• MaNcs 28. évf. 35. sz. (2016. 09. 01.)

  „Együtt vagyunk, csináljuk meg!”

  Grecsó Krisztián író

  A Jelmezbál című könyvével az eladási listákon is jól teljesítő szerzővel írószerepekről, az irodalmi estek haláláról és a családállításról beszélgettünk, de szóba került a Trabantot vezető Esterházy is.

  2016 / 35
 • Munkavállalás Ausztriában

  Bezárhatnak a magyarok nélkül

  Utánajártunk, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az ausztriai munkavállalás, mennyit lehet keresni, és mi az a „szezonozás”.

 • Párhuzamos történetek: Felcsút–Scornicești: 1-1

  Figyelmeztetés: Minden hasonlóság a puszta véletlen műve; olykor azonban mégsem.

 • Majtényi László

  A kontinuitásról és kitüntetésekről

  Válasz Vajda Mihálynak

  A Narancs szerkesztősége azzal juttatta el hozzám kérdésed, hogy válaszolnék-e rá. Szívesen, bár annyiban biztosan nem vagyok alkalmas a feladatra, hogy noha, mint mindannyiunknak, több címkém lehet, de az alaptörvény jogásza biztosan nem lehetek (ha már, akkor inkább alaptörvény-kritikus jogász).

 • Vajda Mihály

  Kérdéseim tisztikeresztemről

  Még mindig habozok, hogy felháborodván Bayer Zsolt lovaggá ütése miatt, magam is visszaadjam-e állami kitüntetésemet. Ennek eddig három oka volt, aztán csak kettő maradt. De azért felsorolom mind a hármat.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Kini utolsó levele – bajor népszínmű

  Nemrég ültük százharmincadik évfordulóját annak, hogy az elmeháborodottnak ítélt, hóbortos király beleimbolygott a Starnberger Seebe, és megfulladt.

 • Bognár Róbert: Pont fordítva

  Tolmácsutakon

  Első tolmácsutam rögtön a távoli Észak-Vietnamba vezetett.

 • A szerk.

  Mi lesz itt?

  Előre szólunk: ami most következik, csupán a szabadjára engedett fantázia tobzódása, minden tényalapot nélkülöző spekuláció. Továbbmegyünk: ha valami csoda folytán az október 2-i népszavazáson mégsem lesz elsöprő a részvétel s nem lesz elsöprő fölénye a nem szavazatoknak, akkor még spekuláció sem – csak valami rossz, buta álom, amit a legjobb lesz hamar elfelejteni.

 • Interjú

  „Amihez a Fidesz hozzáér, az tönkremegy”

  Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok volt országgyűlési biztosa érdemrendje visszaadásáról és az államilag gerjesztett gyűlöletről

  Kaltenbach Jenővel a fokozódó gyűlöletkampányról, a romák helyzetéről, a nyugatiak és Magyarország viszonyáról beszéltünk.

 • „Érzékeny időszaka volt az életünknek”

  Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgató-helyettese a csatornáról és a kormányzati propagandáról

  Nincsenek abban a helyzetben, hogy lemondjanak a fizetett kormányzati kampányokról, de ezzel az ellenzéknek is esélyt adnak arra, hogy ingyenesen hirdethessenek a kampányidőszakban – állítja Németh S. Szilárd, aki beszélt az ősszel induló, bulvárosabb magazinműsorokról, az ATV küldetéséről és arról, hogy nem csak a fideszes Németh Szilárddal szokták összekeverni.

 • Erőfölény gátlások nélkül – Népszavazási kampány

  Erősen a kormánypártoknak, illetve a „nem” szavazat híveinek kedveznek az október 2-i kvótareferendum kampányszabályai. A baloldali ellenzék pártjai szórványosan működnek együtt.

 • Megbízható embert a strasbourgi bíróságra

  Nevek a semmiből

  Önkényes eljárásban választotta ki a kormány három strasbourgi bírójelöltjét. Emiatt akár az egész listát visszadobhatják.

 • Csak ne a szél! - Miért sorvasztja el a kormány a szélerőműveket?

  A korábbi ígérettel szemben nem lesznek új szélerőmű-pályázatok – közölte a Naranccsal az illetékes minisztérium. Ennek szerintük szakmai oka van, az viszont tény, hogy – ellentétben a napenergiás piaccal – a szélenergiát nem fonják be az állam csápjai baráti cégeken át.

 • Film

  A barátságos óriás

 • Film

  A remény receptje

 • Film

  Palackposta

 • Film

  Nem a poharat

  Fede Alvarez: Vaksötét

  Az öldöklős filmek negatív hősei gyakorta küzdenek kihívásokkal: néha fizikailag túlfejlett szellemi fogyatékosok, sokukat öröklött családi terheltség sújtja, vagy szimplán csak megátkozták őket, a legrosszabb esetben viszont rég meghaltak, de mégsem tudnak nyugton maradni.

 • Könyv

  Csetneki Sándor: A Kinizsi Százas útikalauza

 • Könyv

  Akik nem jöttek vissza

  A holokauszt és a családom

  Freud lapsusnak nevezte az öntudatlan, de szemernyit sem véletlen nyelvbotlásokat, és igen messzemenő következtetéseket vont le belőlük.

 • „Egy ember, aki nem változik” - Robert Harris író

  1894-ben a francia hadsereg zsidó származású vezérkari tisztjét, Alfred Dreyfust kémkedéssel és hazaárulással vádolják meg: az ártatlan tisztet merő antiszemitizmusból elítélik. Az ügy főbb szereplői – maga Dreyfus és a védelmére kelt Émile Zola – jól ismertek, csupán azt az alakot feledte el a történelem, aki nélkül az igazságra jó eséllyel sosem derült volna fény.

 • Magára veszi - Louis C.K. pályája és budapesti fellépése

  A komikus, akiről az elmúlt hetekben túl sokszor írták le, hogy „a legviccesebb magyar”, valószínűleg vicsorogva küldene el a jó édes anyjába bárkit, aki korunk egyik legszerethetőbb és leg­inspirálóbb gondolkodójának merészelné nevezni.

 • Színház

  Övön alul

  Magyar

  Nem láttam még senkit a kortárs művészetben ennyi agresszióval megszólalni a magyar kisebbségről vagy annak nevében, legfeljebb valami szélsőséges oldalon, netán „többségi” parlamentekben, tüntetéseken, egyszóval a valóságban.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...