• MaNcs 27. évf. 11. sz. (2015. 03. 12.)
  Interjú

  „Szabadságot üzenni”

  Kulka János színész

  A Katona József Színház tagja is ott lesz vasárnap a tüntetés színpadán, mert nem akarja, hogy belefulladjunk a tétlenségbe és az okoskodásba.

  2015 / 11
 • Honvéd Főparancsnokság a budai Várban

  Valamire jó lesz

  A Dísz teret lezáró épület története sűrítve hordozza a legújabb kori magyar történelem tudathasadását. Olyannyira, hogy most, amikor hét évtized után végre levetkőzte rom állapotát, nem tudni, mi lett belőle.

 • Konyhai kémia LII.

  Sárgán tündököl - A kurkuma

  Egzotikus keleti növény, a currypor létfontosságú összetevője, melynek gyógyhatásáról ódákat zengenek. De valóban ez volna a tökéletes fűszer?

 • Nyolclábú rettenet - A pókiszony áldozatai

  A pókokat egyesek szerencsehozónak tartják, mások undorodnak tőlük. És vannak a fóbiások, akik belebetegednek az említésükbe is. Akárcsak a szerző.

 • Vadászvilág Magyarországon – 3.

  Hatalmukba kerítették

  Magyarország majd’ minden négyzetkilométere vadgazdálkodási egység: a legértékesebbeket és legnagyobbakat a volt állami gazdaságok új tulajdonosai és az állami erdőgazdaságok birtokolják. Milyen kapcsolat van a magánkézben lévő vadparadicsomok, a kincseket rejtő állami erdők és a földtulajdonosok kényszerű közösségei között?

 • Polyák Gábor

  Géptévé

  Milyen lesz az új közszolgálati média?

  A közszolgálati média kipróbált demokrá­ciák számára is nagy falat.

 • Meszerics Tamás

  Barátok nélkül

  A magyar külpolitika kívánatos irányáról

  Itt lett volna a lehetőség. Ha a magyar kormánynak szerencséje van, jól előkészíti a tárgyalásokat és ügyesen kezeli a nemzetközi médiát, akkor a Merkel-látogatás, a Putyin-vizit és Orbán varsói útja kimozdíthatta volna a magyar külpolitikát a tehetetlen sodródásból.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Aszklépiosz zsandárai

  A Kódjátszma című filmről kijövet nyilván sokan elgondolkodnak a dolgok egyszerre bizarr, egyszerre kétségbeejtő viszonylagosságán.

 • „Az óriásgyümölcs győzedelmeskedik” - Scheibner Tamás a szocialista realizmusról

  A magyar irodalomtudomány szovjetizálása címmel írt könyvet az ELTE BTK oktatója, Scheibner Tamás, aki szerint az irányított irodalom kutatása egy illiberális demokráciában különösen fontos.

 • Interjú

  „Ha nincs elég pénzed, adunk”

  Karácsony Gergely Zugló és a baloldal esélyeiről

  Egy önkormányzati szociális rendelet is hozzátehet valamit a baloldal megújításához – állítja a Párbeszéd Magyarországért zuglói polgármestere. Karácsony Gergely szerint Orbánt csak a régi baloldallal együttműködve, de új programmal lehet leváltani, az előválasztás pedig a pártokat és a szavazóikat is felrázhatná.

 • Schmidt Mária és a Sorsok Háza

  Ejtve

  Schmidt Mária szerint saját erőből dolgozták ki a Sorsok Háza máig láthatatlan koncepcióját, ugyanakkor 250 millió adóforint állt a projekt rendelkezésére, amiből eddig 70 milliót költöttek el. További 787 milliót is kapott volna.

 • Interjú

  „Politizálni normális dolog”

  Gulyás Balázs és Vajda Zoltán a március 15-i tüntetésről

  A március 15-i civil demonstráció szervezői nem veszik egy kalap alá az elmúlt 25 évet, az Orbán-rendszer mellett a pártok felé kiépített hermetikus falat is lebontanák. Gulyás Balázs és Vajda Zoltán beszélnek a Szolidaritás Mozgalomhoz fűződő kapcsolatukról, és arról is, felengednék-e a színpadra Simicska Lajost.

 • Az amerikai választójogi törvény 50. évfordulója

  A Selma–Montgomery-menetek

  Bár a 2. világháború után az Egyesült Államok a szabad világ védelmezőjeként tekintett önmagára, afroamerikai polgárainak a választói jogaikért kellett harcolniuk. A déli államokra szabott törvényi garanciák mára azonban megszűntek.

 • tévéSmaci

  Változz vissza, farkas!

 • Tévé

  Vidám vasárnap

  Híradó, A lényeg

  „Máma itt, holnap ott…” – idézhetik ezekben a napokban a drasztikus átalakítás előtt álló M1 műsorkésztői a Cirkuszhercegnő híres áriáját, s a tévénéző közönség erre maga is bemondhatja Mister X. belépőjének következő fordulatát: „…oly mindegy”.

 • Tánc

  Réti Anna és Ido Batash Ego Trip

 • A közösségi színházzá alakult KoMa és a Blokkoló

  A hatvanharmadik helyett

  A színészek felmondtak, a KoMa Társulat ma már tisztán közösségi színházként üzemel. Legutóbb egy újpalotai lakótelep fiatal lakóinak életéről készítettek előadást az érintettek szereplésével, két telepi lakásban.

 • Színház

  Hogy jössz te ahhoz, hogy kritizálj?

  K2 Színház: Züfec

  Van valami üdítően bátor és megmagyarázhatatlan a K2 előadásában: új színház született.

 • Film

  Chappie

 • Film

  Hívők és hitetlenek

  Abderrahmane Sissako: Timbuktu

  Ellentmondásos mauritániai mű; egyfelől kivételes szépségű, költői képekben gazdag, meditatív film a valóságos istenhit és a sötét vallási fanatizmusban feltörő agresszivitás ismerős kimenetelű konfliktusáról.

 • A skót srác és az óvatos Tony – Roger Moore, örökös James Bond

  Jókat anekdotázott már A nevem Moore…, Roger Moore című memoárjában is, de a folytatásban sem adta alább: a tavaly megjelent One Lucky Bastard is tele van remek sztorikkal. A 87 éves örökös Bondot e-mailben bírtuk további anekdotázásra.

 • Kiállítás

  Kvász és Coca-Cola

  Altorjay Gábor: Welt ohne Herz

  Talán első pillantásra lényegtelen információnak tűnhet, hogy Altorjay a hatvanas évek elején a Madách Gimnáziumba járt.

 • Térey János

  A fészekrabló halál

  Vadász Endre (1901–1944)

  Debreceni köztudottan az, akinek a Basahalmán belül vágták el a köldökzsinórját. Vadász Endre ezzel szemben szegedi zsidó terménykereskedő középső fiaként született, s bár mindössze nyolc évet töltött itt 1928 és 1936 között, a város ténylegesen a fiává fogadta – ami bizony ritka eset –, s ez a korszak lett pályájának fénykora.

 • Puli

  Libamájas forró csokoládé a kutya gyomrában.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...