• MaNcs 28. évf. 37. sz. (2016. 09. 15.)
  Interjú

  „Nem vagyunk fölkészülve a valóságra”

  Krasznahorkai László író

  A világhírű szerző a fejben futkosó mondatokról és a szórakoztatásról, a különböző gyávaságokról és a megváltó szakállról, de még Mészáros Lőrincről és Donald Trumpról is beszélt nekünk új regénye, a Báró Wenckheim hazatér megjelenése alkalmából.

  2016 / 37
 • Szellemraktárak – Milliárdos uniós támogatások a semmire

  Csaknem 3 milliárd forint uniós támogatást nyert el egy cégcsoport, amit a pénzek felhasználásával papíron elszámolt, azonban a szükséges határidőig több helyen nem vagy csak alig teljesített valamit abból, amire a pénz egy részét kapta.

 • Sarlós Gábor

  Hinkley Point üzenete

  A brit atomerőmű a Brexit hullámverésében

  Súlyát és szimbolikáját is tekintve fontos döntés előtt áll Nagy-Britannia. Ezúttal nem a népszavazás értelmezéséről és a döntés megvalósításáról van szó, hanem az ország legjelentősebb atomenergiai beruházásának, a délnyugat-angliai Hinkley Pointnak a jövőjéről.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  A méret a lényeg

  A nyárutón pár hétig boldog-boldogtalan azzal szórakozott, hogy elosztotta Magyarország lakosságszámát (kifinomult gazdasági lapok egyenesen a GDP-t) olimpiai érmeink számával. A művelet végén pedig leggyakoribb, legalább hetven éve ismételgetett politikai közhelyünk bukkant fel rendre: lám, kis ország vagyunk – és mégis!

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Isztria, a sziget

  Hétfőn hajnali négyig még úgy festett, hogy az új zágrábi parlamentben négyen is képviselhetik majd az isztriaiakat; végül csak hárman maradtak a hivatalos eredmények szerint.

 • A szerk.

  Minden testhelyzetben

  Ilyen nincs, ezek még az ágyban is lopnak, már amelyik nem lopja el magát az ágyat is. Mikola István külügyi államtitkárt (a Fidesz egykori csodafegyverét) sajtóhírek szerint azért jelentette fel (lopásért) exfelesége, mert elmulasztott visszaszolgáltatni pár értékes bútordarabot.

 • A szerk.

  A megmentő

  A 90-es évek közepén, az első MSZP–SZDSZ-kormány idején röppent föl Csurka István környékéről a hír, hogy Solymárra 200 ezer zsidót telepítenek be. Csurkának amúgy nagyon beakadt ez a sztori, az ezredfordulón végeérhetetlen sorozatot indított a „nem szokványos” izraeli „tőkeáramlásról”, amelynek a célja – el nem hinnék!

 • Új bíróságokra helyezné kényes ügyeit a kormány

  Kinézték maguknak

  A közigazgatási bíráskodás „megújítása” a kormány befolyását növelné a politikailag fontos ügyekben. Az elképzelés kritikusai furcsa helyzetbe kerültek: a jelenlegi, szintén a Fidesz által kialakított bírósági rendszert kell védelmezniük.

 • A megkerülhetetlen - Portré Kásler Miklósról, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójáról

  Sebész, onkológus, 24 éve az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Nevéhez köthető a rákgyógyítás centralizálása, módszertanok kidolgozása, de a szakma jelenlegi rossz helyzetéért is sokan tartják felelősnek.

 • Interjú

  „A Fidesznek érdemi szerepe volt a zavargások előkészítésében”

  Gyurcsány Ferenc 2006 őszéről

  Létezik olyan, államtitokká minősített dokumentum, amely tényszerűen ír arról, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatása utáni káosz előállításában a Fidesz legfelső vezetése is érintett – Gyurcsány Ferenc többek között erről is beszél egy a 10 éves évfordulóra készített interjúkötetben.

 • mi a kotta?

  Heves kirohanás

 • Lemez

  La Femme: Mystère

 • Lemez

  Verdi: Aida

 • Koncert

  SunnO)))

 • Ragyogás

  A Klezmatics a Zsidó Kulturális Fesztiválon

  1986-ban, amikor a New York-i Hotzeplotz trióból megalakult a Klezmatics, a klezmer már túl volt revivalének első hullámán. Az úttörőknek – így a Klezmorimnak, a Kapelyének, az Andy Statman Klezmer Orchestrának és a Klezmer Conservatory Bandnek – köszönhetően már nem az volt a tét, hogy feltámadhat-e a kelet-európai jiddis zenei hagyomány, hanem hogy a következő évezred felé milyen úton halad tovább.

 • rés a présen

  „Pina Bauschsal táncoltam széki csárdást”

  Gombai Szabolcs táncos

 • ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - rés a présen

  „Megszokni magam Irina szerepében”

  Zsigmond Emőke színész

 • ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - rés a présen

  „Mindenkori női sorsok”

  Blaskó Borbála táncművész

 • ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Pályázatok pályakezdőknek

  Szebb, mint a semmi

  A fiatal színházi és táncos alkotók hamar szembesülnek a szétzilált és forráshiányos rendszerrel. A nehéz helyzetben sokan és sokfélét tesznek tehetséggondozás címen, az eredmény pedig általában magáért beszél.

 • „A prolikat ez nem érdekli”

  A forradalmat ugyan nem színházi előadások robbantották ki, de az október 23-át megelőző hetekben és hónapokban a budapesti színházi életen is jócskán megérződött a közhangulat forrósodása.

 • ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Interjú

  „Minden oldal megkapja a magáét”

  Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója

  Különös, egyszerre költői és sokkoló színházi nyelvet alakított ki a saját társulatával az elmúlt húsz évben, amelynek köszönhetően ma Közép-Európa számos színházába hívják rendezni Belgrádtól Fiuméig.

 • ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Tompa Andrea

  Ki nyert ma?

  Az Újszínház pályázata után

  A rendszerváltás előtt a színházakat „adták”, ma már pályáztatva, látszatokra építve adják, csak sokkal rosszabb döntések születnek. Most például nem jöhetne létre olyan színház, mint a Katona, amelyik 1983-ban, Aczél György idején született fiatal rendezőkkel, Zsámbéki Gábor és Székely Gábor vezetésével.

 • ZSINÓRPADLÁS MELLÉKLET - Schilling Árpád

  Kérés a színházi emberhez

  Ugye, nem hallgatsz majd?

 • Könyv

  Mademoiselle S. szenvedélye – levelek egy szeretőhöz

 • Könyv

  Szigorú szükségszerűség

  Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér

  Krasznahorkait mindig is csak a jelen érdekelte, amikor regényt írt, de soha nem a konkrét jelen. Helyszínei, szituációi absztraktak voltak. Új regényében nincs semmi a szituáció helyszínéből és szereplőiből, ami ne lenne azonosítható; Gyulától a gój motorosokig.

 • Állomásról állomásra LV.

  Szépen kong

  Székesfehérvár

  Állítólag az év végére befejezik a felújítását, s azt ígérik, hogy mindez forradalmi változásokat hoz a balatoni forgalomban. De mi lesz a gigantikus állomásépülettel?

 • „Úgy hívjuk, stricitanszék” - Julie Bindel aktivista

  Egy olyan nemzetközi bűnöző után nyomozott a Szeged melletti Balástyán, akiről hosszú éveken át minden vád lepergett. Mr. Teflon – ahogy a hatóságok nevezték Daviest – májusban ugyan rács mögé került nagy összegű csalás miatt, de Bindel szerint a történet ezzel nem ért véget.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...