• MaNcs 28. évf. 10. sz. (2016. 03. 10.)
  Hogyan tüntet el 265,8 milliárd forint közpénzt Matolcsy György?

  Tanítani kéne

  A jegybankelnök vezetésével és eszméinek terjesztésére alapítványi és cégbirodalom épül közpénzekből. A Matolcsy György bizalmasai által vezetett intézményháló masszívan települ rá a felsőfokú és tudományos képzésre. Matolcsyék szerint a pénz elköltéséhez a közvéleménynek nincs köze.

  2016 / 10
 • Ligeti Miklós–Martin József Péter

  Kártékony homály

  Miért akar mindent titkosítani a kormány?

  A nyilvánosság elleni harc újabb szégyenteljes állomásaként a fideszes parlamenti többség 2016. március 1-jén két törvény elfogadásával tovább korlátozza a közérdekű adatok megismerhetőségét. Az egyik jogszabály a Magyar Postát (MP), a másik a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) mentesíti a közpénzre vonatkozó adatok közzétételének kötelezettsége alól.

 • A szerk.

  A pofonok földje: Szlovákia így választott

  Nevezhetjük a történteket például meglepő választási eredménynek, a tényen nem változtat: szombaton kapott egy marha nagy pofont Szlovákia magyar lakossága.

 • A szerk.

  A kisebbik rossz

  Legelőször is azt véssük a papírra, hogy hétfőn az uniós csúcson semmiféle megállapodás nem született, legfeljebb egy megállapodás körvonalai sejlettek fel. Már ha egyáltalán: hisz ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy ezek egy megállapodás körvonalai, tudnunk kéne, hogy lesz-e a jövő héten, amikorra a folytatást tervezik, megállapodás.

 • „A halál legyőzése csak szlogen” - Zoltan Istvan amerikai elnökjelölt

  Az amerikai elnökválasztási kampánynak magyar származású indulója is akad: Zoltan Istvan, magyar szülők Amerikában született gyermeke, jó módú, 43 éves, kétgyermekes Los Angeles-i családapa, aki a transzhumanizmus eszméivel szeretné megismertetni a világot.

 • Interjú

  „A puszta önkény uralkodik”

  Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a nemzetközi menekültjog alkalmazhatóságáról

  Az 1951-es, a menekültekről szóló genfi konvenció az emberi élet védelmének egyetemes, humanista kötelezettségéből indul ki. A békében élő államokra az üldözés elől menekülő embertársaink befogadásának feladatát rója.

 • Kell-e kamara a pszichológusoknak?

  Jogosítvány a lélekhez

  Bár a támogatók szerint nagy az egyetértés, bőven akadnak olyanok, akik a fölállítandó Pszichológus Kamaráról igen kritikusan nyilatkoznak. Érvek a kamara mellett és ellen.

 • Tánc

  Nem maradtam abba

 • Színház

  Porrá tört

  Ménes Attila: Bihari

  „A zsarolás tárgya tehát az lett, hogy homoszexuális vagyok” – mondta a beszervezéséről egy interjúban Tar Sándor (lásd: „Ebből nem lehet kijönni”, Magyar Narancs, 2002. január 24.), aki egykor Hajdú néven jelentett írótársairól.

 • Színház

  Ringyóm-bingyom

  Edward Albee: Nem félünk a farkastól

  „Szín: kellemesen berendezett családi pokol. Jobbra bejárat Norvégia felől, balra kijárat Amerika felé. […] Ízléses puskaporos hordó a szoba közepén, csipketerítővel letakarva.”

 • Tévésorozat

  X-akták

 • tévéSmaci

  Nyúltánc

 • Tévé

  Szálkamentes - A Bagi Nacsa Show

  Habár igazán bővében vagyunk a professzionalista, s még inkább az öntevékeny nevettetőknek, azért ma mégiscsak meglehetősen humortalan világban élünk itt Magyarhonban.

 • Érmezei Zoltán (1955–1991) élete és hiánya

  Gipszbe öntött tenger

  „Amikor még semmit sem csináltam, már akkor is egy életmű-kiállításban gondolkodtam” – mondta a minduntalan a halállal foglalkozó, fiatalon elhunyt művész. Most végre rendeztek neki egyet.

 • Köztulajdon marad-e a Bruegel-kép?

  Örökös harcban

  A magyar arisztokráciával szívélyes viszonyt ápoló Lázár János döntése értelmében kiadható a Batthyány-örökösöknek id. Pieter Bruegel milliárdokat érő remekműve. Az eset újra rávilágít a tisztázatlan eredetű műtárgyak körüli problémákra.

 • „Előveszik a dollárjaikat, mindenki hajlong nekik” - Az öntudatos tolvaj esete Tito sógornőjével

  1970-ben Budapesten járt Nada Budisavljević. Az Astoria előtt simán feltörték a kocsiját, és elvitték belőle a Rotschild Klárának hozott méregdrága ruhákat. A rendőrség nagy erőkkel vetette magát a tettes nyomába.

 • Budapest megújulása és a TÉR_KÖZ pályázatok

  Magadnak építed

  2013 óta kísérleteznek azzal a Városházán, hogy miként lehet a városrehabilitációra szánt pénzeket okosabban elkölteni. A város közösségi tereinek minőségi fejlesztése érdekében 22 projekt készült vagy készül el mostanában – vegyes végeredménnyel.

 • Eltűnnek a beporzó fajok?

  Nincs élet a méhek után

  Sorra tűnnek el, szorulnak vissza azok a fajok, melyek a létfontosságú haszonnövények beporzását végzik. Lehet, hogy ezt már mi is megérezzük?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...