• MaNcs 28. évf. 2. sz. (2016. 01. 14.)
  Hosszú Katinka vs. Gyárfás Tamás

  Titánok harca

  Lapzártakor nem tudni, hogy pontosan miért és miért most robbant a Hosszú Katinka és az úszószövetség közti konfliktus. Az ötszörös világbajnoknő enigmatikus nyilatkozataiból kihallani az intézményi változtatások igényét, de mintha a pénzről is szólna ez az egész. Nem is kevésről.

  2016 / 2
 • Mengyelejev öröksége és a névmágia

  Lemmy vagy nem Lemmy?

  Négy új elemmel bővült a periódusos rendszer, de még nincs igazi nevük. Alább épp a névadási praxist, illetve Dmitrij Ivanovics Mengyelejev zsenijét igyekszünk körüljárni.

 • Tüzek Gyöngyöspatán - Maradjanak a cigánysoron!

  Továbbra is félnek a cigányok a Jobbik korábbi kísérleti terepén: rasszista támadásoktól tartanak, miután az egyik család házát karácsony este felgyújthatták. A tűzeset előtt nem sokkal életveszélyesen is megfenyegették őket, de a rendőrség csak rongálás miatt nyomoz.

 • Varga Júlia

  A kihaló kőkorszak

  Többet szülnek-e a nők, ha a konyhában maradnak?

  Nemigen érdemes azzal foglalkozni, hogy ki volt a célközönsége Kövér László és barátai év végi bonmot-jainak a női kiteljesedés megfelelő módjairól.

 • Karsai Dániel

  Időlegesen elveszett

  A pénznyerő automaták és a strasbourgi bíróság

  A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (a továbbiakban: EJEB) a 2015. szeptember 8-án kelt elfogadhatósági határozatában elutasította több, Magyarországon korábban pénznyerő automatát üzemeltető cég beadványát.

 • Gergely Ágnes: Pont fordítva

  Az üldözött igazság

  Nehéz munka egybelátni Göncz Árpádot, a műfordítót, az írót és a köztársasági elnököt. Eddig meg sem próbáltam.

 • A szerk.

  Itt járt Cameron

  Cameron Dávid múlt heti pesti látogatása igen szívélyes légkörben zajlott, a két pajtás a túlcsorduló barátság hullámaitól magasra emelve a pillanat erejéig talán maga is elhitte, hogy van dolguk egymással, de mert okos emberekről beszélünk, ilyen messzire nem mennénk.

 • A szerk.

  Sportország Rióba tart

  Kezdetben minden egyszerű volt és nemes, ugyanakkor drámai.

 • A szerk.

  Csendes forradalom

  Emlékszik még valaki a Tárcaközi Földrajzinév-bizottságra? Ez a minisztériumokat segítő szaktestület az éppen csak formálódó nemzeti együttműködésbe rondított bele illetlen módon 2011 márciusában. Azt merték ugyanis mondani, méghozzá 20:1 arányban, hogy ha már muszáj átnevezni, akkor inkább Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy legyen a neve a sokat látott létesítménynek, ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

 • Interjú

  „Erős a belső rivalizálás”

  Kamal Raouf iraki kurd újságíró, politikai elemző a független Kurdisztán esélyeiről

  A kurdok az Iszlám Állam legerősebb katonai ellenfelei a terepen, miközben önálló államiságukat senki nem akarja a térségben. Az sem igaz, hogy a kurdok egyetlen, közös identitású, közös célokért küzdő tömböt alkotnak, hisz az Irakban, Szíriában és Törökországban működő kurd pártok között súlyos ellentétek feszülnek.

 • Mit éreznek a szegények a gazdasági növekedésből?

  Már csak kétszer rosszabb

  Komoly kincstári optimizmusra vall, hogy a kormány egyenlőségjelet tesz a szegénység csökkenése és a középosztály bővülése közé.

 • Interjú

  „Nagyjából rendben van”

  Palócz Éva közgazdász, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a magyar gazdaságról

  Dübörgő gazdaság, csökkenő államadósság, eltűnőben lévő hiány – ezekkel a kijelentésekkel járták körbe a sajtót év végén kormányzati politikusok. A számok mögötti folyamatoknak és a hosszabb távú kilátásoknak próbáltunk meg utánajárni.

 • Állami földek eladása

  Finomítják a rendszert

  Az év végéig kellett volna elkelnie csaknem 400 ezer hektár állami földnek, de nem kelt el mind. Az árverések elvileg idén is folytatódnak, ám egyre több a kérdőjel. Az állítólag támogatott egyéni gazdák megint szívnak, és a kormányzaton belül sincs teljes egyetértés.

 • A nagy Mahir-balhé

  Az utcára vitték

  Az Orbán–Simicska-háború újabb frontja nyílt, amikor a Fővárosi Közgyűlés felmondta a Mahirrel kötött szerződést. A fővárosi hirdetőoszlopok hovatartozása túlmutat holmi lenyúlt aprópénzeken: a választási kampányokban kiemelten fontos tárgyakról van szó.

 • rés a présen

  „Szeretném, ha egy sokkal szolidárisabb társadalomban élnénk”

  Feuer Yvette színész, drámapedagógus

 • Tánc

  A hattyúk tava

 • A POSZT jövője

  Nem vágynak főszerepre

  A Magyar Színházi Társaság várhatóan elfogadja, hogy Magyar Attila legyen a POSZT ügyvezetője, ám a béke törékeny a két színházi szervezet között.

 • Színház

  A civil mint szitokszó

  Csehov: Sirály

  Amikor anya és fia az összecsapás hevében ilyeneket vág egymás fejéhez, hogy az egyik, a színésznő „rutinos iparos”, aki „szar darabokban” játszik, az anya pedig felbőszülten azzal sértegeti a fiát, hogy „te még egy bohózatot sem tudnál megírni, te civil”, kiderül, hogy a civil a legnagyobb sértés.

 • tévéSmaci

  Itt volt egy tigris

 • Tévé

  Berekedésig

  Propaganda

  Neve hallatán ma már keveseknek jut eszébe a jellegzetes orgánumú, karakteres hajdani színész, s alighanem már senki se véli őt valamiféle fiatalos ellenkultúra előretolt bástyájának: Till Attila minden különösebb feltűnés nélkül rég a helyére került.

 • étel, hordó

  Kékes – Gyöngyös

  Jöhet a parmezános vajjal töltött jércemellfilé kukoricapehely!

 • Tévétorrent

  Nőpapa

  Transparent

  Mort Pfeffermannek (Jeffrey Tambor elragadó előadásában) van egy titka, amit több mint hatvan éven át megtartott magának: lélekben nő, mindig is az volt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...