• MaNcs 29. évf. 28. sz. (2017. 07. 13.)
  Kik védték meg a miniszterelnök Horthyt méltató kijelentését?

  Victor Orben rabbijai

  Sok minden nem stimmel abban a történetben, amely szerint tizenegy New York-i rabbi állt ki Orbán Viktor mellett, miután a miniszterelnököt „méltatlan támadás” érte a Horthy Miklóst dicsérő mondatai miatt. Például nem létezik a közleményt kiadó szervezet, és az aláírók egy része nem rabbi.

  2017 / 28
 • We love money! – A Czeglédy-ügy háttere

  Minden eddiginél részletesebben tárjuk fel nyilvános információk alapján az ún. Czeglédy-ügyben érintett cégek működését. Az I Love Diákmunka nevű ernyőszervezet árnyékában különös alakok tűnnek fel, milliárdok tűnnek el.

 • László Géza

  Pénz a párnacihában

  A különadók mellékhatásai 1. – A banki tranzakciós illeték

  Gyakran halljuk mostanában, hogy nemsokára eltűnik az életünkből a készpénz. Nem a jól bevált papírdarabokkal fogunk fizetni, hanem kártyával vagy a fintech cégek újabb és újabb elektronikus megoldásaival.

 • Mihályi Péter

  Így fújták

  Horthy és Magyarország gazdasági megújulása

  Ha már Orbán Viktor június 21-én tartott beszédében Horthy Miklóst kivételes államférfiúnak nevezte, s ez éles visszhangot váltott ki itthon és külföldön, érdemes felidézni, amit erről a korszakról a számok nyelvén mondani lehet.

 • Lebutított jövő - Parragh László és a kormányzat harca az értelem ellen

  Miután június elején Parragh László „óriási hibának” nevezte, hogy a polgármesterek nem mernek gimnáziumokat bezárni, múlt héten az mfor.hu-nak nyilatkozva értekezett a gimnáziumi férőhelyek számának szükséges megvágásáról.

 • A szerk.

  Vizes lepedők

  Már csak egyet kell aludni, drága olvasóink, és részesei lehetünk a világ legcsodálatosabb (sport)eseményének, az ún. vizes vébének. Holnap felgördül a függöny, eldördül a startpisztoly, a játékvezető a sípjába fúj, este pedig a Duna fölött lebegő színpadon – a valamilyen puccos autóverseny okán épp a környéken csövező híresség – CeeLo Green belecsap a valamicskével több mint tízesztendős Crazy című slágerébe, s azzal kezdetét is veszi az ünnep, már ha nem a hét évvel ezelőtti Fuck yout énekli el, mintegy közkívánatra, de legyen ez meglepetés!

 • A szerk.

  Trump Lengyelországban

  Trump (franciásan: Thömp, ukránul: Trrimp) elnök úr múlt heti európai fellépései végül is szép rendben, nagyobb kravál nélkül lezajlottak, az eredmények a legrosszabb esetben is vegyesek, és ez már önmagában sem olyan rossz.

 • „Afganisztánt a halálba táncoltatták”

  Dobrovits Mihály történész, turkológus

  A Blinken OSA Archívumban remek kiállítás foglalkozik a Szovjetunió mindkét ország számára balvégzetű afganisztáni háborújával. A kiállítás kurátorával beszélgettünk.

 • A nélkülözhetetlen Szivek Norbert

  Az ügyes főkamarás

  Magyarország első számú vagyonkezelője, Szivek Norbert neve sokszor felbukkan, például évtizeddel ezelőtti hotelvásárlások, vagy, mint mostanság, Budapest ingatlanpiacának letarolásakor is. Fontos emberek ismerőse, az állami bankok előszeretettel hitelezik projektjeit.

 • Könyv

  Yrsa Sigurdarđóttir: Gének

 • Könyv

  Szerelemíz

  Nádasdy Ádám: Nyírj a hajamba

  Nádasdy Ádám új verseskötetének nagy része a szerelemről és egy (vagy a) párkapcsolatról szól.

 • Kiállítás

  „Aranyat ér minden sorom”

  Önarckép álarcokban

  „Zseni a nyárspolgár álarcában” – amióta Babits 1910-ben ilyen találó és érzékletes jellemzést adott Arany Jánosra, széles körben elfogadott, szinte már közhelyszerű Arany álarcosságát és bújócskázó szerepjátékait emlegetni.

 • Interjú

  „Van mit behozni”

  Benyovszky Krisztián a populáris irodalomról

  A nyitrai egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója hosszú évek óta elhivatottan foglalkozik populáris irodalommal. Tavaly megjelent könyvében (A Morgue utcától a Baker Streetig – és tovább) Poe és Doyle hatástörténetét vizsgálja, de kérdeztük a legmegvetettebb zsánerről és a magyar krimi hendikepjeiről is.

 • Interjú

  „Magyarország nem létezik, egy lázálom tölti ki a helyét”

  Schein Gábor író, költő

  Az íróval, költővel és egyetemi oktatóval a halálos betegség ünnepélyéről, az értelmiség tévedéseiről és a politika hiányáról beszélgettünk.

 • Konyhai kémia LIX.

  A-ból A-ba

  Az A-vitamin-család

  Az A-vitaminok létfontosságúak a szervezetünk számára, de csak egy bizonyos dózisban. A túl sok és a túl kevés is megárthat.

 • Interjú

  „Nyíltan melegek és mélyen zsidók”

  Sharon Kleinbaum rabbi

  Leszbikus rabbiként huszonöt éve vezeti New York-i, meleg zsidó közösségét. A Newsweek szerint egyike Amerika legbefolyásosabb rabbijainak és korunk legmeghatározóbb nőinek. Budapestre azért látogatott, hogy részt vegyen a Pride LMBTQ-barát zsidó istentiszteletén.

 • Európa legnagyobb óragyűjteménye

  Toronyórát aranylánccal

  Ha Klimt megvolt és a Sacher-torta is pipa, ideje leszakadni a bécsi turistaútvonalakról: aki meghitt ketyegésre vágyik, és szívesen elbeszélgetne egy nyugdíjas toronyórával, azt tárt kapukkal várja egy kis középkori bécsi utca és benne a Uhrenmuseum, vagyis az óramúzeum.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...