• MaNcs 29. évf. 25. sz. (2017. 06. 22.)
  Interjú

  „A szemébe mondtam”

  Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke

  A Párbeszéd politikusai népszerűek, de magát a pártot nem sikerült behozni a köztudatba. Szabó Tímea rendre látványos akciókkal hívja fel a figyelmet ügyekre – legutóbb a civiltörvényre –, mégis sokszor az LMP-s Szél Bernadett-tel keverik össze. A Párbeszéd tagjai bizakodnak, hogy létrejön egy választási együttműködés.

  2017 / 25
 • Teczár Szilárd

  Kényére-kedvére

  A menekültek és az orbáni jog

  A NER jogfelfogásának sokatmondó lenyomata, hogy az állammal szembeni jogérvényesítés rendre dacos és felháborodott reakciókat vált ki a rendszer képviselőiből.

 • Tompa Andrea

  Nem marad más, mint a felejtés

  Az idei POSZT-ról

  Ez a rendszer van, ezt kell szeretni, jut eszembe az idei, valóban csöndes és végképp botránymentes POSZT-ról, ahol még a díjazottak is rendben vannak. Mondjuk, a fődíjas Mesél a bécsi erdőt az Örkényből éppen nem dicsértem nagyon e lap hasábjain, a Katona Nóráját azonban elég jónak tartottam.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Képtelen koalíció

  Gyertyák és mécsesek égtek Zágrábban a belvárosi Ulica kneza Mislava 8. előtt. Mint amikor halottakra vagy valamiféle támadásra emlékeznek. Az épület körül, az utcán megrendült arcú, jól öltözött zágrábi polgárok álldogáltak kis csoportokban.

 • A szerk.

  A repülő magyarok

  Elmesélünk egy történetet, amiről nem kell gondolnunk semmit, amiből nem következik semmi, csak úgy van, s e pőre létében épp olyan, mint egy tűéles fénykép, illik tehát aszerint is bánni vele: bekeretezni, vékony üveglappal borítani, s kiakasztani minden magyar lakás falára, hogy reggel, amikor felkel a polgár, köszönjön neki egy nagyot.

 • A szerk.

  Kirakatpolitika

  Miután a Jobbik majd’ az egész országot beterítette hatásos óriásplakátjaival (a nép dolgozik, Orbánék lopnak, a Jobbik pedig a néppel együtt elzavarja Orbánékat), a Fidesz vezetői a homlokukra csaptak: nahát, átláthatatlan a párt- és kampányfinanszírozás!

 • Interjú

  „Mindenki képmutató”

  Andrew Moravcsik politológus az EU-ról és az Egyesült Államokról

  Hosszabb távon mindenkinek jobb lenne, ha felbomlana az eurózóna, akkor ugyanis kifogástalanul tudna működni az Európai Unió – véli a Princeton Egyetem tanszékvezetője, akit a Brexitről, Európa jövőjéről, Donald Trumpról és Orbán Viktorról kérdeztünk.

 • Kényszermegoldás a nyári kórházi kapacitásátadás

  Átirányított ágyra járók

  Orvoshiány miatt ellátási kötelezettségeket ad át a nyárra a Nyírő a Honvédkórháznak. Kisülhet-e ebből a fővárosi egészségügyi ellátás átszervezése és a kórházi struktúra megreformálása?

 • Interjú

  „Kiválogatták a bizonyítékokat”

  Bárándy Péter, Ahmed H. védőügyvédje a másodfokú ítélet következményeiről

  Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben” a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről.

 • A 2014-es baloldali egység kudarca és tanulságai – I.

  Össze, borulás!

  Máig keresik a magyarázatot a baloldalon, miért bukott el a 2014-es választáson a tervezőasztalon oly szépen összerakott többpárti együttműködés. Bár a nyilvánosság előtt nem beszélnek róla, a szereplők közül többen is elismerik: az ötlet jó volt, csak a kivitelezés lett tré.

 • Film

  Élesítve

 • film

  Out

 • film

  Csajok hajnalig

 • Interjú

  „A haza nekem elég képlékeny fogalom”

  Kristóf György filmrendező

  Out című filmje a cannes-i fesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekciójában versenyzett. A tipikusan kelet-európai ihletésű film magyar–cseh–szlovák–lett koprodukció, és a szlovákiai magyar rendező is élt már Kassán, Miskolcon, Budapesten, Prágában és Rigában is.

 • tévéSmaci

  Hódvezér

 • Tévé

  Alapból gyanús

  Célpont

  A 2015. február 6-i G-nap köztudomásúlag sok mindent megváltoztatott Magyarhonban, ékes jelenkori bizonyságául annak, hogy a kimondott szó, az Ige (még ha éppenséggel négybetűs főnév is az istenadta) történelemformáló erővel bír.

 • Esszé

  Nálunk ez nem megy

  Elfriede Jelinek és a magyar színjátszás

  Drámát irodalomként manapság nemigen olvasunk, kivéve, ha régi (úgy értem, nagyjából 1850 előtti), és ennek megfelelően jellemzően verses; így a nagyjából kortárs dráma nem annyira az irodalom része, mint a színházé.

 • „Marton elvtárs, nem utazunk!” – Interjú Marton László rendezővel

  Családregény, színháztörténeti dokumentum, bensőséges művészportrék és anekdoták: ez az Összpróba című kötet, amelyben a Vígszínház egykori igazgatója, jelenlegi főrendezője mesél az életéről.

 • A mesterséges megtermékenyítés hazai lehetőségei

  „A doktor bácsi tett bele a hasamba”

  A magyar babák körülbelül 3 százaléka mesterséges úton fogan meg. Ez a szám jóval nagyobb is lehetne, ha az állam nem korlátozná az asszisztált reprodukciós eljárások támogatását. Így fest a hazai lombikhelyzet.

 • A hatnapos háború és Magyarország

  Kórusban kellett

  Ötven éve aratott győzelmet Izrael az ellene szövetkezett arab szomszédjai felett. A szocialista tábor, benne Magyarország, „anticionista” kampánnyal válaszolt erre.

 • Obszcén műkincsek Nápolyban

  A kéj szobájában

  A nápolyi Gabinetto Segretót hol lezárták, hol befalazták, hol a létezéséről sem akartak tudni, hol az ördög művének tekintették. A Vatikán hiába szörnyülködött, a Titkos Szobát és a benne található valamennyi obszcenitást 2000 óta bárki megcsodálhatja.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...