• MaNcs 27. évf. 17. sz. (2015. 04. 23.)

  Tisztázatlan körülmények között – Váradi András halála

  Az ellentmondások és a kifogásolható rendőrségi eljárás ellenére a hatóságok lezárták Váradi András halálának ügyét. Egyes kormányzati szervek folyamatosan jelenté­seket kértek a nyomozásról az illetékes rendőr-főkapitányság ügyintézőjétől. Az alcsútdobozi juhász már nem küzdhet az igazáért, de a családja nem hagyja annyiban.

  2015 / 17
 • Értelmes élet a távolban

  Hátha visszakacsintanak

  Egyre módszeresebben pásztázzuk az eget, idegen civilizációk után kutatva. Eredmény: egyelőre semmi.

 • Parászka Boróka

  Intés és igazodás

  Fidesz-közeli RMDSZ-kongresszus Kolozsváron

  Mindenki üzent mindenkinek, de csak egy dolog dőlt el: Kelemen Hunor újabb négy évig maradhat a párt élén. Nagyjából így összegezhető a legnagyobb romániai magyar érdekvédelmi szervezet 12. kongresszusa.

 • Polónyi István

  Felnőttóvoda

  A felsőoktatási törvény századik módosításáról

  A minisztérium szétküldte – egyelőre még csak szűkebb körben – azt az előterjesztését, amely egyéb mások mellett a felsőoktatási törvény módosítását, valamint a felsőoktatásban szerezhető szakok jegyzékének felsorolását (lényegében szűkítését) tartalmazza.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Az egek ura

  A Germanwings Barcelona–Düsseldorf-­járatának márciusi tragédiája mai tudásunk, s a francia és német ügyészek vizsgálata szerint is azért következett be, mert a másod­pilóta öngyilkossági szándékkal zuhanásba vitte a gépet az Alpok felett.

 • László Géza: Visszajátszás

  Mit tanult a politika a Bokros-csomagból?

  Az 1995-ös stabilizáció fordulópont volt. Nemcsak a gazdaságban, hanem a gazdaságpolitikai diskurzusban is.

 • A szerk.

  Hogy csinálják?

  Lázár János, a miniszterelnök személye körüli miniszter hétfőn tiszteletlenül viselkedett Szél Bernadett-tel (LMP) a parlamentben. Meglehetősen alpári tenorban arra tett kísérletet, hogy női mivoltában alázza meg az ellenzéki képviselőt, amikor azt sugallta, hogy Szélnek bizonyára tetszik ő, mint férfi, azért fordul hozzá annyiszor, de neki ilyesmi vele kapcsolatban nem fordulna meg fejében, értsük, neki viszont nem tetszik Szél, mint nő.

 • A szerk.

  Mi megy a világosbarnához?

  Fenti kis cikkünk, mint cseppben a tenger mutatja: csinálnának valamit, ami eleve káros, gonosz és ostoba, aztán és hála istennek inkább nem csinálják, vagy megcsinálják negyedrészben, rendszerint annyira, hogy valamennyit azért lehessen lopni – és ezt nevezik kormányzásnak.

 • A szerk.

  Szemezgetnek

  Kezdődött azzal, hogy Palkovics államtitkár a meghirdethető szakok számának csökkentését irányozta elő, 2020-ig éppen 15 százalékkal. Az indoklás elsőre is több sebből vérzett. Igaz, hogy a kormány legutóbb a bolognai rendszer bevezetésekor, az elmúlt évtized közepén nyúlt a szakstruktúrához, és egy képzés tíz év alatt bőven elavulhat.

 • Kína

  Változó korban

  Néhány évente, valamilyen válság, belső konfliktus hatására fölerősödik a nemzetközi érdeklődés Kína jövője iránt: hogyan vonul ki, ha kivonul a kommunista párt a hatalomból, megtörténhet-e ez katasztrofális következmények nélkül stb.

 • „Most már lehet beszélni róla”

  Taner Akçam történész az örmények elleni népirtásról

  Száz évvel ezelőtt kezdődött az örmény népirtás, de Törökország máig nem vállalja érte a felelősséget. A téma egyik legelismertebb török szakértőjével beszéltünk róla.

 • Wágner Péter

  Elsőrendű érdek

  Az Iszlám Állam elleni harc és Magyarország

  A múlt szombat délután Erbilben hatalmas detonáció tépte szét az Ainkawa Road nyugalmát. A kurdisztáni régió fővárosának ebben a negyedében jobbára keresztények laknak; főutcája a nyugatiak kedvelt találkozóhelye, s itt működik az amerikai főkonzulátus is – az lehetett a támadó célpontja.

 • Nagy pénz, nagy kavarás - Fideszes beljátszmák: Liget vs. Budavár

  Eddig csak az ellenzék és értelmiségi holdudvara lőtte a Liget Budapest projektet – aztán itt a Narancsban L. Simon László is tüzet nyitott rá. Zoboki Gábor építész pedig – „meghekkelve” az új Nemzeti Galériára kiírt pályázatot – már el is készítette a Szőcs Géza eredeti víziójához visszatérő alternatív javaslatot.

 • Így gazdagodik a jó NER-társ

  Bár az Országgyűlésben nem kapta meg a szükséges kétharmadot a kormány törvényjavaslata, hogy a nemzeti parkok földvagyon-kezelői joga a Nemzeti Földalapkezelőhöz kerüljön, a Hortobágyi Nemzeti Park földjeinek újraosztása után 60 család maradt megélhetés nélkül.

 • „Gyurcsány számára ez egy befektetés”

  Heil Péter az Altus megbízásáról és az uniós pénzek befagyasztásáról

  A magyar kormány teljesítményének értékelése nem része az Altus Zrt. Európai Bizottságtól elnyert munkájának – állítja a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég igazgatója. Heil Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt elnökhelyettesét egyes EU-s források felfüggesztéséről is kérdeztük.

 • mi a kotta?

  Ó Lujza, ó Lujza

 • Lemez

  Waxahatchee: Ivy Tripp

 • Koncert

  Ben Frost

 • Szakáll és kipa nélkül - Matisyahu rapper

  A haszid reggae rapperből szimpla reggae rapper lett: az új fizimiskáját és lemezét hamarosan Budapesten is bemutató zenész e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

 • Koncert

  Kétszer kettős

  Leo Nucci és Elīna Garanča a Tavaszi Fesztiválon

  „Ez a szűkös, száraz, erőltetett hang bennem nem annyira az éneklés, mint inkább a szálkás deszka képzetét idézi fel” – jellemezte Leo Nuccit egy majd harmincéves hangfelvétel kapcsán Fodor Géza, s ha őszinték akarunk lenni, ezt a véleményt nem ítélhetjük teljességgel egyedinek.

 • Film

  Ne zavarjatok!

 • Film

  Gemma Bovery

 • Interjú

  „A kemény fiúk vonzottak”

  Robert Davi színész, énekes

  B-filmek tucatjaiban hozta mesésen a rosszarcút, de Budapestre most énekesként jön, Sinatra dalaival. Április 27-én a Budapest Sportarénában lép fel, ennek apropóján beszéltünk vele.

 • Film

  Művészetbefőtt

  Liv Ullmann: Julie kisasszony

  Strindberg klasszikusát általában az aktuális színházi húzónevek jutalomjátékát biztosítandó szokták műsorba illeszteni igényesebb teátrumok. A Júlia kisasszony újdonatúj filmverziója esetében nemcsak a három játszó személy, de a negyedik, a rendező is brillírozó üzemmódban közelít a fojtott és explicit szexualitástól szikrázó egykori botránydarabhoz.

 • Interjú

  „Az utolsó pörsenésig”

  Pohárnok Iván maszkmester

  Dolgozott a Taxidermiában, a Hellboy 2-ben, a Felhőatlaszban és a most futó 44. gyermekben. Szakmája titkairól beszélgettünk vele.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ebben a korban

  Három kamaszregény

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Monumentális töredékek

  Kukorelly Endre: mind, átjavított, újabb, régiek

  „Mily jó, élvezetes és tanulságos is élő kortársunknak gyűjteményes, tehát fejlődést bemutató verseskötetét egyben olvasni! Nem egyszerű (?) esztétikai öröm ez, hanem inkább – szinkronicitás ide vagy oda – irodalomtörténeti: látni lehet egy beérkezett, megállapodott, önmagára talált jelentős költészet kialakulási fázisait, tendenciáit, kezdeti (fiatalos és kamaszos) gyengeségeit és erősségeit, meg lehet figyelni, mi az, ami már induláskor megvolt, mi az, ami elmaradt, mi az, ami másként akart volna fejlődni…”

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Eljövendő szép napok

  William Gibson: A periféria

  William Gibson látja a jövőt. Ami pedig talán még különösebb, hogy ezt a hajmeresztő kitételt ma már bizonyítani sem kell, hiszen úgy kezeli mindenki, mintha mi sem volna természetesebb – holott a legkevésbé sem az.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Hull a hó és hózik

  Robert Galbraith: Kakukkszó; A selyemhernyó

  Sose kezdj könyvet prológussal, időjárással, és óvakodj a helyszínek és a tárgyak részletes leírásától – tanácsolta Elmore Leonard, a bűnregények amerikai atyamestere, de J. K. Rowling vagy sosem olvasott E. L.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Mesés élet

  Földes Anita: Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel

  A huszadik század konfidens ismerőse volt, mégsem vált belőle főállású kortárs – nyitotta 2008-as Fejtő-nekrológját e sorok írója, hogy aztán elősorolja egy hosszú, mozgalmas és nagy élet állomásait.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Hálóban vergődve

  Gervai András: Titkos Magyarország – „Célszemély”: a társadalom

  A szerző, akit még jó tollú színházi és filmes szakíróként ismerhettünk meg, először a Szabó István-ügy kapcsán, egészen pontosan a jeles filmrendező állambiztonsági múltjának feltárójaként mutatkozott új szerepben.

 • KÖNYVMELLÉKLET - A Libri és az átrendeződő könyvpiac

  Jön a mumus

  Hideg fejjel működtetett kapitalista vállalkozás: náluk a legmagasabb az árrés, brutális akciókkal támadnak, viszont pontosan fizetnek. A Libri–Shopline jövőre piacvezető lehet a könyvkereskedelemben.

 • KÖNYVMELLÉKLET - világirodalmi lista

  „Merre tart a világirodalom?”

  Cikkünk címét az Alföld tavaly novemberi konferenciájától kölcsönöztük, amelynek előadásai a folyóirat márciusi számában olvashatók. Bényei Tamás az angol nyelvű irodalmakról szólva listánk több szereplőjét is megemlíti: Sebaldot „gyakorlatilag kooptálja az angol irodalom”; Terézia Mora több más szerzővel, köztük Agota Kristoffal együtt, „kulturális hibrid”; Robert Nye „érthetetlen módon hiányzik a kortárs angol kánonból”, Nabokov pedig – például Becketthez vagy Brodszkijhoz hasonlóan – „az egyes nemzeti irodalmakba csak részlegesen és úgy is csak komoly nehézségek árán” illeszthető be.

 • Jonathan Franzen: „Irodalmi sztár akartam lenni”

  Új regényére, a Purityre még várni kell, hiszen csak ősszel jön ki Amerikában, de a szerzőre már nem sokat kell várni – a Javítások, a Szabadság és a magyarul most megjelenő Diszkomfortzóna írója a megjelenésünk napján kezdődő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége.

 • Létező könyvkötészet

  „Tessék kézbe venni”

  A könyvkötők csillaga rég leáldozott, de vannak, akik nem adják fel.

 • Kiállítás

  Nem e világból

  A lélek, ami már a miénk – Johan Tahon és Alexander Tinei

  Több tényezőtől is függ, hogy miként és mennyire válik valaki a nemzetközi művészeti szcéna jegyzett szereplőjévé, ráadásul a kivívott státusz nem feltétlenül korrelál a művek kvalitásával.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...