• MaNcs 29. évf. 1. sz. (2017. 01. 05.)

  „Kun származású ember vagyok” - Kálomista Gábor portréja

  A magyar filmgyártás meghatározó figurája, de a kultúra más területein és a sportéletben is jelentős befolyást szerzett. Volt lelkes téeszes, vadászboltvezető, Cseh Tamás menedzsere és kormányközeli megmondóember. Olyan sikerfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Csak szex és más semmi; és olyan bukások, mint a Veszettek. Simicska ismerőse, Orbán Viktor lelkes híve, a közmédia fő beszállítója. Hogyan lett az...

  2017 / 1
 • Fertőző agyhártyagyulladás

  A gyilkos fejfájás nyomában

  A közelmúltban többen is bakteriális eredetű agyhártyagyulladás miatt vesztették életüket. Beszélhetünk-e járványról?

 • Letagadott szobrok

  „Úttörő alkotómunkát igényel”

  Eredetileg freskók, szobrok és mozaikok díszítették volna a 2-es metró végállomását – ideológiai alapon. De a feledésbe merült projekt bizonyítékainak jelentős része ma is látható.

 • „Olyan, mint a meditáció”

  Gulyás Ferenc kerékpárszerelő, újrahasznosító-művész

  Robotpunk vagy lánctalpas markoló is készülhet biciklialkatrészekből. Alkotójukat műhelyében látogattuk meg, hogy elkészítsük a szocialista vígjátéksorozat, a Robog az úthenger címszereplőjének mását.

 • Fitnesz mindenkinek

  Magadnak mozogsz

  Évek óta együtt sportolhatnak a sérült, a fogyatékkal élő és az ép emberek a Suhanj! Alapítvány munkájának köszönhetően. A kezdeti közös futásokból rendszeres sportolás lett, nemrég pedig megnyitották az ország első integrált edzőtermét.

 • Nagybevásárlás - Mészáros Lőrinc 2016-os milliárdjai

  Világszenzáció is lehetne Mészáros Lőrinc gyors fölemelkedése, ha nem tudnánk, ki áll a felcsúti polgármester sikere mögött. Kiszámoltuk, mennyi közpénz vándorolt a cégeihez: horribilis összeg jött ki végeredménynek.

 • Tamás Ervin

  Kis Őszödök

  Mit kezd az MSZP Botka László bejelentkezésével (és magával)?

  Sűrű köd üli meg az MSZP-t. A bizonytalanság, a „merre megyünk sehová” típusú szövegszerpentinek ellepik a számukra egyre korlátozottabb nyilvánosságot, ezeket meg-megszakítják harcias nekibuzdulások, témaröptetések, amelyeket soha nem követ alaposabb feltárás, folytatás, akció.

 • Uitz Renáta

  Kiféle, miféle

  Mit jelent az, hogy alkotmányos identitás?

  Az Alkotmánybíróság (AB) Mikulásra kedves aprósággal lepte meg köztársaságunk lakóit: kimondta, hogy vizsgálhatja, vajon az unióval folytatott közös hatáskörgyakorlás során „sérül-e Magyarország történeti alkotmányán alapuló önazonossága”.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Omladozó szélmalmok

  Ha közpolitikai témákról ír az ember, amint azt én is szoktam e hasábokon, szinte mindig a bajok, hiányok, hibák felől közelít. Hisz ezek az izgalmasak, nemde? De az új évi cikk erejéig hadd tegyem most mottómmá a Magyar Krónika elhíresült jelszavát: keresd a jót!

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Stratégiai partnereink

  Nem a magyar kormány az egyetlen, amely abban bízik, hogy kellő pénzzel az országhoz láncolhatja a neki kedves vállalatokat.

 • A szerk.

  Életjelek

  Hétfőn úgy háromtucatnyi magyar művész és értelmiségi vette magának a fáradságot, s tett egy – a leendő köztársasági elnök személyére vonatkozó – ellenajánlatot Orbán Viktorral szemben.

 • A szerk.

  A rabbi kedden válaszolt

  Látványos pofozkodással végződött vagy nem végződött Vona Gábor esete a hanukával és Köves Slomó rabbival.

 • Felség! Sértés?

  Fejezetek az elírások és beírások sajtótörténetéből

  A kormánypárti médiapolitika tavalyi megnyilvánulásai közül nagy hírre vergődött egy Orbán-interjú. Szétnéztünk hát a műtörténeti előzmények között.

 • Interjú

  „Hatalmi célokkal estek neki az oktatásnak”

  Magyar Bálint a PISA-felmérésről, oktatáspolitika és hatalom viszonyáról

  Bár a kormány őt hibáztatja, Magyar Bálint szerint egyértelműen az elmúlt hat év oktatáspolitikájának kudarca a PISA-eredmények romlása. A volt oktatási miniszter liberális reformjai részben a Fidesz, részben a szocialisták ellenállásán feneklettek meg.

 • Musical

  Valahol Európában

 • Színház

  A Csatamező

 • Színház

  A lányok, a bábok

  Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél; Ibsen: Babaház (Nóra)

  138 éve íródott. A problematika akár idejétmúlt is lehet: Nóra, a feleség, három gyermek anyja felismeri, hogy házasságában sosem fog önmagára találni, és kilép az ajtón, elhagyja a családot.

 • „Sok büszkeség volt bennem, önfejűség” - Mészáros Piroska színész

  A vágyakozás, az őrületig jutó megszállottság színeit mutatja Soós Attila Orlandójában, ahol szabad az átjárás a nemi szerepek között. A Dollár Papa Gyermekei Csehov című előadásában Irina/Nyina szerepében az Ocsi csornije dallamára vall szerelmet Trigorinnak.

 • Krusovszky Dénes

  Nem neki rossz

  Erdély Miklós elfelejtett költészetéről

  Amikor harminc évvel ezelőtt, 1986-ban elhunyt a költő, akcióművész, festő, filmkészítő Erdély Miklós, a magyar neoavantgárd emblematikus alakja, úgy zárult le egy művészettörténeti korszak, hogy tulajdonképpen nem is akadt lehetősége arra, hogy valójában kibontakozzon.

 • Harcos, költő, varázsló - Izlandi sagák magyarul

  Lassan a hazai könyves kínálaton is meglátszik, hogy Izland egyre népszerűbb a magyar turisták körében. A skandináv krimik és az izlandi kortárs irodalom gyöngyszemei után így már megismerkedhetünk az északi középkor legfontosabb szövegeivel is, amelyek nélkül nemhogy Wagner-operák, de A Gyűrűk Ura és a Trónok harca sem létezhetne.

 • Stelázsi

  Krúdyt kihagyták a buliból, de a hízott kacsamájfüzért nem.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...