• MaNcs 29. évf. 23. sz. (2017. 06. 08.)
  Interjú

  „Péter felolvasott, én meg eljátszhattam az úristent”

  Dés László zeneszerző

  Pályafutása legnagyobb kihívásának tartja A vágy villamosa balettváltozatát, de nem azért, mert a nagyszabású színpadi mű bizonyos értelemben visszatérés a jazzhez. Szerinte soha nem lett hűtlen a műfajhoz, csak éppen mindennek megvan a helye és a szerepe, John Coltrane igézetében is lehet popdalokat írni.

  2017 / 23
 • Jávor Benedek

  Kibocsátás és megbocsátás

  A klímaegyezmény Amerika nélkül

  Donald Trump előre megmondta. Legendás Twitter-fiókjában már a választási kampányban egyértelművé tette, hogy szemben a 99 százalékos tudományos konszenzussal ő úgy véli, a klímaváltozás kínai hoax, amelynek célja tönkretenni az amerikai munkavállalókat.

 • Ercse Kriszta

  A színtiszta gonoszság

  A Patyomkin-oktatáspolitika Taigetosz-törvénye

  A kormányzat megvonta a diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával küzdő, BTMN besorolással rendelkező gyerekektől azt a lehetőséget, hogy bizonyos tantárgyak esetében mentesüljenek az osztályzás alól.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Tarzan futása

  Ha nagyvárosi maratont közvetítenek a tévében, néhány perc erejéig mindig rácsodálkozom, mennyien nézik a helyszínen, az út mentén állva a versenyt.

 • A szerk.

  Pestisünk

  Feljelentés érkezett a székesfehérvári rendőrségre, mely szerint az ellenség már a koronázó városba is betette a lábát, nézzék meg, tisztán látszik, ott van a lábnyoma: színes! S tényleg, a történelmi városrész egyik elhanyagolt utcájában (az esetet dokumentáló képeken jól látszik a kénfoltos, hulló vakolat), valaki, már azt is tudjuk, ki, színesre festette az ugyancsak módfelett lelakott térkő néhány elemét.

 • A szerk.

  Áradatban

  A főzsidó ide akarja hozni a négereket (arabokat) a nyakunkra, hogy ő legyen itt a főnök, és úgy menjenek a dolgok, ahogy ő akarja.

 • A nácizmus és a kommunizmus emlékezete az Európai Unióban

  Önkezűség kizárva

  A keleti uniós tagállamok politikusai háborítatlanul mossák össze a kommunizmus és a nácizmus bűneit, s azon munkálkodnak, hogy Brüsszelben emlékműve is legyen sajátos történelemfelfogásuknak.

 • Felmérés a magyar civil társadalom helyzetéről

  Szükségből erényt

  A rendszerváltás után Magyarországon gyors fejlődésnek indult a civil szféra, és az újonnan alakult szervezetek kulcsfontosságú szerepet játszottak a demokratizálódás folyamatában. A civil társadalom helyzete azonban 2010 óta jelentősen romlott.

 • Mozgáskorlátozottak irányított autóvásárlási támogatása

  Piacvédelem

  Csak Suzukit vásárolhatnak azok a mozgássérültek, akik állami támogatáshoz jutnak, ráadásul egyetlen cégen keresztül, egyetlen biztosítóval, bankkal szerződve. Utóbbinál a meglévő önerő mellett is kötelező a kölcsönfelvétel.

 • A 3-as metró szerelvényeinek beszerzése

  Keletről jött ötlet

  Tarlós István és minden más érintett folyamatosan tagadta, hogy a végül nyertesként kihozott orosz Metrovagonmas útját előre kikövezték, de a pályázati procedúra körül akadtak furcsaságok.

 • Interjú

  „Nagy szemfényvesztés”

  Holoda Attila volt energiaügyi helyettes államtitkár Paksról, érdekkörökről és a rezsicsökkentésről

  Közben az állami propaganda továbbra is csak kábítja a lakosságot a rezsiharc kamueredményeivel.

 • tévéSmaci

  Gólyakarika

 • Rádió

  Magasfutball, tömegopera

  Popkultúra a Klubrádióban

  Azok a kora nyári hétvégék, amelyeken a legnépszerűbb sportág legnépszerűbb sorozatának döntőjét szokták rendezni, általában émelyítően és kikerülhetetlenül, reggeltől estig erről az eseményről szólnak.

 • Film

  A kertész titka

 • Film

  Utóhatás

 • Animációs film

  WireLess

 • Interjú

  „Kemény, hideg és fényes”

  Pataki Szandra animációs filmrendező

  WireLess című kisfilmjét a cannes-i filmfesztivál Short Film Corner programjában mutatták be. Nem egy vidám történet, így elsősorban arra voltunk kíváncsiak, miért fest ilyen negatív világképet a húszas évei elején járó pályakezdő filmes.

 • Honlap

  50 éves a Száz év magány

 • KÖNYVMELLÉKLET

  EQ rulez

  Három gyerek- és ifjúsági könyv

  Felmérések szerint az olvasó gyerekek empatikusabbak, és érzelmi életük gazdagabb, mint nem olvasó társaiké – bár az okozati összefüggés nem egyértelmű.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Keletre, nyomorultak!

  Ziemowit Szczerek: Jön Mordor, és felfal minket, avagy a szlávok titkos története

  Lehetett sajnálni a szükségállapotos lengyeleket a nyolcvanas évek elején, de a többség inkább csak lesajnálta – ugye, emlékszünk még a húsjegyes viccekre? –, vagy egyszerűen alacsonyabb rendűnek gondolta őket; a „lengyel” a seftelő szinonimája volt ekkor, nem a jó baráté.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Spuni cuni fait

  Wolfgang Amadé Mozart – Válogatott levelek és dokumentumok

  Megannyi hozzáértő jól megalapozott ítélete szerint ugyan Mozart zenéje is komoly figyelmet érdemel tőlünk, de azért, mi tagadás, az élete és a személyisége körül még így is tartósan (fel)fokozottabb az érdeklődés.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Az utazó hazatér

  Andrea Wulf: A természet feltalálója – Alexander von Humboldt kalandos élete

  A 18. és a 19. század a csodálatos utazók kora, akik bejárták a világ addig rejtett zugait, és eközben az általuk összehordott apróbb-nagyobb építőkövekből, a lepréselt, gombostűre tűzött és katalogizált kollekciókra alapozva, mintegy mellékesen, megszületett a modern természettudomány számos ága.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Arafat szakállára

  John Le Carré: Galambok alagútja

  „Ha egy író egy nép jellemzőit kívánja ábrázolni, nem teszi rosszul, ha a titkosszolgálata körül vizsgálódik” – pompás megállapítás, sok hasonlót rejtett még el visszaemlékezéseiben David Cronwell egykori brit hírszerző, aki John Le Carré néven érdemelte ki hajdani főnökei haragját és az irodalomkedvelők szeretetét.

 • KÖNYVMELLÉKLET - Interjú

  „Tele vagyunk magyarviccekkel”

  Daniel Bănulescu író

  Költőként indult, de Ceaușescu utolsó éveiről írt regénytrilógiájával lett népszerű. A második kötet, A Sátán a szívedre vadászik most jelent meg magyarul. A mesebeli diktátorról, gusztustalan emberekről, politikai korrektségről és a kedvenc magyarvicceiről kérdeztük a szerzőt.

 • „Eltűntek innen” - Kemény István író

  A Fidesz morális bukásával végleg megbukott az összes rendszerváltó – állítja a nagy hatású költő, aki nemrég megjelent, Lúdbőr című esszékötetében az irodalom mellett a politikáról is szenvedéllyel ír. És azt reméli, hogy sikerül provokálnia.

 • KÖNYVMELLÉKLET – Merre dől a könyvpiac?

  Tájkép földrengés után

  A vártnál több Alexandra-könyvesboltot nyitnak újra a versenytársak, és a márkanév sem tűnik el teljesen. A kiadók azonban állami segítség nélkül aligha látják viszont a könyvóriáshoz vándorolt pénzüket.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Számvetések, tőszavak

  minimum tizenegyes! a magyar narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

 • A fakitermelő bajnokságról jelentjük

  Nyúl a bokorban

  Erő, dinamizmus, robbanómotor, szakadatlan heavy metal zene: ez a fakitermelő bajnokság. Regionális selejtező, Keszeg, Nógrád megye, patakpart, napsütés és jó levegő.

 • Elporladtak – Atombomba kiállítás a Sziklakórházban

  Egy Japánból érkezett, rendhagyó kiállítás figyelmeztet arra, hogy mi maradna belőlünk, ha egyszer mi lennénk a tömegpusztítás célpontjai.

 • A névadás rögös útjain

  Kovács Frodó hívja Szabó Nérót

  Miért lehet a gyermekünk Bentli, de Zidane nem? Utánajártunk, milyen szabályok alapján válik egy utónév hivatalosan is elfogadhatóvá vagy kerül éppen tiltólistára.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...