• MaNcs 28. évf. 30. sz. (2016. 07. 28.)
  A szerk.

  Lehetek a barátotok?

  „…a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Magyarország és Európa számára” – mondta ezt Donald Trump lehetséges elnökségéről a hétvégén Orbán Viktor Erdélyben.

  2016 / 30
 • Kézműves high-tech

  Az Országos Villamos Teherelosztó épületének bontásáról

  A házak építészete nem változtat semmin. Egy ház eltűnése vagy létrejötte nem képes fenekestül felforgatni egy város életét. Mindennapi életünkre, közérzetünkre sokkal komolyabb hatással vannak az utak, terek, a különböző közlekedési és higiéniás infrastruktúrák hirtelen változásai.

 • Gyárrombolók - Totális háború a Zsolnayért

  Káoszba fulladt a pécsi önkormányzat kísérlete a Zsolnay-gyár visszaszerzésére, miután az erre a célra alapított céget a bíróság be sem jegyezte, a nemkívánatossá vált többségi tulajdonos pedig letétbe helyezte a felszámolásra okot adó lejárt hitel ellenértékét.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  A demokrácia mozsárágyúja

  Az igennel vagy nemmel megválaszolhatóra formált kérdést a szavazók egyszerű többségével eldöntő titkos népszavazás a közvetlen tömegdemokrácia működésének legtisztább formája. Ha az a résztvevők közösségére vonatkozóan katasztrofálisan rossz eredményt képes produkálni, mint írja és mondja most szinte minden tollat fogó kéz és beszélő fej a britek kilépéséről, akkor lehet, hogy magával a szavazás intézményével van a baj?

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Szavakból szőtt hálók

  Jorge Luis Borges John Wilkins analitikus nyelvéről írt esszéjében utalt a Jóravaló ismeretek égi gyűjteménye c. kínai enciklopédiára, amely szerint az állatok az alábbi osztályokba sorolhatók: (1) a császár állatai, (2) a bebalzsamozottak, (3) az idomítottak, (4) a malacok, (5) a szirének, (6) a mesebeliek, (7) a kóbor kutyák, (8) olyanok, amelyek ezen osztályozásban nem szerepelnek, (9) az őrülten remegők, (10) a megszámlálhatatlanok, (11) a legfinomabb teveszőr ecsettel festettek, (12) a másfajták, (13) az olyanok, amelyek az imént törtek össze egy vázát, és végül (14) az olyanok, amelyek távolról légynek látszanak.

 • A szerk.

  Az árvák könnye

  Nagyot ment idén Tusványos, az kétségtelen. Kezdődött Rogán Cecília szakértői fellépésével, amit aztán a miniszterelnöki magánszám homályosított el, de Orbán Viktor sem örülhetett sokáig a heves trumpolással kivívott közfigyelemnek, mert jött a Quimby és vitt mindent.

 • A Kreml parancsára - Doppingbotrány Oroszországban

  Éppúgy, mint a Szovjetunió idejében: központi irányítással, titkos­szolgálati részvétellel. A cél is ugyanaz: átverni a világot. Elhitetni mindenkivel, hogy továbbra is ez a világok legjobbika.

 • A hortobágyi tűzszerész-tragédia háttere

  Feláldozható bábuk

  Július 1-jén meghalt négy tűzszerész a hortobágyi bombázólőtéren. Az érdekeltek közt évek óta beszédtéma volt, hogy a kísérleti lőtér bombamentesítése előbb-utóbb katasztrófához vezet.

 • Mindent egy lapra - Újabb plakátkampány a menekültek ellen

  Magasabb sebességi fokozatba kapcsolta idegenellenes hadjáratát a kormány. Pedig hivatalosan még el sem kezdődött az őszi kvótanépszavazás előtti kampány.

 • Interjú

  „Nem terhelhető a családokra”

  Monostori Judit, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a szülőtartás új szabályozásáról

  A júliustól érvényes új szabályozás szerint a rászorulókon kívül az idősotthonok vagy akár egy önkéntesen besegítő szomszéd is kiperelheti a gyerekekből ezentúl a szülők ellátásának költségeit. Látszatintézkedés, valódi megoldás vagy az állami feladatok leépítésének első lépése a szülőtartás szigorítása?

 • tévéSmaci

  Kutyavári királyok

 • Rádió

  Ki a konyhából

  Női magazin a Klubrádióban

  Nem állítjuk, hogy ma Magyarországon könnyű lenne szórakoztató, összetett és okos női magazint csinálni, a legtöbb próbálkozás (legalábbis eddigi tapasztalataink szerint) általában már a címnél elvérzik – mintha a nőiség másról sem szól(hat)na, csak úgy záporoznak a tűsarkak, ridikülök és egyéb, a női lét leglényegét megjeleníteni hivatott, együgyű tárgyak.

 • rés a présen

  Átváltozik mindenki

  Cserne Klára dramaturg

 • Helyén volna

  A XII. Shakespeare Fesztivál Gyulán

  Kevés olyan színházi fesztivál van ma Magyarországon, amelyről egyértelműen elmondható: ott van, ahol lennie kell. Kis Amsz­terdam, mondja Gyuláról egy ismerős, aki először jár itt – a Körös élővízcsatornáiról juthatott eszébe, és nem tűnik túlzásnak.

 • mi a kotta?

  Ölel: Verdi

 • Lemez

  Gucci Mane: Everybody Looking

 • Lemez

  Steven Tyler: We’re All Somebody From Somewhere

 • Lemez

  World music: mocskos szamba,

  menny és pokol, beatboxolnak a tündérek. Éjszaka éjszaka hátán. Már a Hold sem a régi.

 • Interjú

  „Alfától ómegáig”

  Zaz énekes

  Volt már tagja bluescsapatnak, dzsesszkvintettnek, baszk varietécsoportnak, énekelt bárokban és a Montmartre utcáin éppúgy, mint a Mont Blanc tetején. Az utóbbi évek egyik jelentős francia felfedezettje a múlt héten Budapesten lépett fel, akkor beszéltünk vele.

 • Előadás

  Béla, Lajos, Barnabás

  Kelemen Barnabás a Fesztiválakadémián

  Az ösvény, amelyet hajdan Leonard Bern­s­tein, Lukin László és mások kezdtek kitaposni, mostanra főútvonallá szélesedett: a zenei ismeretterjesztés ma már sokak által kedvvel gyakorolt, változatos műfaj.

 • Gyerekkönyv

  Star Wars-Mánia

 • Elsüllyedt szerzők XLVI.

  Tiszteld a fiatalokat! Reinhold Alfréd (1907–1993)

  „Ha meggondolom, hogy majdnem ötven éve, hogy utoljára találkoztunk, hálásnak kell lennem sorsom iránt, hogy Magyarországot lebukásom után elhagytam… Remélem, hogy Te is csak külsőleg öregedtél meg, mint én. Még ma is emlékszem, hogy nyolc év előtt, amikor Budapesten voltam, egy óráig fel és alá mentem a Pozsonyi út 1.

 • „Esterházytól elfogadták” - Daniel Kehlmann író

  Nem csak a világ nagy könyves eseményein futottak össze, az irodalmi eseményeken túl is keresték egymás társaságát: a világhírű osztrák-német írót Esterházy Péterről, a németek és az osztrákok Esterházy-képéről és a közös étkezésekről is kérdeztük.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...