• MaNcs 27. évf. 42. sz. (2015. 10. 15.)
  Interjú

  „Engem sem sikerült integrálni”

  Tamás Gáspár Miklós menekültekről, rasszizmusról és háborús hangokról

  Nem állítaná megoldhatatlan feladat elé az európai társadalmakat az iszlám vallású menekültek befogadása – véli Tamás Gáspár Miklós. A filozófus szerint a II. világháború óta precedens nélküli diplomáciai csatározásba kezdtünk szomszédainkkal.

  2015 / 42
 • Kozák Márton

  És a hajó elment

  A rendszerbontó népszavazás kudarcáról

  Eggyel szaporodott az Orbán-rezsim elleni sikertelen fellépések száma. Az Új Magyar Köztársaság Egyesület rendszerbontó népszavazásának kiírásához szükséges aláírások kevesebb mint fele gyűlt össze a törvényben megszabott határidőig.

 • Uitz Renáta

  Alapos felkészülés a gondos előkészítésre

  Az állam és a fogyatékosok ügye

  Érdekes kis színessel örvendeztette meg az atlatszo.hu a minap a nagyérdeműt: honfitársunk, Takács Péter az EU csalás elleni hivatalához (OLAF) fordult, mivel furcsállta, hogy a Chemium Kft. a pályázatával 558 millió forint uniós támogatást nyert a vakok és gyengénlátók internetezését segítő szoftver kifejlesztésére.

 • Váradi Balázs

  Csak semmi politika!

  Don’t Be Told What You Want

  A menekültválság okán megint bejárta az internetet a következő, Tony Benn néhai munkáspárti politikus szájába adott idézet: „Azért tanulságos, hogyan bánik a hatalom a menekültekkel, mert kiderül belőle, hogyan bánna mindannyiunkkal, ha azt hinné, megúszhatja.

 • A szerk.

  Valami ketyeg

 • A szerk.

  Rettegésben

  Amikor Budapestről eltűntek a menekültek, hirtelen előkerültek a hátrahagyott bicskáik, húsvágó bárdjaik, cipővel együtt elhajigált kétszáz eurósaik, s ami még ezeknél is szörnyűbb, a tömegével kihajított mobiltelefonjaik, amelyeken súlyos, egyértelműen terrorizmusra utaló felvételek voltak felfoghatatlan mennyiségben, illetve – még kimondani is szörnyű – pornó!

 • Interjú

  „A proletariátus Robin Hoodja”

  Anton Pelinka politológus az osztrák szélsőjobbról

  A várakozásokkal ellentétben mégsem a szélsőjobboldal lett a bécsi választások nyertese. A neves populizmus-szakértőt az osztrák szélsőjobb stratégiájáról és kormányzási lehetőségeiről kérdeztük.

 • Somogyi Zoltán

  Szakállas igazságok

  Vitában György Péterrel

  György Péter tanárom volt az egyetemen. Befogadást és széles látókört oktatott nekünk – ám mindez nemigen köszön vissza akkor, amikor Köves Slomóval és az európai zsidóság többségének félelmével vitatkozik.

 • Koncert és mozgalom az éhező gyerekekért

  Enni kéne, tenni kéne

  Civilek próbálnak küzdeni a magyarországi gyermekéhezés ellen: az első, látványosnak szánt lépésük nem sikerült jól. A Nemzeti Minimum koncertje kevés nézőt vonzott.

 • Erdő Péter bíboros az állagmegőrzés első vonalában

  A pápa visszaszólt

  Október 4-én kezdődött a Vatikánban az a három hétig tartó tanácskozás, amelynek témája a család és az egyház kapcsolata. A nyitóbeszédet Erdő Péter bíboros tartotta, akinek szavaira mindenkit meglepve személyesen Ferenc pápa reagált.

 • Szaglásszanak máshol - Az EU sem bír a magyar korrupcióval

  A magyar állam nemigen akar együttműködni az Európai Csalás Elleni Hivatallal, miközben a korrupció kockázata nálunk az egyik legmagasabb az unióban. Az OLAF főigazgatója nyáron személyesen adott át dokumentumokat a Legfőbb Ügyész­ségnek, hátha történik valami.

 • Interjú

  „Erős a visegrádi verseny”

  Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke

  A hárommilliárd forintból gazdálkodó Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) feladata a külföldi tőke Magyarországra csábítása, és a befektetők minél szélesebb körű kiszolgálása. A szervezet honlapján a pénzügyi befektetőknek ajánlott magyarországi projektek között azonban több furcsa céget is találtunk.

 • tévéSmaci

  Mit csinálnak azok az elefántok?

 • Rádió

  Kötelmek

  Honvédők az InfoRádióban

  Az InfoRádiónál mintha nagyon komolyan megfogadták volna a „győztes csapaton ne változtass!” (egyébként nem túl elmés) tanácsát. Se a csapaton, se a műsorkínálaton, se az egyes adások belső szerkezetén, szóval úgy általában semmin nemigen változtattak az elmúlt pár évben.

 • Könyv

  Mona Eltahawy: A fátyol fogságában

 • Könyv

  Lovas István: Unortodox különcök – Malajzia, Izland és Magyarország sikeres válságkezelése

 • HEGYMENET melléklet - Magyar írók kirándulásai

  Gyalogolni jó

  A sétánál több, a túránál valamivel kevesebb: a kirándulás közérzetjavító és kedélyes műfajának a magyar irodalomtörténetben is jutott szerep. Írók és költők barangolásai „a bájdús anya földerítő kebelén”.

 • Könyv

  Nincs lejjebb

  Danyi Zoltán: A dögeltakarító

  Aki a vajdasági magyar irodalomból Tolnai Ottó burjánzó mitopoétikáját vagy Végel László társadalomkritikus, eszmeboncoló szöve­geit ismeri, most süllyedhet néhány antropológiai szintet, ha belemerül Danyi Zoltán hosszan indázó mondatainak hínárjába.

 • Könyv

  Ájn, cváj

  Deák Ágnes: „Zsandáros és policzájos idők” – Államrendőrség Magyarországon, 1849–1867

  Az államrendőrség s annak az állampolgárok szeme elől titkoltan tevékenykedő, bár vezetői személyében néha hivalkodóan előtérbe állított formája korántsem a 20. században kezdte működését – bárhogy is gondolja azt a külön­féle ügynökügyekben, botrányokban elmerülő jelenkor.

 • Irodalmi Nobel-díj

  A szovjet lélek búvára

  Szvetlana Alekszijevics élete és műve

  Noha a fogadóirodák a legesélyesebbek közé sorolták, mégis van abban valami rendkívüli, hogy a belarusz irodalom nagyágyúja, a tényíró Szvetlana Alekszijevics kapta idén az irodalmi Nobel-díjat.

 • Színház

  Belső tér

  Bűn és bűnhődés

  Horváth Csabát mindig is a nagy történetek érdekelték, Bartók A csodálatos mandarinja volt az egyik csúcsteljesítménye. Ám míg a Mandarin korában Horváth koreografált és táncolt a színpadon, most rendez és beszéltet.

 • „Van valami pikantériája” - Fahidi Éva és Cuhorka Emese a táncról és a holokausztról

  Fahidi Éva 90 éves holokauszt-túlélő és Cuhorka Emese kortárs táncos duettjét lapzártánk napján mutatja be a Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében, a Vígszínházban. A létezés eufóriájáról, a táncról mint létformáról, generációk találkozásáról beszélgettünk.

 • HEGYMENET melléklet - Természetjárás és ideológia

  „Védte őket a lángszavú párt”

  A hatvanas évek elején a túravezetőknek nemcsak az erdők-hegyek szépségére kellett gondolniuk, hanem az ifjúság nevelésére is.

 • HEGYMENET melléklet

  „Miért ilyen most ez az erdő?”

  Standovár Tibor biológus, ökológus a hazai erdőkről

  Milyen állapotban vannak a turisztikai szempontból is kulcsfontosságú magyar erdők, mit kellene változtatni, milyen veszélyek leselkednek rá? Az ELTE Növényrendszertani, Ökológiai és Elméleti Biológiai Tanszékének docensével beszélgettünk.

 • Gyógyszer helyett számítógép - Játék az Alzheimer-kórral

  Eddig leginkább az ifjúság megrontójának, az elbutulás előszobájának tartották a számítógépes játékokat. Egyes kutatások szerint viszont elképzelhető, hogy például az időskori elbutulás vagy az Alzheimer-kór megelőzhető az ilyen játékokkal.

 • Fizikai Nobel-díj, 2015

  Tömeges jelenlét

  Sok remek tudós tett azért, hogy feltáruljanak a neutrínók titkai, s vannak köztük Nobel-díjasok is. Most ismét kettejüket díjazták, mégis lehet némi hiányérzetünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...