• MaNcs 28. évf. 26. sz. (2016. 06. 30.)
  Nagy-Britannia a Brexit után

  Kiváló Királyság

  A népszavazási kampány, majd a népszavazás végeredménye szörnyű politikai káoszba taszította Nagy-Britanniát, de még az önfeledten ünneplő Nigel Farage is ráfaraghat. Vagy épp ellenkezőleg.

  2016 / 26
 • Bölcső

  Burgerek a maró- és fúrógépek helyén

 • Uitz Renáta

  Utolsó figyelmeztetés

  A volt főbíró becsülete és Európa jövője

  Dicséretes, mértékadó, követendő – ilyen és hasonló jelzők illenek leginkább a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarájának ama ítélete elé, amit az EJEB az egykori magyar főbíró menesztésének ügyében hozott.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Újramixelt elixír

  A gazdaságpolitika boszorkánykonyhájában újfajta varázsszer kikeverésével kísérletezik a kormány és a jegybank annak érdekében, hogy az uniós pénzek hiányában se álljon le a növekedés. A költségvetési törvény múlt heti elfogadásával és a monetáris politika irányváltásával a szándékot már ténynek vehetjük, bár az új elixír pontos összetevői még mindig nem ismertek teljesen, mivel a kormány őszre ígér egy, a mixet hatásossá varázsló adalékot.

 • A szerk.

  A jövő emberei

  A hétvégén tisztújító kongresszust tartott a Magyar Szocialista Párt, s ki is cserélődött rendesen a vezetése.

 • A szerk.

  A jó barátság alapja

  Hogy ki lesz annak a csapatnak a tagja, amelyik nagybrit részről leül majd az unióval átbeszélni az elválás részleteit, még nem tudjuk, de előbb-utóbb kitalálják.

 • Nekrológ

  Elrejtett arc

  Baranyay András (1938–2016)

  Ha a művészre gondolok, egyetlen kép jut az eszembe.

 • Körkérdés a brit kilépésről

  Pofon és lehetőség

  Magyar gazdasági és külpolitikai szakelemeket kérdeztünk a népszavazás eredményének lehetséges következményeiről.

 • Könyv

  Jan Guillou: Könyörtelenek

 • Vita nuova

  Dante: Isteni színjáték – Nádasdy Ádám fordítása

  Az erőn felüli, lehetetlen vállalkozásoknak már jó előre méltán kijáró tisztelet, érdeklődés és rokonszenv kísérte Nádasdy Ádám 2007 óta zajló nagy munkáját, a dantei Commedia új magyar fordításának istenkísértését.

 • „Nem vagyok paranoiás” - Don DeLillo író

  Az egyik legnagyobb kortárs amerikai írót, a fiatalabb generációk atyamesterét New Yorkban értük el telefonon, hogy a Kennedy-gyilkosságról, Trumpról, a paranoiáról és a Saul fiáról is beszélgessünk.

 • „Akiben nagyon sokan hittek” - Karsai László történész Szálasi Ferencről és a nyilas uralomról

  Idén hetven éve, hogy a népbíróság elítélte és bitófára juttatta a „nemzetvezetőt”. A Balassi Kiadó gondozásában olvasható az első nagyobb lélegzetű politikai életrajz, amely sorra veszi a nyilas mozgalom vezetője életének és politikai pályafutásának régóta vitatott pontjait.

 • Színház

  Kárpáti Pál: Don Juan tanításai

 • Kisvárdai Fesztivál

  A hatumák birodalma

  Van abban valami a mai időkre, a kultúra szerepére jellemző, hogy a Magyar Színházak 28. Kisvárdai Fesztiváljának műsorfüzetében előbb szerepel Viola Szandra Versmasszázs elnevezésű programja, mint Csehov neve, sőt Tompa Gábor kolozsvári színigazgató díszvendégségének híre is csak szerényen húzódik meg a masszázsprogram alatt.

 • Interjú

  „Elfog az undor”

  Fodor Tamás, a Stúdió K igazgatója

  Annyi élete van az embernek, ahány figurával találkozik – vallja. Politikai karrierjéről, igazgatói terveiről, színészi alkatáról és az értelmiség felelősségéről is kérdeztük.

 • Kiállítás

  Indul az izmos

  Olimpia és politika – Berlin/Barcelona 1936

  Idén nyáron ünnepelhetjük a sok szempontból emlékezetes berlini olimpia nyolcvanadik évfordulóját, ám ezzel ellentétben kevesen emlékeznek arra, hogy 1936 nyarán lett volna egy baloldali ellenolimpia is Barcelonában, melyet elsodort a történelem váratlan fordulata.

 • Ilyen a rák – II. rész

  Magától nem gyógyul - Megelőzés, diagnózis, kezelés

  Sorozatunk első darabjában a rák okairól és kialakulásáról írtunk. Most a különféle terápiák esélyeit járjuk körül, és választ keresünk arra is, hogy Magyarországon miért oly tragikusak a rákos megbetegedések és halálozások statisztikái.

 • Túlzó ügyészi föllépés itt élő afgánokkal szemben

  A nagy fogás

  A Budapesti Nyomozó Ügyészség ügyésze, Végh Tamás – aki a teljes kudarcnak tartott Biszku-ügyben képviselte a vádat – tavasszal igazi drágakőre bukkant egy afgánok között lezajlott üzleti vitában.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...