• MaNcs 29. évf. 24. sz. (2017. 06. 15.)
  A Fidesz története Soros Györgyről

  Változatok idiotizmusra és gonoszságra

  Elmerültünk a kormánypropaganda sorosozásában, mi több, megpróbáltuk értelmezni is a tengernyi szöveget. Az abszurd legsötétebb mélységeiig jutottunk.

  2017 / 24
 • Rév István

  Ultraviola

  Atombunkerből a napsütésre

  Amikor az amerikai atomenergia-bizottság 1964-ben felkérte Wigner Jenőt (aki egy évvel korábban nyerte el a Nobel-díjat), hogy az Oak Ridge-ben működő nukleáris laboratóriumban elindítsa a polgári védelmi kutatásokat, Wigner elsőként egy Cresson Kearny nevű, geológus végzettségű dzsungelszakértőt szerződtetett.

 • Radnóti Sándor

  Megjegyzések Sorosról

  Abban a szótárban, amelyet spindoktorai tanácsára a miniszterelnök használ, majd nyomában villámgyorsan elterjed politikai lakájai körében, s kötelezővé válik a kormánypárti médiák teljes spektrumában, a CEU-t Soros-egyetemnek kell nevezni, Soros György nevét pedig a spekuláns szóval kell összekapcsolni.

 • A szerk.

  Káoszkirályság

  A múlt heti brit választások meglepő végeredményét vizsgáljuk meg most a Brexit szempontjából. Hogy a szavazók számára ez volt-e a legfontosabb szempont, nem tudhatjuk – de a választást épp azért forszírozta Theresa May kormányfő, hogy erős parlamenti és népi felhatalmazással álljon ki az unióval szemben a minél sikeresebb Brexit érdekében.

 • A szerk.

  A civil háború tétje

  Kedden a parlament fideszes többsége megszavazta a nekik nem tetsző civil szervezeteket megbélyegző törvényt. Hiába fogadtak meg néhányat a Velencei Bizottság ajánlásai közül – három helyett csak egy évre szól a billog, a félmillió forint alatti külföldi adományozó személyes adatait nem kell közzétenni, a törvény megszegése esetén az ügyészség a szervezet törlésén kívül más szankciókat is mérlegelhet –, a szöveg szellemisége és a kormányzati szándék érintetlen maradt.

 • Francia nemzetgyűlési választások

  Közfelkiáltás

  Az új köztársasági elnök egy éve alapított mozgalmának óriási sikerét hozta a – szokatlanul alacsony részvétel mellett megtartott – nemzetgyűlési választások első fordulója Franciaországban. A vesztesek a demokrácia végével riogatnak.

 • Interjú

  „Csak egy dolog elfogadható”

  Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke

  A négy év alatt végrehajtott 67,5 százalékos béremelést nem tudják elfogadni, ez szerintük csak arra elég, hogy a mindenkori bérminimum felett tartsa a mentős dolgozók alapilletményét. Tömeges felmondás még nincs, de sokan a mindennapi megélhetésükért küzdenek, és van, aki inkább a McDonald’snál dolgozik.

 • „Megtaláltam magamat” - Megtévesztő kampány eltűnt gyerekekről

  Fel vannak háborodva azok az eltűntként számon tartott fiatalok, akiknek a fényképével telenyomták a tejesdobozok oldalát – nem tűntek el ugyanis. A kampányszervező Kárász Róbert szerint nem őket terheli a felelősség.

 • Újabb plakátháború Simicska Lajos ellen

  Ragasztani nem ér

  A lex Simicskával nehéz döntés elé állította ellenfeleit a Fidesz. A politikai plakátolás újragondolásában hiába vannak előremutató elemek, egy ilyen törvény a nyilvánosság maradékából is kiszoríthatja az ellenzéket.

 • Interjú

  „Minden kinevezésemet Balog Zoltánnak köszönhetem”

  Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke

  Hivatalosan a miniszter az NKA elnöke, de a gyakorlatban az alelnök vezeti a kultúratámogatás legfontosabb intézményét. Orbán Viktor egykori beszédíróját, Doncsev Andrást április végén váltották le. Utódjának nem ez az első hatalmi pozíciója.

 • Lemez

  Paul Weller: A Kind Revolution

 • Fesztivál

  II. Kolorádó Fesztivál

 • Lemez

  Richard Dawson: Peasant

 • mi a kotta?

  Tűzálló hősök

 • rés a présen

  „Imádni fogom ezt a nyarat!”

  Csorba Lóránt frontember

 • Koncert

  Sosem késő

  Skinny Puppy

  A nyolcvanas évek dühtől és opiátoktól fűtött elektro-indusztriál forradalmának egyik sikeres túlélője a kanadai Skinny Puppy.

 • Lemez

  Pisti and Peti love jazz

  Két mosolygós album

  Története során a jazz mindig meg tudta mutatni vidám, közvetlen arcát is. Persze Ká-Európában főleg nem erre vagyunk kíváncsiak. De két magyar jazzmuzsikus kitartóan és őszintén mosolyog, mint új lemezeik bizonyítják.

 • NAPOZÓ - Interjú

  „Csak egy kis bátorság kell”

  Timothy Bentch a Crescendo Nyári Akadémiáról

  Énekesként hosszú ideig gazdagította a magyar zenei éle­tet, ma pedig közösségszervezőként, a Crescendo Nyári Akadémia vezető művésztanáraként teszi ugyanezt.

 • NAPOZÓ

  Horgonyt le

  Létezik-e zenefüggőség?

  Egy elhagyott férfi zenehallgatással próbálta feldolgozni szerelmi bánatát, bezárkózott a lakásá­ba, repeat üzemre állította a készülékét, és ugyanazt a dalt hallgatta folyamatosan. Miután egyre többen és egyre határozottabban próbálták jobb belátásra bírni, úgy elbarikádozta magát, mint egy túszejtő.

 • NAPOZÓ - Interjú

  „Hatalmas űr keletkezett utána”

  Morris Hayes zenész, The New Power Generation

  Július 15-én lép fel a Veszprémfesten Prince egykori kísérőzenekara, a New Power Generation. Az együttes vezetőjét, a billentyűs Morris Hayest Minneapolisban értük utol telefonon, ráadásul a véletlen úgy hozta, hogy a beszélgetés épp június 7-én, Prince születésnapján zajlott le.

 • Film

  A múmia

 • Film

  Ördög az egészben

  Mundruczó Kornél: Jupiter holdja

  A filmterv már akkor készen volt, amikor Bakondi György még a tűzoltók között próbálta megvalósítani önmagát, a rendező azt is nyilatkozta, hogy a Jupiter holdja eredetileg „valamikor a jövőben” játszódott volna.

 • A „nem tudom” borzongató félelme – Mundruczó Kornél rendező

  Új filmje egy szír menekültről szól, aki rájön, hogy tud repülni. A Jupiter holdja a cannes-i bemutatkozás után már fut is a pesti mozikban. Politikai állásfoglalásról, gyávaságról és szétszakadt Európáról beszélgettünk.

 • Tévésorozat

  A szolgálólány meséje

 • tévéSmaci

  A vasteknős

 • Rádió

  Árgyél és kora

  Somlay Artúr a Kossuthon

  „Nincsen a hazának énreám szüksége: / Nem kell a kalász, ha hő nap megérlelte, / Jobban kell a burján, aki azt felverte.” Somlay Artúr, vagy ahogy barátai hívták, Árgyél bősz melankóliával dörgi el a Toldi estéje részletét a Tér-idő kezdő taktusaként, és pár percen belül tisztán értjük már, hogy a színészlegenda itt – ahogy az nagy szereptalálkozásoknál lenni szokott – önmagáról beszél, a legőszintébb hangon, valaki más szavaival.

 • Interjú

  „Teljesen kimarad Lukács György”

  Takács Márta filozófiatanár, Schultz Nóra diákolimpikon

  A május végén rendezett nemzetközi filozófiai diákolimpián kiválóan szerepeltek a mieink. Az aranyérmes diák és tanára nem egy iskolából érkezett: Schultz Nóra radnótis, Takács Márta a Fazekasban vezeti az ország egyik utolsó középiskolai filozófia-műhelyét.

 • Lajka és követői

  Csótány a kozmoszban

  60 évvel ezelőtt állították volna Föld körüli pályára Lajka kutyát, ám szegény nem sokkal élte túl az utazás kezdetét. Az űrhatalmak még számos sorstársát küldték tudományos céllal a biztos halálba.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...