• MaNcs 27. évf. 20. sz. (2015. 05. 14.)
  Interjú

  „Egy cinikus politikai manőver része”

  Tóth Gábor Attila alkotmányjogász a halálbüntetés körüli (ál)vitáról

  Nem kerültek elő új, józan érvek a halálbüntetésről, mégsem mondhatjuk, hogy nincs tétje a hamis diskurzusnak – véli Tóth Gábor Attila. A miniszterelnök ötletelése tökéletesen kvadrál az alaptörvény represszív kitételeivel is táplált büntetőpolitikával, s újabb jelzés arra, hogy az ország folyamatosan távolodik az európai jogfejlődés fősodrától.

  2015 / 20
 • Sárosi Péter

  Feldobva - A kajakosok bűnéről

  A Magyar Antidopping Csoport április végén arról értesítette a Magyar Kajak-kenu Szövetséget, hogy két kajakos drogtesztje pozitív lett. Kokaint fogyasztottak.

 • Ara-Kovács Attila

  „Nem ugyanazt érti demokrácián, mint mi”

  Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet emlékiratairól

  Amikor Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete 2013 júliusában elhagyta Magyarországot, mindenki megkönnyebbült. Viszonya a kormányzattal erősen megromlott azt követően, hogy óvatosan, de hangot mert adni a washingtoni bírálatoknak az Orbán-rezsim sorozatos túlkapásai miatt.

 • egotrip

  Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Az erő holléte

  A jobb- és a baloldal politikai ösztöneit többek között úgy is osztályozhatjuk, hogy hol vagy miben keresik a politikai erőt. Rövidre zárva: a jobboldal a vezetőben, a baloldal a tömegben. Mondanunk sem kell, hogy ezek fölöttébb leegyszerűsített tételek, de nem alaptalanok.

 • A szerk.

  Egyre büdösebb

  Nem a halálbüntetésről van itt szó, vagy nem csak arról, az csupán egy „kommuniká­ciós fegyver”, ami annyi hasonlóval együtt a Habony–Orbán-arzenálból visszafelé sült el, pontosabban lő visszafelé megállíthatatlannak tetsző sorozatot.

 • A szerk.

  Megmentve

  A devizahitelesek néhány hete kapják azokat a leveleket, amelyekben a bankjuk tájékoztatja őket arról, hogy a tavaly novemberben elfogadott szabályozás értelmében mennyi pénz jár nekik vissza (ha jár), és mennyivel csökken (vagy nem csökken) a törlesztőrészletük ettől a hónaptól.

 • A karmester - Portré Zoboki Gábor építészről

  A Művészetek Palotája tervezője, Orbán Viktor egykori katonatársa, aki minden politikai oldallal normális viszonyra törekszik. Állandóan jár az agya, megbízhatóságát, munkáinak jó színvonalát kritikusai is elismerik – ám hogy kiemelkedő építész lenne, azt tisztelői sem állítják.

 • Elvarratlan szálak a romák elleni gyilkosságsorozat ügyében

  Az árnyak itt maradnak

  A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a romák ellen aljas indokból, előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságsorozat négy vádlottjának elsőfokú határozatát. A bűncselekmény-sorozat felderítése közben a rendőrség és a titkosszolgálat hibát hibára halmozott.

 • Kívül tágasabb - A Tiborcz-cég néhol már a Fidesznek is kínos?

  Van, ahol már a Fidesznek is ciki az Elios, Orbán Viktor vejének a cége, és akad, ahol Tiborcz Istvánék nem bírták elviselni a vereséget. Itthon leheletnyit megtorpanni látszik a nagy LED-biznisz, ám a vej próbálkozhat Brazíliában is.

 • „Akciót hirdet a halálbüntetés eltörléséért” - Mártonffy Marcell teológus Ferenc pápáról, vallásról és kivégzésről

  Amikor a magyar kormányfő a halálbüntetéssel kezd kacérkodni, a Vatikán épp hátrál ki emögül, sőt a jelenlegi pápa kifejezetten ellenzi ezt a büntetésfajtát. Ez utóbbi nagy jelentőségű esemény, véli a teológus.

 • Interjú

  Kivételes esetekben

  Tóth J. Zoltán alkotmányjogász a halálbüntetés hazai történetéről

  Sokan azt hiszik, hogy a halálbüntetés egészen a rendszerváltás hajnaláig evidencia volt a magyar büntetőjogban – holott 1945-ig csak a háborúk idején alkalmazták sűrűbben. A Károli Gáspár Református Egyetem docensét, több vonatkozó témájú könyv és tanulmány szerzőjét kérdeztük.

 • mi a kotta?

  A nagy találkozás

 • Koncert

  Natalie Williams

 • Lemez

  Young Fathers: White Men Are Black Men Too

 • Lemez

  Sufjan Stevens: Carrie & Lowell

 • Lemez

  Az éjszaka urai

  Olcsó technó, bendzsó és más furcsaságok négy rendhagyó black metal lemezen.

 • „Én vagyok a terapeuta” - Amanda Palmer rockzenész

  A kérés művészete című könyve nemrég jelent meg magyarul. Ebben a megzabolázhatatlan énekesnő arról vall, hogy miként tanult meg kérni – pénzt, paripát és még sok minden mást. Mi telefonon kértünk tőle interjút.

 • Hangadó melléklet - rés a présen

  Magzatkorom óta ebben élek

  Mező Péter hegedűművész, koncertmester

 • Hangadó melléklet - rés a présen

  Hang-áhítat

  Bubnó Tamás, a Szent Efrém Férfikar vezetője

 • Hangadó melléklet - lemez

  Cherubini: Medea

 • Hangadó melléklet - lemez

  Vilde Frang: Mozart

 • Hangadó melléklet - könyv

  Erotikus operakalauz

  Csehy Zoltán: Experimentum mundi

  Márai Operaszöveg című 1935-ös tárcája szellemesen írja le, hogyan értelmezheti a látottakat egy tapasztalatlan és józan eszét megőrzött néző, ha ellátogat az egyik operaházba.

 • Hangadó melléklet - Jean Sibelius 150 éve

  Egy nemszeretem klasszikus

  Cári alattvalóként született, és Finnország nemzeti zeneszerzője vált belőle, bár számos művének svéd címet adott, s önmagának francia keresztnévformát választott. Sibelius, a komponista, akinek kevés rajongója van hazánkban.

 • Hangadó melléklet - Zeneiskolák Magyarországon

  Ki veszi meg a hegedűt?

  Nincs az a zenész, karmester, pedagógus, aki másképp gondolná: a magyar klasszikus zenélés világszínvonalának egyik záloga a magas szintű alap- és középfokú zenei képzés. Hogyan működik a rendszer? Miért tanuljon a gyerek zenélni akkor is, ha nem ez lesz a kenyere, és hogyan csinálja, ha komolyan gondolja?

 • Hangadó melléklet - Interjú

  Tud és szokott brácsázni

  Konrád György brácsaművész

  A Magyar Értelmező Szótár szerint a brácsás az, „aki tud, vagy szokott brácsázni”. A 91 éves Konrád Györgyre ez a meghatározás csak a címben jelzett parafrázisban igaz – több mint nyolcvan éve, máig brácsázik, és alig van jelentős magyar zenei formáció, amiben ne játszott volna.

 • Tánc

  Frenák Pál Társulat: Birdie

 • A k2 Színház

  Pofátlanabbul

  Akkor alapítottak független társulatot, amikor kilátástalan volt a helyzet, mégis öt éve folyamatosan jelen vannak, és egyre több elismerést gyűjtenek be. Nem akarnak beállni semmilyen sorba, kritizálják a rendszert, és fel akarnak nőni.

 • Könyv

  Andrea Molesini: Nem minden mocsok bécsi

 • Könyv

  Miért nem lázadsz?

  Michel Foucault: A rendellenesek

  A háború utáni kontinentális gondolkodás kétségtelenül leginvenciózusabb időszaka az 1960–80-as évek Párizsában, majd a trendre sajátos érzékenységgel reagáló – azt hamar branddé („posztstrukturalizmus”) formáló – amerikai egyetemeken játszódott le.

 • A független könyvesboltok helyzete

  Jó szóra várva

  A sokszor közösségi térként funkcionáló üzletek emberközpontúsága nem mindig elég ahhoz, hogy meg is álljanak a könyvpiacon.

 • „Elborult az agyam” - KissPál Szabolcs művész

  A képzőművészeti szcéna politikai aktivizmusáról ismert szereplőjével a Szabad Művészek csoportról, az Eleven Emlékműről, az Off-Biennále problémáiról, aukciókról és akciókról beszélgettünk.

 • Kiállítás

  Éhes bakák

  Gulyáságyú és rohamsisak

  Miközben a hátországban még viccesnek szánt „háborús étlapokat” lehetett látni belgrádi haramialevessel és belga vagdalt hússal, kinn, a fronton már kanállal mérték a csajkákba a szétmorzsolódott „komiszkenyeret”, már ha nem éppen némi húst adtak bele rizzsel egybefőzve, levespéppel.

 • Tűzön járás magunkért, a vállalatért

  Parázsvarázs

  Lajosmizse határában különös dolgok történnek: önismereti rituálé, tűzön járás… Néhány vállalat épp itt tart csapatépítő tréninget.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...