• MaNcs 27. évf. 48. sz. (2015. 11. 26.)
  Interjú

  „Lesz még nyomulás” - Debreczeni József az Orbán-rendszer és az ellenzék kilátásairól

  Sokan és szívesen megtámadnák Orbánt a Fideszen belül, de ez legfeljebb a végjátékban képzelhető el. Most azonban a miniszterelnök újra nagyon erős, a rezsim ismét egy központú. Debreczeni József politikai elemző, a DK elnökségi tagja szerint az ellenzék jelenleg nagyon rossz állapotban van, ám a szervezeti építkezésről nem mondhat le.

  2015 / 48
 • Az MTA épülete és története

  A nemzet tulajdona

  A 150 éves az Akadémia palotája című kiállítás szerencsére sokkal több, mint amit a címe ígér. A köztestület történetét bemutató, szokatlanul bátor és önreflexív tárlat nem retten vissza a deheroizálástól sem.

 • Darabolós gyilkosság Budapesten! - Valakit visz a víz

  Partra vetett testrészek, nyomozók serege, csehszlovák–magyar együttműködés. Egy véres bűnügy, amelynek felderítését a népi demokratikus rendőrség óriási sikerként adta el – pedig csak a szerencsén múlott.

 • Interjú

  Cseréptörés

  Baricza Ágnes környezetkutató a Zsolnay épületkerámiák titkairól

  Az Iparművészeti Múzeum kupolájának lanternáját 2011-ben távolították el, felújítása azóta is várat magára, akárcsak az ország számos, Zsolnay kerámiával díszített épületének részletei. Az ELTE TTK Geokémiai és Kőzettani Tanszékén működő kutatócsoport tagja az épületkerámiák környezeti károsodásának folyamatait vizsgálja.

 • Orosz doppingválság

  A vérükben van

  Minden jel arra mutat, hogy Oroszország állami és sportszövetségi szinten folytatta a doppingprogramját. Legalábbis eddig.

 • Sándor Judit

  Testbeszéd

  Én, te, ő, mi, ti, ők?

  (A genetikai csoportképzés dilemmáiról)

 • Kozák Márton

  Kleinheisler gólt lő, majd kispadot koptat

  Tényleg a futballra költött adómilliárdok diadala lenne?

  Vége a sokszor hét szűk esztendőnek, jövő nyáron a magyar futballszurkoló világversenyen is magyar csapatnak szurkolhat! Az öröm jogos, Norvégia kétszeri legyőzésével a szövetségi kapitány, segítői és a játékosok megdolgoztak a sikerért.

 • Vári István

  A bölcs ujja és a Hold

  Iszlamista veszély Franciaországban?

  Sokan riogattak, hogy az iszlámhívő menekültek, migránsok tömege növekvő veszélyt jelent a más vallásúak, különösen a zsidók számára Európában. Így van-e?

 • „Valami hiúságot, konokságot vélek felfedezni” - Orbán EU-stratégiájának alapvonalairól

  Az Európai Unió alapkérdéseinek újragondolását és alapszerződéseinek esetleges módosítását érintő orbáni felvetések egy új magyar uniós stratégia meghirdetését sejtetik. Erről azonban nincsen szó.

 • A szerk.

  Teljes körű és higgadt

  A szikár tények a következők: a NATO-tagállam Törökország egyik vadászgépe egy közel-keleti háborús zónában lelőtt egy orosz bombázót. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy az eset után sürgősséggel összeült a NATO (ez lapzártánk idején is tart), Erdoğan török államfő rendkívüli biztonságpolitikai ülésre hívta a miniszterelnököt, a vezető tábornokokat, a hírszerzés irányítóit.

 • A szerk.

  Kövér nem alhatik

  Baráti tévések derűs karéjában folyik a haza építésének fáradságos, ám vidám perceket sem nélkülöző munkája az ország házában. A folyosón sietős léptekkel érkezik az elnök és kísérete, amott egy bizottság tagjai dugják össze dolgos magyar fejüket, a sarokban valaki épp az interpellációjára készül, a mezővárosok képviselője amott ebédje romjai fölül vezényli a betakarítás pattogó ütemét, mindezen idő alatt forog a kamera, meg nem áll, dokumentálván: jó kezekben a hon.

 • A szerk.

  Moszkva, baj van!

  A honi politikafogyasztó közvélemény Lázár miniszter közlései nyomán mindeddig úgy hihette, semmilyen uniós vizsgálat nem zajlik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. E nem létező eljárások hovatovább rendre a magyar álláspont megnyugtató győzelmével zárultak, ha itt-ott módosítani kellett valamin – mondjuk a fűtőanyag-szállítási szerződésen –, az is színtiszta diadalként, brüsszeli jóváhagyásként, a magyar emberek mennybemeneteleként értelmeződött az erősen hallucinogén hatású kormányzati kommunikációban.

 • Helyszíni beszámoló Leszboszról, a menekültválság gócpontjából

  Nagyobb temetőre lesz szükség

  Leszbosz északi oldalát mindössze tíz kilométer széles szoros választja el a török partoktól. Erre jönnek a menekültek, naponta ezrével, papírral kitömött mentőmellényben szorongva az ócska csónakokon. A hullámok magasak, s ha egy lélekvesztő felborul, sokan meghalnak – ilyen egyszerű itt a menekültválság.

 • Kicsinálják, mert kilépett – Lakatos Béla, Ács polgármestere

  Megbosszulja a kormány, hogy Ács roma származású polgármestere nyíltan nekiment Orbánéknak: hirtelen milliókat követelnek vissza a várostól. Könnyen lehet, hogy Lakatos Bélát meghurcolják, mert véleményt formált egy botrányos igazoltatás miatt.

 • Álljon a bál! - Kormányzati negyed a budai várban

  Pintér Sándor a Helytartótanács épületébe költözne, Varga Mihály a Mátyás-templommal átellenbe, Orbán új hivatala pedig kicsit nagyobb lesz az Országház alapterületénél.

 • Nyilvánosak a nemzeti kereskedőház költései

  Pénzeső

  Havonta negyedmilliárd megy el a kereskedőházak terjeszkedő rendszerére. Az eredmények egyelőre haloványak, persze van, aki így is jól jár. Többek között az Orbán családnak nem is­meretlen jordániai (migráns, ah, borzalom!

 • Áruhiánnyal indult a központi trafikellátó

  Volt cigi, nincs cigi

  Továbbra is hasít a dohánykereskedelemben a Lázár Jánossal jó kapcsolatot ápoló Sánta János cégcsoportja, a Continental: egyik érdekeltségük többségi részesedést szerzett a központi elosztóban. Az elosztóra a multik is rástartoltak – hiába.

 • tévéSmaci

  Macskafarka barackfa

 • Rádió

  Angliában az angolok

  Keresztény Közéleti Akadémia

  Úgy tűnik, hogy a hétköznapi magyar közbeszéd, mint a buldog, ha egyszer ráharapott egy té­mára, nemigen akarja eleresz­te­ni.

 • Kiállítás

  Képes magyar jazztörténet

 • Kiállítás

  Minden másképp van

  Pop-art a Ludwigban

  Az absztrakció azzal kecsegtette a 20. századi avantgárd kultúra művészeit, hogy festményeik az univerzalizmus szellemének megfelelően mindenhol egyformán érthetők lesznek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...