• MaNcs 28. évf. 45. sz. (2016. 11. 10.)
  Gyász

  Halál és megdicsőülés

  Kocsis Zoltán (1952–2016)

  A gyász első sokkjában mindenki fogódzókat keres: értelmezni az értelmezhetetlent. Ki Esterházy Pétert említi, ki pedig Bartók Bélát, s persze mindannyian a közös koncertemlékeket. Most még az ateista nekrológírók is angyalokról és isteni adományokról írnak, jóllehet az érzelmes túlzás igazán nem volt Kocsis Zoltán műfaja. Mindig céltudatos, hatalmas ambíciójú, magával és másokkal rendszerint elégedetlen,...

  2016 / 45
 • Foggal és karommal - Macskabajok

  Hiába tartjuk lakásban a macskát, a betegségektől nem tudjuk megóvni.

 • Bevezetés a sztálinizmusba - Emlékév 1948-ban

  A történelemhamisítás, a leegyszerűsítés, az önigazolás nemcsak mostanában kötelező elemei az emlékezetpolitikának. Hatvannyolc évvel ezelőtt, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc századik évfordulóját ünnepelték, a kommunisták faragtak maguknak emlékművet Kossuthból, Petőfiből.

 • Béremelés az egészségügyben

  Ki marad ki?

  A többlépcsős béremelés 95 ezer egészségügyi dolgozót érint, de így is vannak, akik kimaradtak belőle. A fiatal szakorvosok közül sokan kompenzációra várnak, az oktatók a felsőoktatási és az egészségügyi béremelés harmonizációjára, a védőnők a bértáblára.

 • „Szerintem már ne vegyél jegyet” - Orangeways: milliárdos csalássorozat

  Az egykor nagy reményekkel indult és népszerű Orangeways mára jókora pénznyelővé vált. Buszok csak hébe-hóba indulnak, a többnyire fiktív járatokra valódi pénzért árulja a jegyeket a fuvarozási engedéllyel már nem rendelkező tulajdonosi kör.

 • László Géza: Visszajátszás

  A szinergia illúzió

  Annak nagyon lehet örülni, amikor egy meg egy az több mint kettő. A szinergia a kémiában, a biológiában vagy a vállalati stratégiában is bűvszó: általában akkor kerül elő, amikor meg vagyunk győződve arról, hogy két dolog összekapcsolásából több jön ki, mintha külön élnék tovább az életüket.

 • Tamás Gáspár Miklós: Trump, Hillary és ez az egész – A Nyugat és a Kelet alkonya

  Az alkotmányos, szabadelvű jogállamok, képviseleti rendszerek, polgári köztársaságok már régóta, több mint száz esztendeje válságban vannak. S amit liberális korunkban hajdan cáfolni szerettünk volna – több mint negyedszázada már –, és amit poszt­sztálinista és szélsőjobboldali vitafeleink (velünk ellentétben) világosan láttak: a polgári, liberális rendszerek csak Nyugaton tudnak meghonosodni, kiterjesztésük az egész világra teljes kudarc.

 • A szerk.

  A titkos jelszó

  Amikor a szegény ember legkisebb fia elindult szerencsét próbálni, az öreganyja nem tudott neki hamuba sült pogácsát csomagolni, mert már nem emlékezett rá, hogy az milyen. Így csupán egy jó tanáccsal engedte útjára a gyereket, hogy ha nagy baj van veled, soha el ne feledd a titkos jelszót, mert az egybül (mert így beszélt a szegény asszony) eloszlatja a fejed felül a fellegeket, elűzi a bajt.

 • A szerk.

  A második kör

  Az amerikai elnökválasztás keltette világpolitikai hangzavarban kissé elsikkadt, de a Brexit-dolog is izgalmasan kezd alakulni, biztató, hogy a hülyeség némiképpen defenzívába került, kevésbé biztató, hogy Angliában is olyan, hát, hogy is fogalmazzunk az egyébként teljesen indokolt pánikot elkerülendő, puskaporos kezd lenni a hangulat.

 • A szerk.

  Visszaszerezni a szavak értelmét

  A politika nem szitokszó. Azt jelenti, hogy foglalkozunk közösségünk ügyeivel. Ebben az értelemben például az lenne politika Magyarországon, ha a közelgő társadalmi katasztrófát megelőzendő elkezdődne az összeomlás előtt álló ellátórendszerek átgondolt, hosszú távú konszenzuson alapuló rendbetétele.

 • Milo Djukanović, Crna Gora ura

  A Penge

  Egykor ő lett a Balkán legfiatalabb miniszterelnöke, s aztán soha többet nem engedte ki a hatalmat a kezéből. Túljárt Slobodan Miloševic´ eszén is, zsinórban kilencszer nyert választást, s függetlenségre vezette miniállamát.

 • Interjú

  A kormánnyal nem megy - A tanármozgalom múltjáról és jövőjéről

  A Tanítanék képviselői más eljárást vártak volna a távozó Pukli Istvántól, és sértőnek érzik, hogy utólag a mozgalom kiüresedéséről beszél. A társadalomhoz fordulnának, de nekimennek Palkovics László oktatási államtitkárnak is.

 • Ezek ugyanazok? - Megakadtak a baloldal előválasztási tárgyalásai

  Alig indultak el az egyeztetések az ellenzéki előválasztásról, az MSZP elnöke máris újrakezdené az egészet. Gyurcsány kigolyózta Fodorékat, de az Együtt és a szocialisták között is nehezen feloldható ellentétek feszülnek.

 • Interjú

  „Helyre lehet hozni az országot”

  Dobrev Klára az ambícióiról, az összefogásról és az Orbán utáni Magyarországról

  Nincsenek hivatásos politikusi tervei, de a véleményét sosem tartja magában. Gyurcsány Ferenc felesége úgy látja, a demokratikus oldal csak a 2014-esnél elkötelezettebb együttműködéssel válthatja le Orbán Viktort.

 • tévéSmaci

  Táplálkozott a rókával

 • Rádió

  Védők és bántók

  Ünnepi magzatvédelem a Kossuthon

  A korábbi évekből nem emlékszünk arra, hogy az állami média ilyen szigorú következetességgel választotta volna ketté a mindenszentek napját a halottak napjától, de lehet, hogy csak nem figyeltünk eléggé.

 • Kiszámíthatóbb lehet a folyóiratok támogatása

  Lé és idő

  A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mintha hajlandó lenne belátni egyik komoly tévedését. A legfőbb állami kultúrafinanszírozó szerv a napokban közölte: ismét hároméves folyóirat-támogatási rendszert vezet be a nagy hagyományú, kivételes értéket képviselő folyóiratoknak.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...