• MaNcs 29. évf. 26. sz. (2017. 06. 29.)
  Interjú

  „A legfelső hadúr parancsára”

  Vekerdy Tamás pszichológus az oktatási rendszerről

  Évtizedek óta kritizálja a magyar oktatáspolitikát, de most úgy látja, minden eddiginél rosszabb irányba megyünk. Szerinte a Rákosi-rendszer mintájára alakították át az oktatást, az iskola pedig egyenesen megbetegíti a diákokat. A szülőknek azt tanácsolja: legyenek cinkosai a gyereküknek.

  2017 / 26
 • Uitz Renáta

  Egy-két kellemetlen forduló

  A CEU-törvény, az Alkotmánybíróság és az unió jövője

  Április elején az Országgyűlés rohamtempóban megalkotta a CEU-törvényt, majd két hete, sokkal komótosabban – a Velencei Bizottság tanácsadó véleményének tervezetét bevárva – elfogadta a civiltörvényt is. Sem a kormányt, sem a nép választott képviselőit, sem a köztársasági elnököt nem hatották meg a kitartóan tüntető tíz­ezrek, a társadalmi nyilvánosság maradék eszközeit tiltakozásra használó százak, köztük elismert magyar jogászok, az óvatosságra intő nemzetközi szervezetek (például az EU különböző fórumai), az aggodalmuknak hangot adó külföldi kormányok és az értetlenkedő európai politikai pártok.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Utánuk az özönvíz

  A magyar kormány már június közepén elfogadtatta a parlamenttel a jövő évi költségvetési törvényt. Gyorsan változó világunkban nehéz ugyan másfél évre előre tervezni, de kormányunk kiváltságos helyzetben van, hiszen egy maga alkotta jogszabály jóvoltából bármikor a tetszése szerint módosíthatja a költségvetést.

 • A szerk.

  A rom

  Kedves testvéreink, idézzük fel most Balog Zoltán emlékét, még ha töredékesen, nagy kihagyásokkal, a szívünkbe költözött szomorúság miatt csapongva is.

 • A szerk.

  Így dolgoznak

  Múlt pénteken a sokadik körben csak átverte az Országgyűlésen a Fidesz a plakáttörvényt (lex Simicskát, lex Csicskát), hivatalos nevén a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény módosítását.

 • Nekrológ

  I like Birne

  Helmut Kohl (1930–2017)

  Amikor vége lett, mindenki fellélegzett. Nem most, hanem 2000-ben, amikor feleségén, Hannelorén kívül már senki, a pártja sem állt mellette. Van ez így néha: az ember magára marad a feleségével.

 • Szociális szövetkezetek a törvénymódosítás után

  Ezt is tönkreteszik

  A szociális szövetkezetek tagjai eredetileg csak természetes személyek lehettek, ám egy jövőre hatályba lépő törvénymódosítás értelmében kötelezően fel kell venniük tagnak önkormányzatot vagy karitatív szervezetet.

 • A 3-as metró felújításának eddigi kudarcai

  Nincs fény az alagút végén

  A 69 milliárd forintba kerülő „felújított” orosz kocsikat a rendszeres meghibásodások miatt ideiglenesen kivonták a forgalomból, míg az alagút, illetve az állomások felújítására szóló pályáztatás a túlárazások miatt egy éve húzódik.

 • A 2014-es baloldali egység kudarca és tanulságai – II.

  Roncsderbi

  Ma már a közös lista mellett kardoskodó szocialisták is belátják, jobb lett volna Bajnai Gordonra hallgatni és elfogadni a koordinált indulást. A 2014-es kampány hajrájában a Fidesz olyan ütéseket vitt be az Összefogásnak, amit a Mesterházy Attila primátusát elfogadó közös lista miatt nem tudtak hárítani.

 • Interjú

  „Mint a nagy királyok”

  Wittinghoff Tamás polgármester Budaörs és a kormány harcairól

  Első fokon megnyerte Budaörs önkormányzata az iskolák átvételének ügyében indított kártérítési pert az állam ellen. Wittinghoff Tamás szerint más esetekben is látszik, hogy a Fidesz kifejezetten bünteti Budaörsöt.

 • Koncert

  Foo Fighters

 • Lemez

  Diana Krall: Turn Up The Quiet

 • Lemez

  Amber Smith: New

 • mi a kotta?

  Lángeszű fényképész

 • Koncert

  Csapatépítők

  Arcade Fire az INmusic Fesztiválon

  Egyre több nívós külföldi előadó látogat el Magyarországra klub-, illetve arénakoncertet adni, és a fesztiválokon is sok izgalmas zenekart láthattunk már, de valamiért úgy hozta a sors, hogy az elmúlt bő tíz év egyik legmeghatározóbb együttese elkerüli hazánkat.

 • Interjú

  „Most is egy volt szocialista országként gondolnak ránk”

  Poniklo Imre énekes, gitáros

  Az Amber Smith új lemezéről és a magyar zenekarok külföldi áttörésének esélyéről ültünk le beszélgetni.

 • Opera

  Mint a rómaiak

  Wagner: Rienzi

  A fásult Richard Burton – mint Wagner – kényszeredetten elhúzza a száját, miközben egy katonazenekar éppen a Rienzi nyitányát játssza a tiszteletére: a hajdan annyit szapult Wagner-tévésorozat egyik telitalálata volt ez a történeti-biográfiai szempontból oly hitelesen exponált pillanat.

 • Interjú

  „Jacksonért odavannak”

  Damján Gyula utcazenész

  Milyen egy magyar utcazenész élete Japánban és Amerikában? A szaxofonos Damján Gyula Floridában és Nagaszakiban tölti az év nagy részét, de időnként hazajár, és ha hagyják, itthon is játszik. Japánban ő honosította meg a Tavaszi szél vizet árasztot, de Michael Jacksonnal még a magyar népdal sem vetekedhet.

 • Tv/film

  Kínai negyed

 • tévéSmaci

  Kacsaláb

 • Rádió

  A helyi rádiózás végnapjai

  Andy Show

  Nagy boldogság töltötte be minap a paksi Fortuna Rádió stúdióját; június 23-án este az adó műsorvezetői összezsúfolódtak a mikrofonok előtt, és a technika új és még újabb vívmányait kihasználva élőben (és a Facebookon is követhető módon) kapcsolódtak be a Sárgödör téren zajló Kávé, Bor és Pálinka Fesztivál eseményeibe.

 • rés a présen

  A végén meggyújtják

  Kis Domonkos Márk fesztiválszervező

 • Interjú

  „Naplót írok, keményen”

  Patkós Márton színész

  Egy éve végzett a Színművészetin, azóta az Örkény Színház tagja jobbnál jobb szerepekkel, most pedig az évad színésze díjat is megkapta, ami azért is nagy szó, mert a közönség szavazza meg. Elmondja, mit gondol színházról, saját magáról, félelmekről és feldolgozhatatlan traumákról.

 • Hogyan beszéljünk a gyerekkel az öngyilkosságról?

  Nagypapa a szigeten maradt

  Magyarország öngyilkossági mutatói a második legrosszabbak Európában, még sincs a piacon egyetlen olyan könyv sem, amely segítene a szülőknek elmagyarázni egy családtag öngyilkosságát és feloldani a traumát.

 • Elvonókúrák kóros netezőknek

  Kell, hogy lájkoljanak

  Speciális táborokban kezeltethetik magukat a netfüggők Amerikában, hogy lejöjjenek a hálóról. Mire jó és mennyibe kerül a digitális detoxikáció? Ezt jártuk körül egy Seattle-ben működő, digitálisdetox-tábor alapítójával.

 • Fokozódó nyári forróság

  Melegnyelvek ideje

  Mennyivel lesznek gyakoribbak és súlyosabbak a hazánkat is sújtó hőhullámok?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...