• MaNcs 28. évf. 20. sz. (2016. 05. 19.)
  Furcsaságok a Quaestor-nyomozásban

  Alapkérdések

  Majd’ másfél évvel Magyarország legnagyobb pilótajátékának összeomlása után az sem biztos, hogy elkezdődhet az ügy bírósági tárgyalása. A Polt-féle ügyészség a Quaestor-ügy nyilvánvaló fideszes szálaival nem hajlandó foglalkozni, a pórul járt ügyfelek alig kapnak kártérítést, a cechet a szabályosan működő bankok állják, a megmaradt morzsák a haveroknak jutnak.

  2016 / 20
 • Sáska Géza

  Eltörik az iskolamester pálcáját

  A természettudományos tárgyak megszüntetéséről

  Az utóbbi fél évtized oktatáspolitikájának lényeges fordulata, hogy a képzés tartalma és a tankötelezettség célja, azaz az ország műveltsége már nem az egyes iskolák tantestületeinek pedagógiai programjaiból áll össze, hanem az oktatáspolitika központja határozza meg és ellenőrzi a megvalósulását.

 • A szerk.

  Itt zsidózunk

  Elsőre nehéz eldönteni, hogy mi volt az érdekesebb, Németh Szilárd nagy dérrel-dúrral megejtett kivonulása az ATV stúdiójából, vagy a produkcióját követő élénk hangoskodás.

 • A szerk.

  Válasz minden kérdésre

  Új szakaszába lépett a népszavazási kampány, és nem igaz, hogy az egésznek nincs semmi értelme.

 • Ausztria elnököt választ

  A báránybőrbe bújt farkas

  Jó eséllyel szélsőjobboldali elnöke lesz Ausztriának. Norbert Hofer jelentős előnnyel nyerte az első fordulót; kérdés, hogy zöld vetélytársa labdába rúghat-e mellette. Ha megválasztják, akár fel is oszlathatja a parlamentet.

 • Film

  Rossz szomszédság 2.

 • Film

  A mindent elözönlő tömeg

  George A. Romero Holtak-trilógiája

  A korai George A. Romero-filmek örökösének tekinthető The Walking Dead körül kialakuló kultuszra volt szükség ahhoz, hogy a mintadarabot, a modern zombihorror alapművét végre bemutassák hazánkban is, röpke 48 évvel az amerikai premier után.

 • „Nem tört ki senki” - Fliegauf Bence filmrendező

  Liliom ösvény című filmjét a héten mutatják be a mozik. A filmalapot vezető rambós ürgéről, a felesleges kapucsínózásokról, beszélő gombákról és az öncenzúráról beszélgettünk vele.

 • Színház

  Fogyasztók

  Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő

  Nem tudom, miben hasonlít az 1931-es Ausztria – gazdasági világválság, munkanélküliség, az antiszemitizmus bősz felemelkedése – a 2016-os Magyarországhoz.

 • Kiállítás

  Csalfa, cseles csapdák

  Picasso útja a budai Várban

  „Daedalus építőművész, mind közt a legelső, készíti, összezavar jeleket, s vet a szemnek ezernyi csalfa cseles csapdát a tekergő tévutak által.” (Ovidius: Átváltozások. Devecseri Gábor fordítása)

 • „És a szerkezet működött”

  Becsei Áron órakészítő

  Csak néhány olyan mester van a világon, aki egyedi órákat tervez és készít a legkisebb csavartól a teljes szerkezetig. Közéjük tartozik Becsei Áron, akinek óráiért több százezer eurót is kifizetnek a gyűjtők. A Bexei Watches műhelyben jártunk.

 • Kudarcról kudarcra a csúcsig - Dancsó József MÁK-elnök pályája

  Útja hasonlít az Állami Számvevőszék elnökévé lett Domokos Lászlóéhoz: ő is Békésből jött, és ő is fideszes pártkatonából lett egy fontos állami intézmény – a Magyar Államkincstár – első embere.

 • Rossz vége lett - A Vs.hu története

  Két és fél évet élt a nagy ambíciókkal indult hírportál. A több mint félmilliárdos MNB-támogatás miatt szétszakadt Vs.hu történetét egyszerre jellemzi a jó szándék és az elhallgatás.

 • A budapesti Kossuth híd - Hozott anyagból

  Ma már elképzelni is nehéz a dunai viaduktot, ami majdnem tizenöt évig biztosította a Batthyány tér és a Kossuth tér közötti átjárást. Kisebb és rondább volt a többinél, mégis sokan megsiratták, amikor lebontották.

 • Götz Eszter

  Ezt is letudtuk

  Az új nemzeti építészetpolitikáról

  Tizenkét évnyi egyeztetés, szakmai vita, szöveggondozás és mérlegelés után megszületett Magyarország nemzeti építészetpolitikája, az a dokumentum, amely szándéka – és miniszteri bevezetője – szerint „megalapozza az elkövetkező évtizedekben Magyarország építészeti irányelveit”.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...