• Kiállítás

  Épít, művel, kiröhög

  Vízizrí, Munkáskultúra a Duna partján, Kassák Múzeum

  Amikor a Magyar Szociáldemokrata Párt 1948 nyarán egyesült a kommunistákkal, nemcsak a jelenéről és a jövőjéről, de a múltjáról is lemondott.

 • Interjú

  „Súlyosabb, mint a hirosimai”

  Cserháti András műszaki főszakértő, reaktorfizikus a csernobili katasztrófáról

  Mit tudhatott egy magyar szakember a Csernobilban történtekről? Hogyan működött a kommunikáció kifelé és befelé, hogyan került jelentése a párt első titkárának asztalára, hogyan győzték meg a szovjetek a világot – erről beszélt nekünk a Magyar Nukleáris Társaság alelnöke, akivel egy évfordulós mini konferenciát követően találkoztunk.

 • Gábor György

  Isten országa és az ország istene

  Miért támadják Orbán Gáspárt kitárulkozásáért?

  Erős érzelmeket váltott ki a minap Orbán Gáspár, aki harmadmagával a szélesebb nyilvánosság előtt vallott hitéről, Isten megtapasztalásának élményéről, s az érdeklődőket egy Felház nevű felekezetközi keresztény gyülekezet rendezvényére invitálta.

 • A szerk.

  Egérút

  A radikális-mérsékelt dialektika boncolgatása a három Jobbik-alelnök kipreparálásáról szóló történet e pontján terméketlennek tűnik, lévén senki nem érti, maguk az érintettek sem, hogy mi lenne a mértékegység ezen a skálán.

 • A szerk.

  Április 4-ről szóljon az ének!

  „Jó napot, elvtársak! Erőt, egészséget, vezérezredes elvtárs! Üdvözlöm önöket hazánk felszabadulásának 20. évfordulóján! Hajrá! Hajrá!”

 • A szerk.

  A rohanó frakció

  A 2010-es kormányváltás után a jogállamiság lebontása, az ország demokratikus közrendjének fölforgatása, a brutális klientúraépítés viszonylag gyorsan kitermelte az újságírás új műfaját, a parlamenti elrohanóst.

 • Az utolsó csillagharcos

  Prince (1958–2016)

  Április 21-én, 57 éves korában váratlanul elhunyt a nyugati poptörténet egyik legnagyobb tehetsége. Zenéje, pályája és személyisége egyaránt megismételhetetlen.

 • Interjú

  „Nevet adni az áldozatoknak”

  Reed Brody ügyvéd, a diktátorvadász

  A Human Rights Watch emberi jogi szervezet főállású diktátorvadásza, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy bíróság elé állítsa a saját népüket sanyargató vezetőket. Legfrissebb skalpja Hissène Habré, Csád egykori diktátora, aki éppen Szenegálban felel bűntetteiért.

 • Így asszisztált a kopaszbotrányhoz a választási bizottság

  A rektor, a vadász meg a többiek

  A boltzáras népszavazás körüli botrányok a Nemzeti Választási Bizottság ténykedésére is felhívták a figyelmet. A választások tisztasága felett őrködő testületbe a Fidesz–KDNP 2022-ig bebetonozta a saját embereit.

 • Tébolyult pénzszórás az MNB alapítványainál

  Egymás közt

  Lényegében semmi nincs rendben a Matolcsy-féle MNB alapítványai körül: kérdéses a törvényes alap, a felépített intézményrendszer, a közreműködő személyek köre, a befektetések jellege, és persze a pénzek elköltése.

 • tévéSmaci

  A láthatatlan madár

 • Rádió

  Másnaposok

  Roma érdekvédelem a Lánchíd Rádióban

  „Őszinte és szükséges tabudöntögetés a hazai cigány közösségek és a többségi társadalom közös jövőjéről.”

 • Könyv

  Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai

 • Könyv

  Láthatatlan könyvek

  A Janus Pannonius-díjasok köteteiről

  Az utóbbi időben számos cikk, vita és workshop foglalkozott itthon a költészetfordítás problémájával, közelebbről azzal, hogy a fordított líra kiveszni látszik a hazai irodalmi és könyves piacról; a kiadók irtóznak tőle, a fordítók egyre kevésbé engedhetik meg maguknak, hogy versekkel szöszöljenek napokig, hetekig, a sporadikus folyóirat-publikációkból meg nem áll össze egységes kép a nemzetközi líra trendjeiről.

 • Dizájn

  A Budapest 2024 pályázat logója

 • Doboviczki Attila T.

  Ha nem látom, nem fáj

  Mi a baj a Zsolnay Negyed galériájával?

  A pécsi Zsolnay Negyed m21 nevű galériájának programjairól vitát kezdeményezni eleve kudarcra ítélt vállalkozásnak tűnhet. Most mégis teszek egy kísérletet.

 • Színház

  Gyógyító hatás

  PanoDráma: Nincs sírás, nincs semmi

  „Ez a színházi este felvilágosításul és bátorításul kíván szolgálni” – írják a sajtóanyagban. Bármivel folytathatnák a mondatot, már nyerésre állunk, hisz legalább tetten érhető szándék van. Én valahogy így fejezném be: az előadás meghalni tanít, és erre a tudásra nagy szükség van.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...