• MaNcs 27. évf. 29. sz. (2015. 07. 16.)

  "Be kell rendezkedni valahogy" - Tóth Krisztina író

  Rendhagyó gyerekkönyve megjelenése után beszélgettünk kiheverhetetlen gyerekkorról, genetikáról és szabadságról, iróniáról és képviseleti költészetről, és hogy miért lenne elszomorító, ha újra fontosak lennének az írók.

  2015 / 29
 • Fokasz Nikosz

  Görögország az erdőben

  2007. október végén a Los Angeles megyei hatóságok bejelentették, hogy a tűzvészt, amely több mint 15 ezer hektárnyi erdőt és 21 lakóházat pusztított el, egy gyufával játszó gyermek okozta.

 • A szerk.

  Orbán Viktor feje

  Hol van még a Dopeman nevű szörnyeteg ellen – garázdaság bűntette miatt – folyó bírósági eljárás vége, amikor újabb fejsértési esettel kell szembenézni a magyar embereknek. Most Nemes Gyula Zéró című filmjében történt – majdnem – olyan, hogy valami anarchista-terrorista Orbán Viktor dinnyére erősített arcképére lőtt volna célba.

 • A szerk.

  Vízkár

  „A kizsákmányoló jellegű visszaélés egy jogi monopólium által valósult meg” – olvassuk a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnapi közleményében, amely a pécsi Tettye Forrásház Zrt.-re kiszabott 1,3 millió forintos büntetésről tájékoztat.

 • A szerk.

  A mesék vége

  A görög válság kedden délután érvényes kimenetelének részletes, tételszerű ismertetésétől, s a további, főként belgörög perspektívák felvázolásától e helyütt eltekintünk, lapunk vége felé remek publicisztika tartalmazza ezt (is).

 • Interjú

  „Putyinnak lenni nem foglalkozás”

  Edward Luttwak hadtörténész, stratégiai elemző Oroszországról, Görögországról és az EU-ról

  Az oroszokat leginkább a birodalmi mentalitás jellemzi, a kényelemnél sokkal többre tartják azt, ha megkapják, ami nekik jár. Putyin után vagy egy új, másik Putyinra kell számítanunk, vagy valaminő átmeneti, alkoholgőzös korszakra – és utána a következő Putyinra.

 • A betegjogi képviseleti rendszer hiányosságai

  Nehéz szülés

  A betegjogok érvényesítése a gyatrán működő magyar egészségügyön belül is nehézkes, amiért a rendszer mellett a páciensek is felelősek. Bár akadnak pozitív kezdeményezések, ez a probléma sem oldható meg addig, amíg az egészségügy ennyire alulfinanszírozott.

 • A csendes karcagi - Gyorskép Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterről

  A szelíd fideszes, aki a vad döntésekhez is adja a nevét. A rendszerváltás óta képviselő, pártja egyik vezető politikusa – mégsem emlékszünk jószerivel egyetlen Varga Mihály-mondatra sem.

 • Interjú

  „Nap mint nap meg kell küzdeni”

  Tordai Csaba alkotmányjogász a közérdekű adatigénylések újraszabásáról

  A múlt hét elején fogadta el a parlament az információ­szabadságról szóló törvény módosítását, amely sokak szerint ellehetetlenítheti a közérdekű adatigényléseket. Az Átlátszó jogi munkacsoportjának vezetője viszont úgy látja, a kormányzat minden erőfeszítése ellenére is érdemes adatigényléseket előterjeszteni, a bíróságokon sikerrel küzdhetünk a közélet átláthatóságáért.

 • Lemez

  A szintidózse visszatér

  Giorgio Moroder: Déjà Vu

 • Lemez

  Néhány balhorog

  Refused: Freedom

 • Interjú

  „Nem a magyar Bob Dylan”

  Micsoda Dániel (Zanzinger) énekes-dalszerző

  Pécsen kezdte utcazenéléssel – gitárral és egy Amerikából importált énekhanggal. Tavaly tavasszal első, idén ősszel a második lemezét hozza ki, immár kiforrottabb, személyes és közérzeti témákat pedzegető dalokkal.

 • mi a kotta?

  Süket vagyok

 • Lemez

  Actress: Dj-Kicks

 • Koncert

  Lassan lehullik minden

  Az Einstürzende Neubauten Budapesten

  Az idén harmincöt éves berlini zenekar komoly visszatérőnek számít a magyar színpadokon, az utóbbi negyedszázadban sosem maradtunk hosszú ideig Einstürzende-koncert nélkül.

 • Rádió

  Középiskolás fokon

  A visszatartott Beck Judit-interjú

  Ha széles társadalmi rétegek lázas érdeklődését nem is keltette fel a hír, a sajtó egy részét és az irodalmi köröket azért gyorsan bejárta, hogy egy jó huszonöt éve lappangó, „botrányos” rádióinterjú került adásba.

 • tévéSmaci

  Kutyatánc

 • Kié a digitális örökség?

  A képszabadság korlátai

  Számos jogi probléma nehezíti a digitális örökség online közzétételét. A civil Fortepan ingyenessé tette a képek letöltését, a múzeumi szféra azonban óvatos és bizalmatlan.

 • Színház

  Nemzeti konzultáció a bevándorló királyfikról

  Gimesi Dóra: Szemenszedett mese

  A színház akkor a legjobb, ha nem bújik függöny mögé, még akkor sem, ha éppenséggel tényleg van színpad és függöny. Ha nincs semmi, ami elválasztaná tőlünk, ha nincs két, egymástól elváló valóság, csak egy: amiben a színház is létrejön, és amiben az élet is zajlik.

 • Színház

  Látványszínház

  Radu Afrim két rendezése Marosvásárhelyen

  A romániai és a magyarországi színjátszás mitikus szembeállítása az erős látványvilágú teatralitás és a lélektani realizmus ellentétére épül. Utóbbiról itt is, ott is némi megvetéssel szoktunk beszélni, nálunk főleg azért, mert a hagyományos fősodort, így gyakran a ki nem mondott elvárást is jelenti.

 • Interjú

  „Itt román vagyok, ott meg bozgor”

  Bányai Kelemen Barna színész

  „Barnikám, mindegy, mit csinálsz a színpadon, az már jó” – mondták a Kaszás Attila-, Színikritikusok és POSZT-díjas marosvásárhelyi színésznek, aki úgy érezte, ha tényleg ennyi, akkor neki vége, és a szombathelyi Weöres Sándor Színházhoz szerződött, ahol Alföldi Róbert Makrancos Katájának egyik főszerepét játssza.

 • Kiállítás

  Újrahasznosítva

  Paul Horn: Őrült művészetet a mának – szabadidőt a művészetnek

  A számos magyarországi csoportos tárlaton is szereplő osztrák művész harmadik egyéni kiállításának címe egy magyarra nehezen lefordítható és kissé ironikusan átírt idézeten alapul.

 • Interjú

  „Legyen átöblítve”

  Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Sólyom Benedek, a megújuló Széll Kálmán tér tervezői

  Alig egy éven belül radikálisan megújul a Széll Kálmán tér. Az 5,3 milliárd forintos projekt tervezőcsapatát arról kérdeztük, hogy mi marad meg és mi lesz merőben újszerű a 2016 tavaszán átadandó területen.

 • Űrszonda a Plútó közelében

  A repülő zongora

  A New Horizons szonda július 14-én haladt el a Naprendszer valaha legtávolabbinak tartott bolygója mellett. Vajon mire lelt e forradalmi napon?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...