• MaNcs 27. évf. 47. sz. (2015. 11. 19.)
  Franciaország a párizsi merénylet után

  Barátok és ellenségek

  Az ország történetében példátlan merényletsorozat után a francia politika és társadalom az okokat és a következményeket kutatja – ki-ki a maga eszközeivel, s érdekei szerint.

  2015 / 47
 • Egy szegedi gyógyszerész kalandjai az Orosz Birodalomban

  Hídemberek

  Mi köze egymáshoz egy 19. századi szegedi patikusnak, francia hídépítő kortársának és a jelenlegi egyiptomi litván nagykövetnek? Egy eddig el nem mesélt történet három megszállott emberről, elveszettnek hitt fotókról és különleges vasúti hidakról.

 • Kik a védőnők?

  Majdnem családtag

  Ez a világon egyedülálló szakma április óta hungarikum. Mégis, számtalan problémával küzd, s komoly átalakításra szorul.

 • Több jég az Antarktiszon

  Korai inni rá

  A NASA kutatói szerint nemhogy fogyna, egyenesen hízik az Antarktisz jégpáncélja. Mindez még nem írja felül a globális léptékű melegedés forgatókönyvét, ám jelentősen árnyalja a képet.

 • A kiskunhalasi zöldgimnázium

  Túl a papírgyűjtésen

  Itt a környezettudatosság nem csak abban mutatkozik meg, hogy nem égetik feleslegesen a villanyt és szelektív a hulladékgyűjtés. Sokan követhetnék a Bibó István Gimnázium példáját.

 • K. Horváth Zsolt

  Az emlékezet betegei

  Hogyan él velünk a holokauszt?

  Vajon a magyar holokausztnak miért nincs ma élő emlékezetkultúrája, a róla szóló történeti tudás miért nem vált a közgondolkodás és a politikai kultúra szerves részévé?

 • Felcsuti Balázs

  A csapdába ejtett demokrácia

  Legális politikai korrupció az Egyesült Államokban

  „Amerika kormányzata nem demokratikus, még csak köszönő vi­szonyban sincs azzal. A képviseleti demokrácia súlyos erodálódása mára gyakorlatilag kormányoz­hatatlanná tette az országot. Beléptünk a vétókrácia korszakába.

 • Bán Zoltán András

  Noé vendéglője

  Huszadik számla – Páris! Ó Páris!

  A balzsamos novemberi őszben semmi franciás könnyedség nincs lépteimben, melyekkel kis rőzse-dalokat dúdolva magam elé nem a Gare du Nord, hanem törzskocsmám felé baktatok, hogy végre elkezdjem szellemtörténeti jelentőségűnek célzott előadás-sorozatomat a Magyar Mámor történetéről.

 • Bognár Róbert

  Pont fordítva

  „A szerkesztő ront vagy javít…

  …de nem henyél” – tartja a régi kiadói-szerkesztőségi mondás. Fordítóként szerencsém volt az indulással: próbamunkám alapján Lator László megbízott Le Clézio A háború című regényének fordításával, a szerkesztőm pedig Pór Judit lett, és ő végtelen türelemmel, kedvességgel, humorral javította a hibáimat, tanított a mesterségre.

 • A szerk.

  A valakik valakije

  Magyarország labdarúgó-válogatottja vasárnap bejutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

 • A szerk.

  Csapás a hátországra

  A párizsi merénylők, illetve parancsnokaik többcélú stratégiai tervezésében értelmet találni nem bonyolult feladvány, már csak azért sem, mert ők maguk dicsekszenek vele.

 • Az Iszlám Állam gyengesége

  Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója

  Európának fel kell készülnie a párizsihoz hasonló támadásokra, és hozzá kell szoknunk az egyre szigorodó biztonsági intézkedésekhez, de pánikra nincs ok. Párizs nem egy új korszak kezdete, hanem arra világít rá, hogy az Iszlám Állam válságban van.

 • Gyász

  Egy hamburgi konfuciánus

  Helmut Schmidt (1918–2015)

  Nem volt korszakos jelentőségű vezetője Nyugat-Németországnak, de olyan eltökélt reálpolitikus volt, amilyen ma már nem terem a német baloldalon. Németország örökös nagyapafigurája 96 évesen távozott, s ha hihetünk szülővárosa sajtójának, most épp az Istent igazítja el a világ dolgában.

 • Itt az első magánposta

  Sárgák a zöldben

  Sokáig védték a Magyar Posta monopóliumát, de három évvel a liberalizáció után csak megjelent az első magánposta, amely Budapesten kézbesítené a számlaleveleket. Évi 20-30 milliárdos üzletről van szó.

 • Józsefvárosi lakáspolitika

  Távozz tőlem, szegény!

  A több ezer önkormányzati lakásból több száz üresen áll. Szociális pályázatok sehol, piaci alapú bérbeadás annál inkább. A szegényeket módszeresen kiszorítják a Józsefvárosból.

 • tévéSmaci

  A sertés cipője

 • Tévé

  Ábel a rengeteg

  A nő háromszor

  Három nemzedék, három temperamentum, három karakteres személyiség közös csevegős műsora – első látásra valami ilyesmit ígér az ATV új életre keltett péntek esti programja, ám – mint oly sok más esetben is – az első látás igencsak megtévesztő.

 • „Olyan, mint a punk”

  Hammer Ferenc médiakutató propagandáról, sajtóról, webkettőről, webháromról.

  A jobboldali média magyarországi túlsúlyáról, a politika sajtóügyekben mutatott káros aktivitásáról, a 21. századi propaganda közbeszédre gyakorolt hatásairól és hasonlókról beszélgettünk az ELTE docensével

 • „Szégyelltem, hogy túléltem őt”

  Szilágyi Ákos esztéta, költő

  A hellenisztikus Egyiptom hitvilágát idéző, Ká és Bá című új verseskötete „El Kazovszkij emlékműve”, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán rendhagyó tárlatvezetésen mutatott be. A több évtizedes barátság és alkotói kapcsolat, ami a festővel összefűzte, „nem szakadt meg a halálával, mindmáig tart, ha másként is, mint életében”.

 • Vágy az elérhetetlen után

  El Kazovszkij: élet, mű, kiállítás

  A legtöbb pszichológus vesszőparipája, hogy problémáink többsége gyermekkorunkban gyökerezik.

 • Púder

  Szellemes rakott krumpli a bárszínházban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...