• MaNcs 28. évf. 43. sz. (2016. 10. 27.)
  Interjú

  „Tojással is dobálhatnánk”

  Juhász Péter a fütyülésről, az Együttről és az ellenzék feladatairól

  Nem foglalkoztatja, demokrácia van-e vagy diktatúra. Nem érdeklik az ellenzéki együttműködés technikai részletei. Csak csinálja. Juhász Péter, az Együtt alelnöke szerint a füttykoncert és a kitartó ellenzéki munka buktathatja meg Orbánt.

  2016 / 43
 • Hegedűs Dániel: Nyugaton a helyzet változatlan

  Az október 2-i népszavazás ténye és körülményei, az érvénytelensége ellenére végsőkig erőltetett, értelmetlen alaptörvény-módosítás, majd az ország vezető független napilapjának október 8-i cinikus kivégzése újra a nemzetközi érdeklődés középpontjába helyezte Magyarországot.

 • Ellenzéki cukrászda

  Az LMP az összefogásban

  Az LMP célja a kormány leváltása 2018-ban. Ez az előfeltétele annak, hogy végre tudjuk hajtani a politikai programunkat.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Mit adhatnak a horvátok Európának?

  „Milyenek a horvátok?” – tette fel Božo Skoko zágrábi újságíró legutóbbi könyvében, egészen pontosan annak címében, a kínzó kérdést.

 • A szerk.

  Az üzlettárs

  Szeretett orgánumunk múlt heti számában egy lenyűgöző életmunkásságú nemzetközi üzletember pályafutásának némely romantikus részleteivel volt szerencsénk megismertetni olvasóinkat.

 • A szerk.

  Hozam, hozam, te mindenem

  A hvg.hu keddi információja szerint 2021-ig fokozatosan kivezetik a befektetési piacról a magyarországi letelepedési kötvényt, és erről igen gyorsan, akár két héten belül dönthet az Országgyűlés.

 • Orosz hackerek a világpolitikában

  Tankok helyett

  Nagyon úgy tűnik, hogy a Nyugaton még mindig meglehetős renoméval rendelkező WikiLeaks, a fideszes média által szentírásnak tekintett DC Leaks és a magát román hackernek hazudó Guccifer mind az orosz kormány eszközei, és egyre jobban beleszólnak világunk alakulásába.

 • Kurdok között Moszul ostrománál

  Az Iszlám Állam végnapjai

  Zajlik az Iszlám Állam kisöprése Irak területéről. A térség alapvető változások előtt áll, létrejöhet például az önálló Kurdisztán.

 • „Ha idáig eljöttek, maradni fognak” - Bevándorlás és rasszizmus Finnországban

  Helyszíni tudósítás a népszerű tamperei menekülttáborból, egy olyan országból, ahol sokkal többen állnak ki a rasszizmus, mint a menekültek ellen – mégsem olyan megnyugtató a helyzet, mint a távolból látszik.

 • Adótitokká minősített taotámogatások

  Ravasz átadások

  Immár hétpecsétes titok, hogy mely vállalkozások küldik a pénzt többek között a felcsúti fociakadémiának, mivel a kormány szerint magánadománynak számít a társasági adókedvezmény címen befolyt közpénz. Közben bírósági ítéletek mondják ki, hogy az adókedvezmények igenis nyilvános adatok.

 • A Népszabadság bezárása

  Semmi sem drága

  Október elején brutális módszerekkel szüntették be a Népszabadság kiadását. Az osztrák tulajdonos gazdasági okokra hivatkozott, ám a körülmények egyértelműen politikai döntésre utaltak. Magyarország egyik legnagyobb kiadója hamarosan a kormányfőhöz egészen közel kerülhet, ám a Népszabadság bedőlésének felelőseit nem csupán Orbán Viktor közelében kell keresni.

 • Képregény

  Jedi Akadémia

 • Interjú

  A Dada odacsap

  Matei Vișniec drámaíró

  Regényeket és verseket is ír, de a drámái miatt ismeri a világ. A Párizsban élő román szerző látomásos abszurdja, a Dada Cabaret hazai ősbemutatója a Maladype Színház, valamint Farkas Gábor Gábriel és zenekara koprodukciójában készült az Átrium Film-Színházban.

 • Könyv

  „A férfiként létezés szégyene”

  Karl Ove Knausgård: Halál – Harcom I.

  A kortárs kulturális termelés legszínvonalasabb alkotásai közül jó néhány ún. autofikció.

 • „Az irodalom fontosabb, mint a jó hírnév” - Karl Ove Knausgård író

  Immár magyarul is olvasható az utóbbi évek legnagyobb irodalmi szenzációjának, a norvég szerző regényfolyamának első kötete, a Halál (Harcom 1.). Az eredeti cím (Min Kamp) még erősebben idézi a Mein Kampfot. A hatkötetes, 3600 oldalas mű főszereplője egy Karl Ove Knausgård nevű pasas, akinek önmagával és környezetével folytatott átlagos küzdelmei erősen rímelnek az író életének alakulására.

 • Színház

  Kálmán Eszter: A tó

 • Színház

  Minden muszlim tudatában

  Gyökössy Zsolt: A második teríték

  „Ők gyűlölnek. Tálcán kínáljuk a humánus társadalmi rendet, azok pedig hihetetlen alattomosan, misztikus hittel és fanatizmussal orvul támadnak, ölnek!”, állítja az Újszínház színpadán egy NATO-tiszt, akiről kiderül, hogy „civil jelmezbe bújtatott terroristák” likvidálása a feladata.

 • tévéSmaci

  Valaki, tán a sün egy egész almát megevett

 • Rádió

  Mind mi voltunk

  A hely

  Kevés annál jellemzőbb dolog van az elmúlt pár év politikai hangulatára és intellektuális színvonalára nézve, mint hogy a leggyakrabban idézett Széchenyi István-mondás annak ellenére is divatos hivatkozási alap lehet, hogy már rég mindenfelé megírták, ezt az elmésséget bizony nem a jeles gróf vetette papírra.

 • Magyarok a torontói városháza 1958-as pályázatán

  Ötdolláros világhírnév

  Az első globális építészeti pályázat az ötvenes évekből, ahol összecsapott a nyugati és a keleti blokk, meglepően sokat elárul a magyar építészet 20. századi történetéről.

 • Kolostor a Vértesben

  El-elhordott kő

  A helyiek vörös klastromnak hívják, a szakirodalom vértesszentkereszti kolostornak. Nem ismerik sokan, pedig alig van Magyarországon román kori műemlék.

 • Kiállítások 1956-ról

  Csupasz retuspisztoly

  Faliújság az Andrássy úton, céllövölde a Józsefvárosban, aránytévesztés a Nemzeti Múzeumban. Az évfordulós jéghegy csúcsán jártunk.

 • Orvosi képalkotás

  Átlátnak rajtunk

  Röntgen, CT, MRI, PET, ultrahangos vizsgálat: mire valók, mit tudnak, milyen kockázatokkal járnak?

 • Az idei tanodatámogatások háttere

  „Egyszerűen gonosz”

  Kilenc hónapot kellett várni a nyertesek listájára, de a hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségét javítani igyekvő tanodák közül a legrégebbiek nem kaptak támogatást. Az újak között sok az egyházhoz és iskolához köthető szervezet.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...