• A Szabadság híd születése

  Versenyben Erzsébettel

  Az idei Budapest 100-at a rakpartok ünnepének mondják, de a rendezvénysorozat kiemelt helyszíne a Szabadság híd is, amely 1945-ig Ferenc József nevét viselte. A legszebbnek tartott fővárosi hídról kevesen tudják, hogy eredetileg teherforgalmat szolgáló műtárgynak épült, és csak másodsorban lakossági átkelőnek.

 • Drogrehabilitációs otthonok kamaszoknak

  Jedik javulóban

  Alig néhány éve működnek Magyarországon olyan drogrehabilitációs intézmények, amelyek 18 év alatti fiatalokat fogadnak. Sokan ijesztő, zárt helynek gondolják a rehabokat, ahonnan nincs menekvés – a valóság ennél nem is lehetne távolabb.

 • A World Wide Web 28 éve

  Háló a világnak

  Most kapott Turing-díjat, de évtizedek óta profitálunk a munkájából. Tim Berners-Lee zseniális újítása nélkül ma aligha működne jól ismert formájában az internet.

 • Kőszeg Ferenc

  „Hazudni nem szabad”

  A Helsinki Bizottság, a jogvédelem és a politika – egykor és ma

  Nem gondoltam arra, hogy a pártom szavazatainak a növelése fontosabb lehet, mint a jogsértések feltárása. Most se gondolom másképp.

 • Bán Zoltán András

  A politika színházában

  Schilling Árpád videobeszédei

  Ha jól rémlik, Márai írta, hogy minden író a szellemi és erkölcsi súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított politikai szerepkör súlya.

 • A szerk.

  Plenáris züllés

  A békében, szeretetben és viszketeg tenyerek közt eltöltött áldott húsvét után is hasonlóan keresztényi keretek közt zajlik tovább a honi közélet.

 • A szerk.

  Soros bölcsei

  A múlt hét valamelyik estéjén, nem emlékszünk pontosan, melyiken (a szerdain – a szerk.), midőn munkában megfáradt csont­jainkat a késő esti órán lehelyeztük a televízió elé, a következőt láttuk.

 • Népszavazás Törökországban az elnöki hatalomról

  Szultán született

  Recep Tayyip Erdoğan évek óta épülő autokratikus rendszere fontos mérföldkőhöz érkezett. Az elnök immár népi felhatalmazással mozdíthatja el országát a diktatúra felé.

 • Interjú

  „Az elitet nem lehet megkerülni”

  Charles Gati Trump irányváltásáról

  Donald Trump összerúgta a patkót Vlagyimir Putyinnal, nagyot barátkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, kidobta nacionalista főtanácsadóját, és a lex CEU-t sem támogatta. A neves politológusprofesszort, az amerikai külügyminisztérium egykori tanácsadóját a miértekről kérdeztük.

 • CBA a budai Várban

  A hatalom kegyéből

  Feltűnően olcsó bérleti díj, engedély nélküli födémáttörés, tűzveszélyessé tett pince – és monopolhelyzet az ország talán legpatinásabb részén. Ez a CBA a budai Várban.

 • Egészségügyi adataink a világhálón

  Nyitott könyv

  Digitálisan is hozzáférhetünk egészségügyi adatainkhoz, sőt korlátozhatjuk, de akár le is tilthatjuk a megismerhetőségüket. Nem mindegy persze, hogy ez a szolgáltatás hány embert ér el.

 • A fővárosi Magdolna-negyed is választ

  Új hangok

  A szegényektől pénzt beszedő fideszes képviselő helyére keres új embert a VIII. kerületi Magdolna-negyed. A mandátumért a jelenlegi alpolgármester, egy evangélikus lelkész, egy rapper, egy helyi civil és a Jobbik kerületi elnöke verseng.

 • Időközi választás Zuglóban

  Mindenki mindenki ellen

  Vasárnap időközi választást rendeznek Zugló 3. számú választókörzetében, mert a terület szocialista képviselője tavaly eltűnt. A helyére hatan pályáznak. A kerületben a baloldalnak és a Fidesznek is 9-9 képviselője volt, Karácsony Gergely alkalmi megállapodásokkal tudja csak irányítani a kerületet.

 • Tánc

  K-Arcok

 • Ez lesz az igazi per

  Milo Rau és az újrajátszás

  „És ezzel véget ért a demokrácia Oroszországban, és Oroszország feltalált egy új politikai színházi formát: a bírósági eljárásokat” – mondja a narrátor a Moszkvai perek (2014) című filmben, amelyet Milo Rau svájci művész rendezett.

 • Film

  Halálos iramban 8

 • Film

  Örök szerelem

 • Film

  Szívvel-lélekkel

 • Film

  Tettesek közt

  Török Ferenc: 1945

  Az évszámos címadás körképet ígér, egy máig zavartan vitatott és még zavartabban elhallgatott esztendő széles ecsetvonásokkal megfestett portréját, ám Török Ferenc inkább az 1945-ös év meg a magyar múlt bűneinek röntgenképét adja új filmében.

 • Interjú

  „Nekünk a veszekedés is jó"

  Török Ferenc filmrendező

  A héten mutatják be a mozik új filmjét, az 1945-öt, ami közvetlenül a második világháború után játszódik egy kelet-magyar­országi faluban.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Kamaszadó

  Három ifjúsági és gyerekkönyv

 • KÖNYVMELLÉKLET - Elsüllyedt szerzők XLVIII.

  Farsangtól böjtig

  Mesterházi Lajos (1916–1979)

  Megkésve indult és sietve merült feledésbe. Volt „teokrata anarchista” és lett a munkásosztály, helyesebben a pártmunkásosztály hivatalos írója. A legtöbb könyve és egész élete ma már inkább csak kordokumentum, de a pályája elején és végén azért írt egy-két máig ajánlott olvasmányt.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Szórakoztató apokalipszis

  Don Winslow: Drogháború; A kartell

  Régi dalom, hogy újabban, azaz harminc-negyven éve a krimi és társai (például a kémregény) vették át azt a szerepet, amit régebben a sommásan realistának nevezett regény játszott. Nem totális agylágyulás tehát James Ellroy kijelentése, aki gond nélkül nevezte magát a bűnügyi regény Tolsztojának.

 • „Kiment belőlem a punkság” - Miranda July író, filmes, performanszművész

  Regényt írt a világhírű összművésznő, akire a közhelyszerű sokoldalúság is szerény jelző: játékfilmek, lemezek, performanszok, novellaszerű szövegek és mindezek együttese jelzi művészi kiteljesedésének útját.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Emberi számítás szerint

  Jordan Ellenberg: Hogy (ne) tévedjünk – A mindennapi élet rejtett matematikája

  A szerző gyerekzseniként kezdte tudományos karrierjét (a legendárium szerint már a bébiszittere helyett is ő oldotta meg a matekleckéit), később aritmetikai geometriával, a számelmélet magasabb szintjeivel foglalkozott.

 • „Azért írok, mert mindenkire haragszom” - Orhan Pamuk útjai

  A könyvfesztivál díszvendégeként Budapestre érkező török Nobel-díjas nyomába eredünk.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Időutazások a Föld körül

  Minimum tizenegyes! - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – világirodalom

 • „Ettük mi is a fagyott lótetemből kivágott húst” - Nádas Péter író

  Monumentális könyvet írt. Nem azért, mert a Világló részletek 1200 oldal, és nemcsak azért, mert – Radics Viktória múlt heti számunkban megjelent kritikájának szavaival – a „magyar történészek számára megkerülhetetlen mű lesz Nádas Péter emlékirata”.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...