• MaNcs 27. évf. 50. sz. (2015. 12. 10.)
  Interjú

  „Kedves kolléga, ezt a tantervet ne tartsa be!”

  Vekerdy Tamás pszichológus, író

  Idén ősszel töltötte be nyolcvanadik évét az ország legnépszerűbb pszichológusa, aki mindig sokat ostorozta a magyar iskolarendszert, de az utóbbi évek oktatáspolitikai fejleményeit egyenesen katasztrofálisnak tartja.

  2015 / 50
 • Tiszeker Ágnes

  Szerek és rendszerek

  Miért kell tiltani a teljesítményfokozó szereket? – Válasz Dénes Ferencnek

  A versenysport és a doppingellenőrzés sötét napjait éljük. A sajtó újabb és újabb, egyes sportágakat az alapjukban megrázó doppingbotrányoktól hangos; a sporthírek másról sem szólnak, mint a versenysport és a dopping illú­zióromboló összefonódásáról, a doppingellenes harc romlottságáról.

 • Ara-Kovács Attila

  Orient expressz

  Schengen, avagy a biztonságérzet hiánya

  Európa válsága Schengen megkérdőjelezésével elérkezett egy olyan ponthoz, ahol már nem vehető komolyan semmilyen pozitív forgatókönyv. A helyzet elfajulását tulajdonképpen nem maga a menekültáradat okozta, hanem a nyomában előállott bizalmi krízis.

 • A szerk.

  Mennyi? 30?

  Jogállamiságunk mentsvára, szeretett Alkotmánybíróságunk a minap részben helyt adott azon indítványoknak, amelyek a 2015. évi XXXIX. tv., azaz a jó nevű Quaestor-törvény bizonyos rendelkezéseinek alkotmányosságát firtatták.

 • A szerk.

  A jó Balkán

  Arra ki emlékszik, hogy „Fogd be a pofád, kisanyám”? S arra, hogy „Vetkőzz, Ági! Hol a babydoll?”. Senki? Kár, mert mindkét megjegyzés a magyar parlamentben hangzott el, hon­atyák szájából.

 • mi a kotta?

  Szajna asszony

 • Lemez

  Szkrjabin: Nuances

 • Lemez

  Verdi: Aida

 • Lemez

  DJ Krush: Butterfly Effect

 • Lemez

  Súlytalan szépségek

  Lush: Chorus

  Nehéz úgy beszélni a kilencvenes évek brit gitárzenéjéről, hogy a Lush neve ne kerüljön elő legalább zárójelben, lábjegyzetben vagy zárójeles lábjegyzetben; a zenekar egészen népszerűnek számított Angliában és Japánban, és ott volt az évtized elején a shoegaze erős másodvonalában, majd valamivel később, a britpop zenitjén ismét sikerrel érzett rá a Zeitgeistre.

 • „Nagyrészt zúgás” - Mick Harvey gitáros, énekes, producer

  Nick Cave egykori gitárosa David Lynch filmzenéivel turnézott Európában, szólókoncertet pedig ráadásként adott Budapesten. Filmekről, zenékről mesélt a Narancsnak.

 • Interjú

  Versenyben a Covent Gardennel

  Solymosi Tamás és Wayne Eagling, az új Diótörő koreográfusai

  Csajkovszkij mesebalettje az adventi és karácsonyi szezonok sikerprodukciója, melyet általában kivételes szereposztásban, nagy szériában játszanak. A Magyar Állami Operaház 65 év után újította fel az Oláh Gusztáv-féle produkciót, igazodva a kor vizuális és színpadi igényeihez.

 • Interjú

  „A meghitt válik idegenné”

  Péteri Lóránt zenetörténész

  Nyomozás egy műfaj után, kísértetek Mahler zenéjében – a Zeneakadémia Zenetudományi és Zeneelméleti Tanszékének vezetőjét nemrég megjelent könyvéről (Mahler, a scherzo és a kísérteties) kérdeztük.

 • Színház

  Oidipusz karantén… az örök jelenre csábítás!

 • Interjú

  „Már nem harcolok mindennel”

  Hernádi Judit színész

  Nem vagyok hajlandó sznob lenni – mondja a dívába oltott komika, akinek népszerűsége töretlen, bár szakmai elismerésből jó ideje nem sok jut neki. Színházi és közéleti szerepeiről egy­aránt kérdeztük.

 • Színház

  Mindent ki

  Krétakör: A harag napja

  A Lúzer után Schilling Árpád továbbmegy a vesztesek történetének elbeszélésében.

 • Mesemondók a gyermekotthonban

  Van, aki a csillárra mászik

  Öt éve járják önkéntesként a budapesti intézményeket, hogy bearanyozzák az ott élő gyerekek estéit.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...