• Ötletpályázat az Országgyűlés Hivatala új épületére

  A hatalom vakolása

  A Kossuth téri épületek történelmünk szimbólumai, amelyek a magyar szellem két arcát mutatják felénk. Ezért is felháborító, hogy a beérkezett pályázatoknál sokszor azt sem lehet eldönteni, vicc ez vagy komoly.

 • Interjú

  „A tragédiát is érzékeltetni szeretnénk”

  Perczel Anna építész

  Az Óvás! Egyesület legújabb kutatása a zsidók szerepét vizsgálja a főváros kialakulásában és fejlődésében. A Kik éltek, kik építettek itt? című program vezetőjével beszélgettünk.

 • Halálhír – Igazmondás végstádium idején

  Hogyan lehet elmondani valakinek, hogy hamarosan meg fog halni? És el kell-e mondani? A daganatos betegeket kezelő orvosok mindennapos, embert próbáló feladata ez, de a szembenézés a családok számára is nagyon nehéz. Cikkünk a Magyar Hospice Alapítvány kutatásának tapasztalatait összegzi.

 • Rest a lelke -Tavaszi fáradtság

  A természet már ébred, de az ember még pihenne: bágyadtság, aluszékonyság, fejfájás, szédülés, ingerlékenység kínozza. A tavaszi fáradtság afféle alacsony intenzitású népbetegség, nehéz megragadni a mögötte lappangó élettani okokat.

 • Új generáció az egészségügyben

  Kitörni a félmegoldások közül

  A kormány milliárdokat áldoz a rezidenseket támogató ösztöndíjakra, az érintettek azonban elsősorban tisztességes alapbérre, megfelelő körülményekre és a szakképzés átalakítására várnak.

 • Kiss Noémi: Erőszak az uszodában

  Akkor még, a nyolcvanas években másképp használtuk ezt a szót. Az erőszak pozitív, ösztönző jelentéssel bír. Inkább az erőn a hangsúly – erőnléti erőszak, a tréningben kitartást jelent és elszántságot, ami a sportoló alapmotivációja.

 • Király László György

  Papírgyűjtés Panamában

  Mi a baj az offshore-ral?

  A Panama-akták napvilágra kerülésével újra a figyelem középpontjába kerültek az offshore cégek. A Mossack Fonseca ügyvédi iroda által alapított vállalatok tulajdonosai vagy a hozzájuk köthető személyek között számos ismert név is felbukkant, köztük jelentős politikai potentátoké.

 • A szerk.

  A másvilág vége

  Szűk másfél hétnyi esztelen pörgés után elcsendesedni látszik Kiss László ügye.

 • A szerk.

  Az agresszió ára

  Kedden az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére eltörölte a vasárnapi boltzárat.

 • „A zsidómentőket kiközösítette a lengyel társadalom” - Jan Tomasz Gross történész

  Az Amerikában élő lengyel történész két legfontosabb könyve, a Szomszédok és a Félelem új korszakot nyitott Lengyelország II. világháborús történetének feldolgozásában. Most az államelnök, Andrzej Duda vizsgálja annak a lehetőségét, hogy megfosszák magas állami kitüntetésétől.

 • Pilótanők és a saría Bruneiben

  Szemfényvesztés

  A közelmúltban bejárta a nyugati sajtót, hogy a Brunei Királyi Légitársaság első, kizárólag női pilóták által vezetett repülőgépe sikeresen földet ért Szaúd-Arábiában – abban az iszlám államban, ahol a nők köztudomásúlag még autót sem vezethetnek.

 • „Egy bizonyos Micimackó pénzmosásban érintett”

  John Christensen adószakértő, a Tax Justice Network igazgatója

  Soha nem volt még ekkora kiszivárogtatás – a „Panama-akták” mégis alig öt százalékát érintik az offshore vagyonoknak, véli a közgazdászokból és pénzügyi szakemberekből álló civil szervezet igazgatója. Hogyan működnek az offshore-ra szakosodott ügyvédi irodák, és van-e a mostani botránynak köze az adókhoz?

 • „Amikor már Albánia is elhúzott mellettünk”

  Az Országgyűlés már áprilisban szavaz a jövő évi költségvetésről, és pár év múlva jöhet a hiány nélküli, „nullás” büdzsé. Az intézkedések célja a piac megnyugtatása lenne, ám a bejelentések csak növelik a bizonytalanságot, további károkat okozva a gazdaságnak.

 • mi a kotta?

  Három töltött darab

 • Koncert

  HERNÁDI pont

 • Lemez

  The Last Shadow Puppets: Everything You’ve Come To Expect

 • Koncert

  Joey DeFrancesco Trió

 • Lemez

  Khun Narin: II

 • Lemez

  Stukker: Western élet

 • A Cheap Trick régen és ma

  Lökött, de nagyon okos

  Az öt legképregényszerűbben kinéző nagy amerikai zenekar egyike, a Cheap Trick annyira jellegzetesen tengerentúli jelenség, mint John Wayne, a rossz sör vagy az öngyilkos karizmatikus kisegyházak, szóval innen, Európa közepéről (pláne a szívéből!

 • Opera

  Ölj meg, ölelj meg!

  Mozart: Idomeneo

  Csak csínján a fogadalmakkal! – erre int minket Mozart 1781-es müncheni operája, persze nem az életvezetési és egészségmegőrző fogadkozásoktól eltanácsolva, hanem inkább a „most az első embert, aki szembejön” típusú fölfohászkodásoktól.

 • Koncert

  Hasonlíthatatlan

  Julia Lezsnyeva és a La Voce Strumentale

  Az igen fiatalon világhírűvé vált orosz koloratúrszoprán, a szahalini születésű Julia Lezsnyeva (1989) először a 2013-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon lépett magyar közönség elé, a Müpa pódiumán, Händel Il trionfo del Tempo e del Disinganno (Az Idő és a Kijózanodás diadala) című oratóriumának előadásán, neves vokális partnerekkel, az Il Giardino Armonico kíséretével, Giovanni Antonini vezényletével.

 • tévéSmaci

  Majom a havon

 • Rádió

  Sport és valóság

  Irány Rio!

  Ha valakinek kétségei vannak afelől, hogy a kortárs olimpiák az emberiség csúcsteljesítményei közé tartoznak, és abban sem abszolút biztos, hogy a Citius Altius Fortius hármas jelszó értelmes célt takar, az hátrányból indul, amikor egy olyan műsorba fut bele, aminek az az alapvetése, hogy az ötkarikás játékok mindenek fölött állnak.

 • Elsüllyedt szerzők XLV.

  „Szent akartam lenni”

  Lengyel József (1896–1975)

  „Örökkévalóság? Valóság, örökké.” Lengyel Józsefre mélyen jellemző ez az egyik novellájában felbukkanó szójáték. A kommunista Sallai Imre, az elbeszélés monologizáló főhőse a siralomházban töltött utolsó óráiban is elutasítja a metafizikát, és a realitásra esküszik fel.

 • „Mindennap mértem a vérszintet” - Tolnai Ottó költő

  A kortárs költészet klasszikusának életműsorozata indul a Jelenkornál. Ennek első, a napokban boltokba került darabja az eredetileg 1980-ban megjelent, monumentális verseskötet, a Világpor. A déli határzár mellett fekvő Palicson élő szerző ennek bemutatójára érkezett Budapestre, itt próbáltunk interjút készíteni vele.

 • Színház

  Látni tanít

  Zsótér Sándor a Nemzetiben és Miskolcon

  Nehéz megmondani, miről szól a Galilei élete a Nemzetiben, és talán éppen ez a reményteljesen fojtó ebben az előadásban.

 • Hotel Galya

  Karády Katalin és a fűszeres vaddisznó

 • Tévétorrent

  Animals.

 • Torrentmozi

  Fekete szívek klubja

  What Happened, Miss Simone?

  Megkérdeztük tőle, hogy mit kér a fellépés előtt, ő meg mondta, hogy kokaint és egy rőf kolbászt – meséli Warren Ellis, Nick Cave hegedűse a poraiból épp feltámadt, már 50 felett járó Nina Simone-ról a 20 000 nap a Földönben, és ez pontosan az a fajta mondat, amely mögött bátran ott sejthetünk egy hatalmas kalandokkal, véres harcokkal és a könnyek vízesésbe torkolló folyamával teli életrajzi nagyregényt.

 • Mozi + tévétorrent

  A rettenetes dekád

  Shane Meadows: This is England

  A nyolcvanas évek mindenhol nyolcvanas évek – lakótelepekkel, kispolgárisággal, küzdéssel és kosszal (morális és szó szerinti értelemben is). Sár az élet a diktatúrákon kívül is; nincs tejjel-mézzel folyó Kánaán.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...