• MaNcs 29. évf. 18. sz. (2017. 05. 04.)
  Interjú

  „Színpadra fogom hívni Gyurcsányt, Vonát, Hadházyt”

  Hajós András műsorvezető, zenész

  Azon az átadón szólt be a Tv2-nek, ahol épp a csatorna műsorával nyert díjat. Nemrég tüntetéseken láttuk többször, ahol Gyurcsány után Orbántól kérte, hogy mondjon le. Gyurcsánnyal kapcsolatban pedig már arra utal, lehet, rehabilitálnunk kéne.

  2017 / 18
 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Jövőgép

  A robot szót Karel Čapek, a zseniális cseh író alkotta meg s használta először R.U.R. című, 1921-ben bemutatott drámájában.

 • Kiss Noémi: Lombikanyaság

  Anyák napja van, és valaki azt mondja, fáznak a gyerekeim.

 • Gulyás Márton

  Egyen a színész vagy lakjon?

  Dolgozói szegénység a magyar színházban

  Nagy szörnyülködés kísérte pár hónapja Szilágyi István (közismertebben: a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspárja, a Szerencsejáték Zrt. korábbi reklámarca) elnincstelenedését. A hír végigsöpört az összes nagyobb médiumon, s a nyomában sok adomány is érkezett.

 • A szerk.

  Az egér és az egérút

  Most akkor megnyerte-e Orbán a CEU-meccset, vagy épp ellenkezőleg, a CEU nyerte meg? (Csak hogy tisztázzuk: a megnyerés alatt azt értjük, hogy a CEU a jelenlegi formájában folytathatja a működését Budapesten).

 • A szerk.

  Mi marad Sobotkának?

  Csak fél évig kellett volna kibírni, de nem sikerült: Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden bejelentette, hogy még a héten beadja Miloš Zeman államfőnek kabinetje lemondását.

 • Interjú

  Senki nem járhat jól

  Darvas Zsolt közgazdász a Brexitről

  Bár sokakat foglalkoztat, nem az a döntő kérdés, hogy mekkora lelépési díjat fizetnek majd a britek. A tárgyalások kemények lesznek, de az Egyesült Királyság hajlandó együttműködni a jobb kapcsolatok érdekében – véli a brüsszeli Bruegel Intézet és a Corvinus Egyetem kutatója.

 • Interjú

  Kisebbségből többség

  László Róbert választási szakértő az arányos választási rendszer ötletéről

  A választási szabályoknak szerepük van az ellenzék gyengeségében, de ezért elsősorban nem a rendszer aránytalansága felelős – véli a Political Capital szakértője. Hiába magas a kormánnyal elégedetlenek aránya, ha nem hibázik nagyot, a Fidesz nehezen veszítheti el 2018-at.

 • Matolcsy emberei az MKB Bank új tulajdonosai között

  Minden ízében magyar lett

  Az MKB Bank Mészáros Lőrinc közelébe került (az egyébként olyan, mint Orbán Viktor közelében lenni). A Narancs cikke akkor foglalta össze a megszerzés folyamatát, amikor Matolcsy köre jelent meg a bank körül.

 • A roma érdekképviselet csődje és az Országos Roma Önkormányzat

  Egyik romanapról a másikra

  A települési roma önkormányzatok nem tudnak érdekérvényesítő munkát végezni, az országos meg mással van elfoglalva. A roma képviselet rendszere megbukott, ami pedig megmaradt belőle, azt haszonélvezői Magyarország legelesettebb polgárainak a kifosztására használják fel.

 • Könyv

  Tóth Krisztina: Felhőmesék

 • Könyv

  Szelke László: A Gresham a nácik ellen

 • Interjú

  „Most akkor kit is képviselek?”

  Kiss Tibor Noé író

  Egyre jobban zavarja, hogy szimbólummá vált: ő lett a transznemű magyar író. Annak sem örül, ha genderkérdésekben ütőkártyának használják a transzokat, a testét viszont már nem gyűlöli. Most adták ki újra első könyvét, az Inkognitót, de Kiss Tibor Noé inkább a háttérbe húzódna, és írna egy normális regényt.

 • Könyv

  Visszatekintés egy írói karrierre

  Jonathan Franzen: A huszonhetedik város

  Gyakran előfordul, hogy egy külhoni szerző egészen más pályát fut be a magyar irodalmi színtéren, mint saját közegében; példának okáért csak pályájának csúcsán vagy azon túl figyel fel rá a magyar irodalmi élet, és a kiadó az életmű közepéről vagy végéről indítja a megjelenések sorát.

 • tévéSmaci

  Oroszlánszilva

 • Tévé

  Habos-babos

  Ripost

  „Kössenek életbiztosítást az iszlám terroristák?”, „Ájultra erőszakolta a migráns a fiatal lányt”, „Gyerekei előtt ölt meg egy nőt a Lidl előtt egy migráns Bajorországban”, „Terroristákat támogattak a gyerekek gyógyszereire gyűjtött pénzből”, „Ezért nem tudják a németek visszaküldeni hozzánk a migránsokat” – sorjáznak múlt vasárnap délután a friss hírek a nemzeti bulvár zászlós- és ezüsthajója, a Ripost internetes oldalán, miközben „a nagy újságok magazinja”, vagyis a lap tévés kiadása megkezdi heti adását.

 • Színház

  Remény és önismeret

  Kálmán-nap

  „Hát igen” – mondja egy szereplő kissé felkanyarintva a mondat végét, mintha folytatni akarná. Mély életbölcsességgel mondja, kicsit nevetségesen, elvégre nincsenek túl árnyalt szavai a saját életére és fájdalmára, kénytelen belesűríteni egy ilyen semmi kifejezésbe önmagát.

 • Kiállítás

  Beépített hiba

  Szemző Tibor: »K« Metszetek

  Szemzőt elsősorban zenészként ismerjük: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola fuvola szakán végzett, nevéhez köthető a repetitív és minimalista zeneműveket előadó 180-as csoport megalapítása (1979–1989), továbbá eddig tizenhárom nagylemeze jelent meg, köztük például az 1993-as Narratív kamara darabok, ahol a neoavantgárd meghatározó alakjainak szövegeit dolgozta fel (Hajas Tibor: A halál szexepilje, Erdély Miklós: Optimista előadás).

 • Két magyar futballzseni kalandjai

  Bejátszották az egész pályát

  Bácskapalánkán születtek, az aranykorát élő MTK-ban teljesedtek ki, sikereiken előbb Pest, majd Bécs ámult. Trénerként is Európa élvonalába tartoztak, származásuk miatt azonban menekülniük kellett. A Konrád testvérek, Jenő és Kálmán az első magyar futballsztárok közé tartoztak.

 • Kincs, ami nincs: a kovaföld

  Haló poraiból

  Rég elhalt állatkák maradványait árulják aranyáron, pedig aligha származik hasznunk belőle. A kovaföld-átverés nyomába eredtünk.

 • Lopakodó falufoglalás Szentistvánon

  „Megszűnt a matyó lakodalmas”

  Miután a B.-A.-Z. megyei Szentistván független polgármestere bejelentette, hogy belép Gémesi György nemrég alakult Új Kezdet nevű pártjába, a testület megvonta tőle a bizalmat. A történet a korrupciós helyzetekből kitörni igyekvő kistelepülési vezetők nehézségeit is példázza.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...