• MaNcs 27. évf. 4. sz. (2015. 01. 22.)

  Véget nem érő beszélgetés – Hankiss Elemér (1928–2015)

  Magamon érzem Hankiss Elemér gunyorosan szemrehányó tekintetét: „Ákos, Ákos, hát hogyan beszélhetsz valakiről a távollétében, a háta mögött? Anélkül, hogy visszaszólhatna, félbeszakíthatna, ellenkezhetne vagy tiltakozhatna, amikor azonosítod őt, besorolod, elmondod ennek-annak, fogalmi meghatározások satupofái közé szorítod életét és személyiségét? Hát ilyen nincs!” Valóban nincs. Az van, hogy ilyen...

  2015 / 4
 • Polónyi István

  Fogpiszkáló lesz az

  A felsőoktatás az orbánizmusban

  Magyarország elmúlt éveiben már megszokottá vált, hogy valamilyen bombasztikus című fejlesztési koncepció elfogadásának kormányzati ígéretével vág neki az új évnek a felsőoktatás.

 • Strasszer Bendegúz

  Saulus Rt.-ből Paulus Rt.

  A polgári engedetlenség és a vállalatok – vitában Csabai Tamással

  Csabai Tamás (Ne légy cinkos! A polgári ellenszegülés lehetséges programjáról, Magyar Narancs, 2014. november 27.) polgári engedetlenséget javasol a Nemzeti Együttműködés Rendszerével szemben.

 • A szerk.

  Levelezőmunka

  „Szeretném, ha tudnák, ha minden magyar tudná, a Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem a hazámat…” – áll a köztársasági elnök honlapjának nyitóoldalán egy idézet Áder Jánostól. Örvendetes, hogy a díszes falak nem takarják el a népet Áder elől, de mi van visszafelé?

 • A szerk.

  A csatár félelme az üres kapu előtt

  „Visszavonulok!” Lehet, hogy nem emlékszünk pontosan, és 2006 tavaszán, az országgyűlési választások második fordulója előtt az volt olvasható Csiha Judit szocialista jelölt átragasztott plakátjain a XIV. kerületi Vezér úton, hogy „Visszavonultam!

 • A szerk.

  Rossz pénz

  Hogy ebben az egész kibebaszott devizahiteles történetben legyen egy, egyetlenegy nem elrontott kormányzati intézkedés, ahhoz az is kellett, hogy a forint elszálljon az euróhoz meg főként a svájci frankhoz képest. Ami még akkor is rossz, ha a gyenge forint jó az exportőröknek – mert az importőröknek meg rossz, és ha a forint leértékelődik, akkor minden ebben az országban kevesebbet ér, ingó és ingatlan vagyon, munka, tudás, személy, mi is, Önök is, de még a nénikénk báli legyezője is.

 • Interjú

  „Ez egy történelmi pillanat”

  Georgiosz Katrugalosz alkotmányjogász, a Sziriza EP-képviselője

  A Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) nyerheti a hétvégi előre hozott választásokat Görögországban. Azt ígérik, véget vetnek a megszorítások politikájának. Az Európai Unió viszont attól tart, hogy összeomolhat Görögország.

 • Megszabadulhatunk-e az orosz gáztól?

  Függő játszma

  Putyin visszatérő fenyegetése, hogy elzárja a gázt. De mi történne fordított helyzetben? Vajon mennyire lenne reális és ésszerű, hogy Európa (vagy akár Magyarország) csökkentse az orosz gáz vásárlását a következő egy-két évtizedben, és milyen szerepet játszhat ebbéli törekvéseiben a cseppfolyósított földgáz?

 • „Itt nagyon szűkek a mozgásterek” - Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora

  Az ideológiák és régi eszmerendszerek kezéből kezd kicsúszni a politikai élet. A külpolitika ezen belül a legpragmatikusabb területek közé tartozik – állítja a külpolitikára szakosodott politológus. Magyarország viszonylagos elzártsága megnehezíti a korszerű politizálás jó példáinak követését.

 • Megadóztatott napelemek

  Borult időben

  Gyakorlatilag veszélyes hulladéknak minősítette és ennek megfelelően környezetvédelmi termékdíjjal terhelte kormányunk a fotovoltaikus elven alapuló napelemeket, pedig erre kevés alapja van.

 • A zsidó hitközség átláthatatlan ügyei

  Viharos kilépő

  Schwezoff Dávid alaposan felkavarta a zsidó hitközség ügyeit, ám „leleplezéseivel” nem lett tisztább a kép, még ha néhány akut problémára rávilágított is.

 • Orbán nekimegy a bevándorlóknak

  Az Európa-erőd embere

  A válságövezetekben fokozódó humanitárius katasztrófa miatt nő a migrációs nyomás az ország déli határterületein. Válaszul a miniszterelnök egybites bevándorlóellenes szövegekkel hergeli az amúgy sem toleranciájáról híres magyar közvéleményt.

 • Fényből nyert milliárdok - Tiborcz István és Orbán Ráhel boldogulása

  Meg lett mondva az országnak, hogy a svájci elitegyetemen tanuló Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a saját lábán áll. Az önállósodásukhoz persze közpénzből finanszírozott meg­bízások is kellettek. Pécs és Bicske hitelt vett fel, hogy megbízhassa Tiborcz cégét.

 • tévéSmaci

  Nem, te Tigris vagy!

 • Rádió

  A szülőföld hangja

  Egy nap a Duna Worldön

  Nem könnyű eldönteni, melyik ún. közszolgálati csatorna járt rosszabbul az új szignálokkal. Sokáig a Bartókot sajnáltuk legjobban, de csak azért, mert eddig elkerülte a figyelmünket a Duna World Kossuth-nóta-parafrázisa.

 • Színház

  Hamvai Kornél Sztálin­város

 • Színház

  Családon belüli

  Dollár Papa Gyermekei: Szerelem; Otthon

  A színház lehet önmagára vak. Úgy, mint az a már unalmas barátod, családtagod, ismerősöd, aki folyton ugyanazokat a köröket rója, ugyanarról panaszkodik: nem sikerülnek a párkapcsolatai, folyton próbálja kivívni szülei elismerését, minden éjszaka felébred, és nem tud visszaaludni.

 • Könyv

  Nagy Koppány Zsolt: Nem kell vala megvénülnöd 2.0.

 • Könyv

  Egy liberális szószóló

  Majtényi László: Romok ormán. Magyarország legújabb történetei

  A kiváló kortárs irodalmi szerzők kiadójaként számon tartott Magvető jelentette meg Majtényi László alkotmányjogász, közéleti szereplő válogatott írásait.

 • Interjú

  „Nem tudom, mi vár rám”

  Jaume Cabré író

  A térben és időben is rendkívül tágas Én vétkem már az ötödik magyarul megjelenő regénye a szerzőnek, aki a katalán függetlenség egyik legismertebb és legaktívabb propagátora.

 • Ács Pál

  Messiások kora

  Ömlik a fény, izzanak a kövek a jeruzsálemi Templom-hegyen.

 • Kiállítás

  Kukavonat

  Ciprian Mureşan: Egzisztenciátokat szerződés szavatolja

  Egy kiállításról szóló írás címének megválasztása nem pusztán technikai kérdés: ideális esetben valamiképpen utal a kiállítás egészére, továbbá elvárás, hogy rövid, érthető, figyelemfelkeltő és olvasóbarát legyen.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...