• MaNcs 28. évf. 21. sz. (2016. 05. 26.)

  „A bűnjel én voltam” - Kollár-Klemencz László zenész

  Június 2-án nagyszabású koncertet adott a Kistehén a Budapest Parkban. A zenekar vezetőjével, Kollár-Klemencz Lászlóval a zenészélet és a tanyasi lét mindennapjairól, egy kóbor természetű szamárról és a medveveszélyről, az erdészek megvető pillantásáról és a jó fagyasztók fontosságáról is beszélgettünk.

  2016 / 21
 • Irodalmi gazdálkodó - Fekete István (1900–1970)

  Néhány művét tán még az is ismeri, aki sohasem olvasott egyetlen sort se, pár költött alakja pedig önálló életre kelve vált fogalommá, ám Fekete István életműve így is jócskán tartogat meglepetéseket számunkra.

 • „A fűnyírás népbetegség”

  Óvári Miklós természetvédő-botanikus

  Mire használják a növények a temetőket és az emberek a damilos kaszálást? Mi köze Karády Katalinnak a Balaton partjához, és miért nem érdemes haragudni az érdes békanyálra? A balatoni növényvilágról kérdeztük a botanikust.

 • BALATON melléklet - Építészet a Balatonnál

  Bazalt és látszóbeton

  A világ egyik legjobb ipari épülete, hobbitlakba rejtett borászat és a hatvanas évek megújult futurizmusa is minket vár. A balatoni építészetet már nem a telektulajdonosok önmegvalósító kedve jellemzi.

 • Mi az, hogy déli part? - Utazás a Balaton körül 2.

  Sokkal népszerűbb, mint az északi, mégis rosszabb a híre. De biztos, hogy csak a beach meg a buli járja az élet lapos oldalán? És mi történik, ha eltávolodunk kicsit a parttól?

 • Séta

  Hotel Jókai

 • Igazolni az elnök úr gyanúját - Az MMA tudományos kutatásai a szebb jövő szolgálatában

  Nemcsak a magyartalanság fenyegeti hazánk művészeit, hanem a drogmaffia, a Heti hetes, valamint Kulcsár Szabó Ernő. A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet az utolsó órában lát hozzá a kultúra védelméhez.

 • Megegyezés előtt Bős–Nagymaros ügye

  Nem titkos, csak nem nyilvános

  Ma már sokan csak úgy emlékeznek az egészre, hogy volt valami köze a rendszerváltáshoz, és fölmondtuk a vízlépcsőszerződést. Ideje lenne fölvenni a fonalat, mert megegyezés készül a szlovák–magyar jogvitában.

 • Interjú

  „Nem arra van, hogy meghülyüljünk”

  Dr. Frecska Ede, a Debreceni Egyetem pszichiátriai tanszékének vezetője a pszichedelikus reneszánszról

  A pszichedelikus szerek orvosi kutatását negyven évvel ezelőtt betiltották. Az LSD, varázsgomba vagy ayahuasca iránt azonban az utóbbi években annyira megélénkült a szakmai érdeklődés, és olyan komoly eredményeket értek el kutatók, hogy akár néhány éven belül elindulhat az orvosi felhasználásuk.

 • Interjú

  „A fájdalomra emlékeznek”

  Prof. Dr. Jánosi András kardiológus a Nemzeti Szívinfarktus Regiszterről

  Bár az előző évekhez képest csökkent a szívroham okozta halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálok Magyarországon. A Nemzeti Szívinfarktus Regiszternek köszönhetően a betegség jól dokumentált, a kötelező feladat ellátásához az állam mégsem biztosít egyetlen forintot sem.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Béranyák szava

  Az elmúlt években fokozatosan zárulnak be a kapuk a nemzetközi béranyasági megállapodások előtt. Thaiföld, ahol korábban a világ számos részéről érkező meddő pár talált bér­anyát, tavaly februártól már nem engedi a külföldiek számára ezt az eljárást.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Ki beszél itt jelentésről?

  A konfuciánus tanítás szerint a jó kormányzás felé vezető úton az első lépés a zhengming, a szavak jelentésének kiigazítása, amelyből következik a szó és a tett harmóniája, a jólét és a boldogság (vö. Beszélgetések és mondások 12.

 • A szerk.

  Fedőneve: magánszemély

  Az a jó politikus, aki nemcsak a jelen bajaira tudja az orvosságot, de azt is látja előre, hogy mit hoz a holnap.

 • A szerk.

  Semlegesítési eljárás

  Közeledik május vége, mely hó arról nevezetes, hogy utolsó napjáig kell a Fővárosi Főügyészségnek bizonyos beavatkozások után ismét a Fővárosi Törvényszék elé terjesztenie az ún. Quaestor-ügyben papírra vetett vádiratát.

 • Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetése

  Mindent egy kézbe

  Tovább koncentrálnák a kormányzati hatalmat az egészségügyi háttérintézmények bedarálásával. Az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő egészségügyben különösen veszélyes lehet az ellensúlyok kiiktatása, ráadásul e lépéssel újabb kétezermilliárd forint útja válhat átláthatatlanná.

 • A hőn óhajtott egyensúly - A médiapiac átalakulása Orbán és Simicska szakítása után

  Jó egy éve, az Orbán–Simicska-konfliktussal új korszak kezdődött a magyar sajtópiacon: az állami milliárdokból építkező tulajdonosok térhódítása. Mindeközben az autonóm szerkesztőségeket üzemeltető oligarchák nyaka körül is szorul a hurok – csoda, hogy még létezik nem fideszes sajtó is Magyarországon.

 • Folyóirat

  Helikon 2015/4.

 • Könyv

  Főhajtás a bukott óriás előtt

  Helmut Kohl: Aggodalom Európáért – Felhívás; Schmidt Mária (szerk.): Az egyesítés kancellárja

  Helmut Kohl, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben 16 évig regnáló kancellár nagy formátumú államférfi – és bukott politikus, akit nem dívik mostanában szeretni.

 • Film

  Sarkköri mentőexpedíció

 • Film

  Rossz idők urai

  Amerika Kapitány: Polgárháború; X-men – Apokalipszis

  Lehet tapsolni neki, átkot szórni rá, vagy egyszerűen csak semmibe venni, a tényen egyik sem változtat: az évtized meghatározó mozis műfajának pozícióját az elmúlt két-három év során kitartó munkával elfoglalta a szuperhősöket ösztökélő akciófilm.

 • „Barátságunk kiállta az idő próbáját” - Claude Brasseur filmsztár

  Az új hullámosoknak a Külön bandában alakított nagyot, a házibulisoknak meg a Házibuliban. Az idén 80 éves francia filmes legendával Párizsban idéztük meg a dicső és rém szórakoztató régmúltat.

 • Honderű VI.

  Egy nagyon nagy kispolgár

  Szőke Szakáll (1884–1955)

  Lehetetlen volt elfelejteni a nevét, de – a Casablanca pincéralakításának köszönhetően – úgy lett világhírű, hogy senki nem tudta, hogy hívják. Alapvetően epizodista volt, de Lugosi Bélán kívül nincs magyar színész, aki fényesebb nemzetközi karriert futott volna be.

 • Interjú

  „Az emlékezetről szól”

  Chiharu Shiota képzőművész

  A japán művész installációja a legutóbbi Velencei Biennálé leglátogatottabb és legkedveltebb munkája volt. Most Szent­endrén hozta létre új művét húszezer kulcsból és rengeteg vörös fonalból. Építés közben beszélgettünk vele.

 • Gyerekeket táncoltat a BFZ

  Látványos helyzetű

  Ötszáz „hátrányos és szerencsésebb helyzetű” gyerekkel egészül ki Fischer Iván együttese a jövő pénteki TérTáncKoncerten. Megnéztük, hogyan tanulnak Stravinskyra táncolni.

 • Színház

  Miért öli meg?

  Martin McDonagh: A párnaember

  Mindenképp szimpatizálnék egy olyan színdarabbal, amiben ilyenek hangzanak el: „Szeretünk írókat kivégezni. Egy írót kivégezni, annak üzenete van.” Különösen, ha mindezt olyan remekül tudja mondani egy színész, mint Köles Ferenc nyomozó rendőrként, akinek szenvedélye a nyomozás, a kiderítés – és kevésbé az értelmezése meg maga a kivégzés, bár olyan is lesz majd.

 • Alba Regia

  Senki nem akarja, hogy a vendég bele­ugorjon a nagybőgőbe.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...