• MaNcs 27. évf. 22. sz. (2015. 05. 28.)

  Csányi Vilmos: „A 7 és fél milliárd ember természetellenes”

  Hogyan lett kutya a paradicsomhalból, mi a közös Steve Jobs és Teréz anya munkásságában, miért szomorú a pitbull, és mikor jöhet létre az embernél értelmesebb mesterséges intelligencia? Egyebek közt ilyesmiről beszélgettünk a hazai etológia megteremtőjével nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

  2015 / 22
 • Liebling

  Éttermi szolgáltatás a Fogas házban.

 • Keszthelyi András

  Orbán Viktor tavasza

  Valami történik Orbán körül. Szokatlan kormányzati lépések, kimaxolt szimbolikus ügyek, a kormány működésének ismételt átalakítása – alig egy évvel a választások után. Hogy pontosan miért, milyen céllal, nem tudjuk.

 • Sajó László: Öt és feles

  Nemzeti szalontüdő

  Olvassa K. Dezső, Nemzeti Szalon kiállítás nyílik a Műcsarnokban.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Tizenhetedik számla – Utazás két sírdomb körül 2.

  Ha most a szokásokhoz híven azzal kellene kezdenem, hogy az „előző rész tartalmából”, fölötte nagy zavarban lennék, mivel legföljebb pár fröccsnyi töredékre emlékszem a tegnapból, amikor is megérkeztünk Dunaalmásra, hogy lerójuk tiszteletünket Petri György és múzsája, Nagy Maya sírjánál.

 • A szerk.

  A magyar dimenzió

  Hogy ki volt előbb, a politikus Gyurcsány Ferenc vagy az üzletember, azt éppenséggel elég könnyű eldönteni, de mint alábbi példánk is mutatja, magának az érintettnek ez valószínűleg több fejfájást okozhat, mint a köznek.

 • A szerk.

  Miért a Közgáz?

  Ez úgy megy, hogy a kormány meglebegteti a Corvinus Egyetem beszántását, ezt a szakmai közvélemény és az érintettek felháborodása követi, mire a kormány visszakozik, esetleg azt hazudja, hogy soha eszébe sem jutott ilyesmi.

 • A szerk.

  Az új barát

  A Cameron-helyzet feszült. Hogy ennek mi köze van mihozzánk (valójában semmi), arra mindjárt kitérünk, de előtte emeljük meg a kalapunkat a brit miniszterelnök előtt, aki a brit szavazói korpusz különféle uniós becsípődéseit ügyesen fordította a saját belpolitikai előnyére.

 • Mindenütt jobb - Menekültek a nagyvilágban

  Az számít politikai üldözöttnek, akinek hazatérése esetén veszélyben forogna az élete vagy a szabadsága nemzetiségi, vallási, társadalmi hovatartozása, politikai nézetei miatt.

 • Dragoljub Mihajlović csetnikvezér rehabilitációja

  A véres bölcső

  A belgrádi felső bíróság május 14-én megsemmisítette Dragoljub Draža Mihajlović csetnikvezér 1946-ban hozott halálos ítéletét. Kezdeményezői szerint a rehabilitáció nemcsak az igazságot, hanem a „szerbség” újra­egyesítését is elhozza.

 • Új elnöke lesz Lengyelországnak

  Szellemjárás

  Andrzej Duda, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje nyerte az elnökválasztást Lengyelországban. E tény pedig előre­vetíti, hogy az őszi parlamenti választáson miniszterelnökként térhet vissza Jarosław Kaczyn´ski.

 • Mit adott nekünk a KDNP?

  Eloldozva

  A KDNP mindig társutasként volt kormányon, s bornírt ötletei miatt mindig a nagy testvéreket hülyézték helyette. Most arra büszke, hogy mindent megvalósított, amit akart. Huszonöt éve matat a parlamentben, s fel sem fogjuk, hogy – különösen az utóbbi években – mennyi mindent tukmált ránk.

 • Interjú

  „Bármelyik állami intézmény vezetőjét kitilthatták volna”

  Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára

  Az NGM államtitkára szerint csökkent a szegénység Magyar­országon, és bárkit kitilthattak volna az Egyesült Államokból. De miért maradtak meg a különadók, melyek nem is különadók, és mitől lesz magyar egy bank?

 • Színház

  Maladype Színház

 • Balhé a független színházak körül

  Éhezzen a kövér!

  Kiakadtak a független színházak az őket képviselő kurátorokra, mert elismert társulatok támogatását csökkentették. A kormány és vidéke örülhet: az évek óta szívatott, de kifelé összezáró függetlenek most egymásnak ugrottak.

 • Könyv

  Ahol a mormolánc terem

  Jeney Zoltán Rév Fülöp-sorozata

  Jeney Zoltán lovagregény-sorozata olyan magas gyerekirodalom (vagy gyerek-magasirodalom), amely kábé úgy viszonyul a népszerű kisiskolás ponyvához, mint egy elegáns étterem az iskolai menzához.

 • Könyv

  Démonikus költőnőnk

  Németh Ványi Klári: Anarcsi boszorkányok

  Csúnya tündér, boszorkány, sápkóros vénasszony – így emlegeti és feledi a magyar irodalom Czóbel Minkát (1855–1947).

 • Hal a vízben - Balatonmelléklet - A Balaton és a magyar irodalom

  „Kékszemű szép hajadon”

  „Országunk kisded tengere” és Isten örömkönnye, amelyben azért magyar ember meg nem mártózna: írók a Balatonnál, írók a Balatonról.

 • Hal a vízben - Balatonmelléklet

  Föld és ég - Utazás a Balaton körül

  Bárhol állunk meg az északi vagy déli parton, mindig találunk valami ismerőset és valami újat. Körbejártuk a tavat, amiről azt hisszük, mindent tudunk róla.

 • Tengerpart, pártutasításra - A dolgozók tava

  A Balaton megszállása a kádári konszolidáció szimbóluma. Egy évtized alatt sikerült a páratlan természeti értéket a belföldi idegenforgalom legfontosabb, szinte egyedüli nyári célpontjává tenni – mit sem törődve a következményekkel.

 • „Megijednek, és kiugranak a hálóból”

  G.-Tóth László hidrobiológus, ökológus a Balaton vizéről, halairól és nádasairól

  A Balaton élővilágáról, ökológiai problémáiról beszélgettünk az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet igazgatójával Tihanyban.

 • Konyhai kémia LIII.

  Amikor a bab is hús

  A lizin

  A szokásos csodaszerhirdetések aktuális hőse. Ám ennek ellenére is létfontosságú.

 • Széles környezetvédelmi összefogás Várpalotán

  Nem nyelték be

  Helyi civilek, az ellenzék és végül a fideszes városvezetés sem hagyta, hogy az állam titokban a település mellé szállíttassa a selypi cementgyár – azbesztszármazékot is tartalmazó – törmelékét. Az ellenállást látva aztán a kormány is fordított a véleményén, és a felelősség alól is próbál kibújni.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...