• MaNcs 27. évf. 35. sz. (2015. 08. 27.)

  A felcsúti királyság - Mészáros Lőrinc polgármester újabb bizniszei

  Orbán Viktor bizalmasa, az ország legsikeresebb gázszerelője sorra nyeri a közbeszerzéseket és vásárolja fel a cégeket. Az sem akadály, ha offshore hátterű vállalkozással kerül kapcsolatba, és úgy tűnik, hamarosan a Duna Aszfalttal is belefognak egy egyelőre rejtélyes beruházásba.

  2015 / 35
 • Kultúrházak és közművelődés 1.

  A hakni és ami mögötte van

  A statisztikák szerint tavaly átlagosan minden magyar állampolgár több mint hét alkalommal vette igénybe a közművelődési hálózat szolgáltatásait, amely Magyarország legnagyobb szervezete. Mégse tudunk róla semmit.

 • Állomásról állomásra LIII.

  A ló meghalt

  Dunakeszi

  Valaha a legmodernebb állomás volt, most szégyenteljes pusztulat, ami egy „korszerű” Trianon-emlékművel néz farkasszemet.

 • Berlinger Edina–Megyeri Krisztina

  Kiszorítós

  A minimumponthatár emelésének hatása a felsőoktatásban

  A felsőoktatásban az alap- és osztatlan képzésekbe való bekerülésekhez szükséges minimumponthatár 2009-ben még 160 volt, idén 280, jövőre pedig 300 lesz. Ha a többletpontokat nem számítjuk, akkor színjeles bizonyítvánnyal és érettségivel maximum 400 pontot lehet elérni.

 • Rudas János

  Kire hasonlít a gyerek?

  „Aki nincs velem, az ellenem van…” (Máté 12,30) „Aki nincs ellenünk/ellenetek, az velünk/veletek van.” (Márk 9,40 és Lukács 9,50)

 • Tamás Ervin

  Bertalan fel lesz építve

  Izgatottan számolom, mennyit kell még aludnom ahhoz, hogy megismerhessem Tóth Bertalant.

 • Sajó László

  Öt és feles

  Vándor, bottal a kezében

  Most már hívhatom fűnek is (Ratkó József) in memoriam Kovácsy Tibor

 • A szerk.

  Milyen falunap?

  Művelődési periodika is lévén, két írásművet van szerencsénk kedves olvasóink figyelmébe ajánlani – tisztán az alábbiak könnyebb értelmezését elősegítendő. Az első Rejtő Jenő széles körben ismert műve, a Három testőr Afrikában, a másik pedig egy néhány oldallal beljebb található szívszorító írás a Bódvalenkei Vigasságok nevet viselő, szimpatikus túlélési kísérletről.

 • A szerk.

  Családi gazdálkodók

  A nemzeti szólamokkal palástolt politikai-gazdasági mohóság és gazemberség az elmúlt 25 évben mindig a földügyben tárulkozott föl a legtisztábban.

 • Putyin propagandagépezete

  Patyomkin digitális falvai

  Az orosz elnököt kiszolgáló grandiózus, nagy hozzáértéssel összerakott, az orosz élet minden digitális és analóg szegletét átjáró propagandagépezetnek nem feltételenül az a célja, hogy az orosz választókat meggyőzze a Putyin-mesék igazságáról.

 • Film

  A Heineken-emberrablás

 • Film

  A csajom barátnője

 • Animációs film

  Irány a bárka!

 • Film

  Menő fejek

  Guy Ritchie: Az U.N.C.L.E. embere

  Vészesen fogynak a békében nyugvó hidegháborús kémsorozatok: elesett a The Man from U.N.C.L.E. is, mozifilm lett a hatvanas évek Nyugaton népszerű spy-fi (magyarul: kém-fi) tévésorozatából, mely a nagy tülekedésben az új Mission Impossible és a friss James Bond közé beszuszakolva jött a világra.

 • Könyv

  Bitó László: Két világ közt

 • Könyv

  Mi a baj a politikával?

  Építészet – kritika – írás

  Újratervezéshez még a GPS-nek is szüksége van néhány másodpercre, pedig csak az adott koordináták viszonyát mérlegeli egy kiválasztott úthoz. De vajon mennyi időre van szüksége egy szakmának, a társadalom bármelyik szeletének ahhoz, hogy a régi koordináták eltűnése és az újonnan meghatározható irány hiányában újratervezze önmagát?

 • Őszművészet melléklet - Interjú

  „Fáradjanak ki, ez most igazi!”

  Nánay Fanni, a PLACCC Fesztivál főszervezője

  Szeptemberben lesz a tizedik PLACCC, a helyspecifikus és köztéri művészeti fesztivál, amely 2008 óta vonul ki a kőszínházból a közterületre, nyilvános épületekbe, utcára. Mert színház ott van, ahol a néző. De miért nincs köztéri színház diktatúrákban, miért hiányoznak a hagyományai nálunk?

 • Múzeumi körkép Párizsból

  Véletlenek nincsenek

  A véletlen nagy tréfa- és tanítómester, viccei didaktikusak, példázatai szórakoztatóak. Párizsban most tucatnyi nagy kiállítás szédíti a nézőt, dönt meg vagy erősít fel benne előítéleteket a 20. és 21. század művészetéről, s miután kizártnak tarthatjuk, hogy Franciaországban a magán-, városi és állami galériák, kiállítóhelyek és múzeumok egyeztessék programjukat, csak abban hihetünk, hogy a véletlen szabta meg a tárlatok egyidejűségét, a sors rendelte egymás mellé vagy környékére az egymástól látszólag tarkán és harsányan elfele tartó bemutatókat, melyek mégis valami hihetetlenül sűrű és gazdag szövetbe kötődnek-hurkolódnak össze.

 • Tévétorrent

  The Making of the Mob: New York

 • Tévétorrent

  Robbanó elegyek

  Kampen om tungtvannet (A nehézvíz csatája)

  Egy jó történetet többször is el lehet mesélni. Ez lett a sorsa a norvég ellenállók nagy fegyvertényének, amellyel a II. világháború alatt kétszer is megsemmisítették a nácik nehézvízkészleteit.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...