• MaNcs 28. évf. 36. sz. (2016. 09. 08.)

  Nagy lábon

  Az Orbán család útja a bányától Bahreinig

  Szokatlan erővel kapta fel a fejét a közvélemény Orbán Ráhel és Tiborcz István bahreini útjának hírére. Nem csoda: a miniszterelnök legközelebbi hozzátartozói tavaly ősszel a magyar állam nevében tárgyaltak a perzsa-öbölbeli országgal, miközben semmilyen hivatalos közfeladatot nem látnak el, ellenben fiatal korukat meghazudtoló vagyonukat jórészt állami projektekből szerezték.

  2016 / 36
 • Kémek, zsarolók és kukkolók - Vadásznak ránk a világhálón

  Bár erős túlzás, hogy folyamatosan figyelnek minket és a személyes információink közt turkálnak – megtehetnék ezt könnyedén. De kik és hogyan kémkednek utánunk a kibertérben?

 • Új hajsza az idegenek után

  Jelekre várva

  Hosszú ideje lessük az űrbéli idegenek aktivitásának jeleit mindhiába. De most egy új projekt nyomán talán változik a helyzet.

 • László Géza

  Egy csodálatos barátság fordulatai

  A Volkswagen háborúja a beszállítókkal és a történelmi előzmények

  Az elmúlt hetekben az autóipar nemzetközi slágertémája a Volks­wagen és annak két, de valójában egy beszállítója közötti háború volt. A beszállító a szarajevói központú Prevent csoport, amelynek tulajdonosa a gazdag boszniai Hastor család.

 • Kapronczay Stefánia – Pardavi Márta

  Nem paradoxon

  Érvénytelenül az emberi jogok érvényesüléséért

  A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért azt javasolja, hogy a választópolgárok október 2-án vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak érvénytelenül.

 • Halasi Zoltán

  Pont fordítva

  Mesterlevél

  Adva volt a rendszer, a hetvenes évek, és adva voltam én. A beilleszkedés lehetetlennek látszott, a disszidálás légüres térnek tűnt, maradt a kiilleszkedés, az egérút keresése. Akkoriban még elég magas volt az ázsiója az irodalomnak, és azon belül, ma már szinte hihetetlen, a költészet a „szabadság” szinonimájának tűnt.

 • A szerk.

  Ivanhoe

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 3 millió eurós (közel egymilliárd forintos) büdzsével helyettes államtitkárság áll fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának kebelén, melynek feladata „kormányzati felhatalmazással, hatékonyan” fellépni világszerte „a keresztényüldözés minden formája ellen”.

 • A szerk.

  Így működik a NER

  A versenytársak ajánlatánál 25 milliárd forinttal kevesebbért építené meg a Simicska Lajos-féle konzorcium az M4-es autópálya 27 km-es (Berettyóújfalutól a magyar–román határig tartó) szakaszát.

 • A saját lábán is csomót keres - Autokrata vezetők sikeres gyerekei

  Körképünkből kiderül, hogy a most regnáló állam- és kormányfők közül többen büszkélkedhetnek olyan gyerekekkel, akik a művészeti, tudományos, üzleti vagy politikai életben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

 • Valakinek lenni végre - Horvátországban nyomul Mészáros Lőrinc

  Eszéken mennybe menesztik Mészáros Lőrincet, mert megmentette a helyi focicsapatot a csődtől. Orbán Viktor jó barátja milliárdos magyar állami megrendeléseket bezsebelő építőipari cégeket vett rá arra, hogy pénzeljék az NK Osijeket.

 • Interjú

  „Kedvesem, a GDP örökre velünk marad”

  Deirdre Nansen McCloskey gazdaságtörténész

  Az erőforrásaink nem végesek, a fenntarthatóság reménytelenül burzsoá elképzelés, Magyarország pedig csakis a rossz vezetőinek köszönheti, hogy nem kétszer ilyen gazdag – állítja az önmagát keresztény libertáriusként meghatározó, korábban saját nemváltó műtétjéről is nyíltan beszélő sztárközgazdász.

 • Az MSZP egykori szabolcsi erős embere kiszáll

  Veres János világot látna

  Senki nem dől a kardjába az MSZP-ben az országos politikából már kiszállt, bár nyírbátori választókörzetében még mindig erős Veres Jánosért, akinek a feleségét, Dobolyi Alexandrát 2017-től a Moldovai Köztársaságba küldheti nagykövetnek az Orbán-kormány.

 • Az igazságszolgáltatás és a nyilvánosság

  Törvény vagy vélemény

  A nyilvánosság az igazságszolgáltatás működésének nélkülözhetetlen alapeleme, mára viszont a média felkorbácsolta közvélemény saját helyet és hangot követel magának a tárgyalóteremben. A nyilvánosság lenne a büntető igazságszolgáltatás 22-es csapdája?

 • Beszállt a kampányba a Professzorok Batthyány Köre

  Kritikátlan szolidaritás

  Ángyán József és Solymosi Frigyes kilépett a Professzorok Batthyány Köréből, miután az egyesület a kormány mögé állt a kvótanépszavazási kampányban. A távozók szerint a professzorok elárulták kezdeti céljaikat és értékeiket.

 • tévéSmaci

  Láttunk egy patkányt

 • Rádió

  Régi hangok

  Zenés vetélkedő a Katolikus Rádióban

  Egy hete véget ért a nyár, meteo­rológiai értelemben legalábbis; nem meteorológiai értelemben ugyanakkor abban sem vagyunk egészen biztosak, hogy volt-e egyáltalán, vagy ha volt is, minek.

 • Esemény

  Berlin Circus Festival

 • Interjú

  „A barikád másik oldalán”

  Szikszai Rémusz rendező, színész

  A most ötéves Vádli Alkalmi Színházi Társulás alapító rendezőjével színházi szerepekről, kultúrpolitikai környezetről és új bemutatójukról, a Kutyaharapás című gengszterdrámáról is beszélgettünk.

 • dvd

  A turné vége

 • Dokumentumfilm

  Bosch: gyönyörök kertje

 • Film

  Halál a rákra!

  A mestergyilkos – Feltámadás

  Sok mindent felhozhatunk e kiművelt körökben magasról lenézett Jason Statham-film védelmében, már maga a cím is egy megejtő önvallomás, nem kell ide Biblia, hogy helyesen értelmezzük a stathami értelemben vett feltámadást.

 • Rudi királyfi

  Somogyvári Rudolf (1916–1976)

  Egy nagy színész minden adottságával rendelkezett, belőle mégsem vált koronás színészkirály. A történelem többször is drasztikusan megakasztotta Somogyvári Rudolf pályáját: huszadik századi históriánk – és a személyes végzet.

 • Múzeumi körkép Párizsból

  Keserédes apokalipszis

  Fedetlen keblű óriáspanda vezeti a népet a környezetvédelmi harcba a párizsi metrómeg­állókban egy éve: Eugène Delacroix 1830-as forradalmi festményének átirata – még ha meg is tagadja alapvető logikai eljárások érvényét – arra tüzeli nézőjét, hogy lelkes hittel vegyen részt a globális felmelegedés elleni küzdelemben, változtasson fogyasztási szokásain, és legyen egy új szociális modell protagonistája.

 • Tévétorrent

  Cleverman

 • Tévétorrent

  Könnyekig nevetni

  Fleabag

  A realizmus érzetét kelteni könnyűnek látszó, de valójában bonyolult dolog.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...