• MaNcs 28. évf. 31. sz. (2016. 08. 04.)

  „Semmiféle kapcsolatom nincs ezzel a rendszerrel” - Hajdu Szabolcs rendező, Török-Illyés Orsolya színész

  Filmen-színházban alkotótársak, az életben házastársak: előző filmjükkel, a Délibábbal, kiiratkoztak a Vajna-féle filmfinanszírozási rendszerből; a rendszeren kívül rendezkedtek be, új filmjük, az Ernelláék Farkaséknál már a Filmalaptól teljesen függetlenül, állami támogatás nélkül készült és meg sem állt a Karlovy Vary-i Filmfesztivál fődíjáig, sőt, Hajdu a legjobb férfi színésznek járó díjat is...

  2016 / 31
 • Ádám Zoltán

  Három érv – és a korlátaik

  Viszontválasz kvótanépszavazás-ügyben

  Az elmúlt hetek vitái alapján úgy látom, a bojkott – vagy az érvénytelen szavazat leadása – mellett alapvetően három érv hozható fel.

 • György Péter

  A demokratikus pedagógia tere

  Válasz Mélyi József kritikájára

  Mélyi József volt az első s eddig az egyetlen, aki a több hónapja, előbb az Élet és Irodalomban, a Népszabadságban s most a Magyar Narancsban alakuló vitában a múzeumi negyed éles kritikusaként, s nem a Liget urbanisztikai, illetve az utóbbi hetekben okkal döntővé vált politikai kérdéseinek elemzőjeként szólalt meg (lásd: Mit állítunk?

 • Jön Attila az úthengerrel - Miről szólt az MSZP pártelnökválasztása?

  Molnár Gyula pártelnökké választása első ránézésre logikus következménye elődje kétéves elnöki teljesítményének.

 • Közlemény

  Ezúton tudatjuk t. Olvasóinkkal és az irodalomszerető nagyközönséggel, hogy új otthonába, a Kalligram folyóiratba költözik, s a továbbiakban ott üzemel Bán Zoltán András Noé vendéglője c. sorozata, mely 2013. augusztus 25-én nyitott a Magyar Narancsban.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Nemi diszkriminációs életrajz

 • Barna Imre: Pont fordítva

  4579 karakter

 • A szerk.

  Sármagyar

  Élni mindig, minden körülmények között lehet valahogy Magyarországon, elmúlt száz esztendőnk, gyakorlatilag a 20. század kiválóan bizonyítja ezt. Szinte minden időben kötésig ért a sár, s mindig a rossz oldalon álltunk, de 1990-ben úgy tűnt, mindez megváltozhat, most majd nem szúrjuk el – ha akarjuk, sem tudjuk.

 • A szerk.

  Adják vissza Annus aranyát!

  Az alábbi írást az olimpia kezdetekor püfölte a gépbe a szerk., de érvénye az olimpia zárásakor is változatlan. Íme.

 • Speciális közmunka

  Dologra mindenki

  Újra nő a közmunkások száma, ezúttal az eddig egészségügyi vagy szociális okokból kimaradtakat terelik a közfoglalkoztatásba. A kormány egy segítői hálózat kiépítéséről beszél, a szakemberek viszont szkeptikusak.

 • Idegenkezűség - Nem a ligetvédőé a szignó a rendőrségi jegyzőkönyvön

  Megpróbáltuk feloldani a Sebestyén Eszter ligetvédő aktivistával – és egyben a mozgalom társalapítójával – készített interjúnk és a lapunknak küldött rendőrségi közlés közötti ellentmondást. Egy igazságügyi írás­szakértő szerint a rendőrségi jegyzőkönyvön található aláírás nem az aktivistától származik.

 • A pince mélyén - Az emberölés gyanúja miatt letartóztatott fideszes képviselő pályája

  A gyilkosság gyanújába keveredett dunaújvárosi fideszes képviselő, Gál Roland továbbra is előzetesben van, ráadásul közben elbukott egy ellene indított pert, amelynek következtében súlyos milliókat fizethet. Gál és emberölési ügye körül egyre több a kérdőjel, összeszedtük a legfontosabb információkat.

 • Könyv

  Oroszhon orvosa

  Jevgenyij Vodolazkin: Laurosz

  A középkori Oroszországban lassan telik az idő, talán nem is telik, nem is létezik. Ebbe az időn kívüli óorosz világba vezeti el az olvasót Jevgenyij Vodolazkin oroszul 2012-ben megjelent, máris világhírű nagyregénye.

 • Könyv

  Jedik a demokrácia ellen

  Tóth Csaba: A sci-fi politológiája

  Szemtelenül kúl, ugyanakkor üdítően szimpatikus vállalkozásba fogott a közéleti kérdések elemzésével foglalkozó liberális szellemi műhely, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba.

 • Könyv

  Poppolitika

  Bán Zsófia: Turul és dínó

  Esterházy Péter már elfelejtette ezt a kitűnő könyvcímet, mi azonban még egy darabig benne maradunk a poppolitikában, ami így egybeírva viccesen hangzik, de meddig bírunk még nevetni rajta?

 • Örökerdőprogram - A teremtett vadon

  Hogyan lehet megelőzni, hogy az erdei fák a jég súlyától összeroskadjanak télen, kiszáradjanak vagy nyáron az esőtől felázott földből ragadja ki őket az orkán? Az egyik lehetséges megoldás mintaterülete az egyik Budapesthez közeli turistacélpont kellős közepén fekszik.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...