ismertebb, pedig a szaxofonos Branford Marsalis játéka is lenyűgöző, használja a hangszernek akár a szoprán, akár a tenor változatát.

 • Scheiber Hugó élete és festészete

  Virsli és vurstli

  Molnos Péter könyve és kiállítása azt igyekszik bizonyítani, hogy a regényes életű Scheiber lenézett életművéből kiválogatható egy elsőrendű festő munkássága.

 • Színház

  Petra von Kant

  Olyan természetesen kezdődik az előadás, miközben egy megrendezett és átmeneti térben vagyunk a Katona alsó szintjén, a ruhatári szekrények közt, hogy hirtelen más értelme, értelmezhetősége lesz a helynek.

 • Színház

  Mi a kő?

  Jel Színház: Wilhelm-dalok

  Áll előttünk ez a nagyszerű, különös, hegyes szakállú színész, tar koponyával. Mintha a fejtetőn megszokott szőrzet őnála árnyékot vetett vagy tótágast állt volna: állára költözött.

 • Könyv

  Rótták, amíg bírták

  Sándor Klára: A székely írás nyomában

  A kiváló kutató olvasmányos, élvezetes könyve ama bizonyos, rovásnak is nevezett régi írásról, amelynek használatánál csak félreértése tömegesebb. Kevés vitatottabb kérdés akad a magyar kultúrtörténet és írástörténet problémái között, mint éppen a közhasználatban nyilván felületesen csak rovásírásnak nevezett székely írás története.

 • „A ló legyen ló” - Daniel Kehlmann író

  A világ fölmérése emelte ki a nagy reménységek, a fiatal kortárs német írók sűrű mezőnyéből. Azóta is ő számít korosztálya leghíresebb, külföldön is jól ismert képviselőjének. F című regénye nemrég jelent meg magyarul – ez alkalomból hívtuk fel Berlinben telefonon.

 • Kiállítás

  Tehetségkutató

  GyerekKortárs

  A furcsa szóösszenövéssel megjelölt kiállítást az autista gyerekekkel (és fiatal felnőttekkel) foglalkozó, fő profilja szerint az új, civil lakóotthonok (bentlakásos intézmények) létrehozására és fenntartására fókuszáló, továbbá rajzfoglalkozásokat is tartó Mosoly Alapítvány szervezte.

 • chili&vanília

  Az év levese

  „…libaaprólékot majdnem teljesen omlósra főzött, aztán beletett felkockázott birsalmát, amikor az is megpuhult, akkor behabarta tejföllel…” – suttogta a fülembe Furka István nyugdíjas professzor úr egy debreceni rendezvényen édesanyja receptjét.

 • A dühöngés

  „Ha belefér, hogy szétversz egy autót”

  Hogyan kezeljük a dühkitöréseinket? Mit tegyünk, ha eluralkodik rajtunk az indulat? Jó-e ilyenkor szétverni valamit, vagy vissza kell fojtani a haragunkat?

 • Tanulás és terápia a Józsefvárosban

  „Nem sürgetünk senkit”

  Van egy intézmény a Józsefvárosban, ahol azok a bajba jutott, szenvedélybeteg fiatalok is segítséget kapnak, akik kihullottak az iskolai rendszerből. A Megálló Csoport Alapítványnál nemcsak különféle terápiák, foglalkozások vannak, abban is segítenek, hogy klienseik érettségit szerezzenek.

 • „A gitár repülni akar” – Chris Hadfield űrhajós, zenész

  Ő az első kanadai, aki űrsétát tett, és az első ember, aki űrklipet készített: David Bowie Space Oddity című számának világűrben elkövetett videoklipje szuper­sztárrá tette. Interjú

 • Interjú

  „Miért nem temethetik el a halottaikat?”

  Búr Gábor történész Afrikáról és az Eboláról

  Bármekkora legyen is a pánik a világban, az Ebola-járvány kevéssé van jelen a leginkább érintettek gondolkodásában, és az epidémiának a helyi társadalmakra s az érintett kisállamok gazdaságára gyakorolt hatása is kisebb lehet az előzetesen becsültnél – erről is beszélgettünk az Afrika-kutatóval, az ELTE Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék vezetőjével.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...