• Interjú

  „Nem rongálunk, nem lopunk”

  Városi Gorillák

  Elhagyott, lepusztult helyeket keresnek fel elsősorban kalandvágyból, ám fotóik segítségével megismerhetünk egy elsüllyedt világot. A budapesti urbexcsapat anonimitást kérő tagjaival beszélgettünk.

 • Degradálva

  A Déli pályaudvar eleganciája és kisszerűsége

  „Tizennégy budai egyesület fogott össze a Déli pályaudvar áthelyezése ellen” – idéz egy 1937-es cikket a Budapest folyóirat 1972-ben, megemlítve azt a korábbi hírt is, hogy: „Kitelepítik a Déli pályaudvart Kelenföldre, ahol nagy vasúti központot építenek.

 • Gimnáziumi igazgatóválasztás Kecskeméten

  Megvédték a Bányait

  Nyolc hónap után ismét van igazgatója a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumnak. A politika erőszakoskodott, a szülők, diákok, tanárok azonban nem hagyták annyiban. A városvezetés és a Klik értelmetlenül tette tönkre az iskola első félévét.

 • Rudas János

  Csoportgondol

  Miért kormányoznak Orbánék úgy, ahogy?

  Több mint fél évszázada, pár évvel Fidel Castro és társai hatalomra jutása után a CIA – J. F. Kennedy elnök döntésére – a Castro-ellenes kubai emigránsokból 1400 fős, jól szervezett és kiképzett, felfegyverzett csapatot állított össze, amit 1961 áprilisában partra tett Kuba déli partjánál, a Disznó-öbölben.

 • Sándor Judit

  Testbeszéd

  A női test államosítása

  A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) közgazdasági, szociálpolitikai, demográfiai dimenzióitól vonatkoztassunk most el – ebben az írásban női perspektívából közelíteném meg a kérdést. Mit üzen ez a támogatási rendszer a nőknek?

 • Ara-Kovács Attila

  Orient expressz

  Az ország, amelyik nem kell senkinek

  Moldova instabilitásának és folyamatos válságának nem valamiféle etnikai vagy a terület vitatott hovatartozásából fakadó okai vannak – az igazi ok a gazdasági és a társadalmi szerkezet torzulása.

 • A szerk.

  A rombolás megállításáért

  A magyar statisztika Mozartja és Houdinije, Rákay Philip is tanácstalanul volna kénytelen széttárni kezeit, ha az iskolákból hétfőn távol maradt diákok létszámát kellene megbecsülnie.

 • A szerk.

  Színjáték

  Sajtóhírek szerint kiborult a Fidesz egy része a múlt keddi balhé miatt, amikor is a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előterében a kivezényelt kopaszosztag megakadályozta, hogy Nyakó István (MSZP) elsőként érkeztesse népszavazási kezdeményezését a boltok vasárnapi zárva tartása ügyében.

 • A szerk.

  A nép magában beszél

  „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 • Parlamenti választás Szlovákiában

  Ha megy is, inkább jön

  Folytatja-e Robert Fico, és ha igen, kivel? Tovább aprózódhat-e a jobboldal? Hány magyar párt marad talpon? Visszakerül-e a térképre Ján Slota volt alakulata, a Szlovák Nemzeti Párt?

 • Interjú

  „Saját pozícióinkat romboljuk”

  Milan Nič szlovák politikai elemző a visegrádi országok uniós bajkeveréséről

  A menekültválság kiélezte az EU-n belüli kelet–nyugat ellentétet, de a pozsonyi Central European Policy Institute igazgatója szerint a V4 is megosztott a kérdésben. Fordulópont lehet a hétvégi szlovák választás és a jövő heti EU-csúcs is.

 • Lemez

  Rekviem helyett

  School Of Seven Bells: SVIIB

  Szívszaggató történet a School Of Seven Bellsé: a zeneszerző, gitáros, dobos Benjamin Curtisnél alig több mint 3 éve diagnosztizáltak limfoblasztos limfómát, és a betegség még 2013 vége előtt, alig 35 évesen elvitte.

 • Interjú

  „Átváltoztam békává”

  Nik Turner szaxofonos, fuvolás, énekes

  A pszichedelikus space rock alapjait a Hawkwind betonozta le. A zenekar egykori szaxofonosát barátja és zenésztársa, Lemmy temetése után értük utol telefonon, hogy reinkarnációról, békaemberekről és free jazzről beszélgessünk vele.

 • Opera

  A jelen fogságában

  Puccini: Bohémélet 2.0

  „A Bohémélet majdnem az egész világon a rendezők elhanyagolt és mellőzött mostohagyermeke. A második felvonásban ugyan mindenütt csinálnak egy kis szegényes zűrzavart, de a többi csak úgy magától adódik.”

 • Koncert

  Egy nemes asszony

  Anne Sofie von Otter újra Budapesten

  A svéd mezzoszoprán nem kényeztet el minket sűrű látogatásaival – pedig milyen jó egy levegőt szívni ezzel a nagyszerű énekesnővel!

 • Lemez

  Jan Lisiecki: Schumann

 • Lemez

  Dalok a Kispipából

 • Lemez

  Animal Collective: Paint­ing With

 • mi a kotta?

  Arad fia

 • Színház

  Lebeszélt móka

  Kárpáti–Fábián–Benkó: Dongó

  Legalább három témája/címe volt a darabnak, amíg a végső – végső? – kialakult: először mint román–magyar focimérkőzés került szóba, majd „belekeveredett” egy klasszikus mű, az Amphitryon (ennek most nyomát sem lelem), aztán hirdették Ustawka címen is, végül bemutatták Dongóként (ez a cím kicsit fityeg rajta, az egyik szereplő neve).

 • Rádió

  A labdarúgás mint kultúra

  Fociműsor a Felvidékről

  A friss nézőszámokból úgy tűnik, ismét elég kevesen vették észre, hogy elrajtolt az NB I. tavaszi szezonja. Igaz, amióta nemcsak a stadionokban, de, mondjuk, a Nemzeti Választási Iroda előterében is össze lehet futni a labdarúgás elkötelezett híveivel, talán ezeknek a lehangoló statisztikáknak is egyre kevésbé van vagy lesz jelentősége.

 • tévéSmaci

  A menekülő fóka

 • étel, hordó

  Kakukk

  Krúdy is elégedetten csettintene!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...