• MaNcs 29. évf. 33. sz. (2017. 08. 17.)
  Helyzetjelentés az Orbán–Simicska-háborúról

  Áll még

  A választások közeledtével a nyilvánosság szempontjából fontos plakát- és médiafronton durvul az Orbán–Simicska-háború. A kegyvesztett oligarcha cégei nincsenek túl jó passzban, de messze még a végjáték.

  2017 / 33
 • Süllőt enne? Fogja ki!

  Megsínyli a kereskedelem és a gasztronómia a halászat halálát

  Amióta betiltották Magyarország természetes vizein a halászatot, a hazai gasztronómia is szegényebb lett, nem is kevéssel: a hazai természetes vízi hal nyomtalanul eltűnt az étlapokról és a halasok kínálatából. Mit pótolhatnak ebben a helyzetben a halgazdaságok, mit tehetnek a csúcséttermek, és mivel kell beérnie a mezei halimádónak?

 • Interjú

  „A többiek lassultak”

  Ifj. Tomhauser István futóedző

  Alig egy hete Baji Balázs óriási futással lett bronzérmes 110 gáton a londoni világbajnokságon – korábban sprintszámban csak két magyar döntős volt a vébék történetében. (1983-ban Bakos György hatodik lett 110 gáton, Kovács Attila 1987-ben negyedik 100 méteren).

 • Áltudományos Föld-teóriák

  Pizzaszerű korong

  Még ma is sokan hisznek abban, hogy a bolygónk lapos. Esetleg üreges, netán mi is be vagyunk zárva a mélyébe.

 • Ripp Zoltán

  Újrajátszás

  Magyarország választás előtt

  Háromnegyed év múlva választás lesz Magyarországon. Pártszerű obskúrus képződmények készülődnek az eseményre, dúlt kedélyű honpolgárok tömegei reménykednek változásban, közvélemény-kutatási eredményeket böngésznek: miféle eljárások révén szabadulhatnánk az immár nyolcadik éve ránk telepedett borzalomból.

 • Halasi Zoltán

  Férfimese

  Az amazon toposz

  Hetvenötödik születésnapja alkalmából az amerikai képregények népszerű szuperhősnőjét, Wonder Womant az ENSZ tavaly a női jogok ikonjának jelölte. A jelölés ellen épp a női méltóság nevében sokan tiltakoztak, így a Csodanő elesett a tiszteletbeli ENSZ-nagyköveti címtől.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  A feminista otthoni nevelés szükségességéről

  A nők nevelése mindig is kedvelt témája volt az irodalomnak, elég csak G. B. Shaw Pygmalionjára vagy Shakespeare A makrancos hölgyére gondolnunk. Ráadásul ez utóbbit elképesztő mennyiségben, szinte kéjjel dolgozták fel újra és újra, nemcsak a színházban, hanem filmen, balettben is – és lássuk be, nem nagyon történt akár halvány kísérlet sem arra, hogy az I.

 • A szerk.

  Hulot úr visszatér

  Már csak hármat kell aludnunk, s ismét miniszterelnök úr társaságában vághatunk neki a szokásos tűzijátéknak. Nem, egyelőre még nem a letöltött szabadság tiszteletére robbannak a főváros fölött a petárdák, s a vizes vébét sem játsszák újra, noha igény nyilván lenne rá.

 • A szerk.

  Egyedül

  A Momentum küldöttgyűlése a hírek szerint a minap azt a döntést hozta meg, hogy a párt egyedül vág neki a 2018-as országgyűlési választásoknak. Olyannyira, hogy nemcsak önálló listát állítanak (amit eddig is mondtak), de mind a 106 egyéni körzetben saját jelöltet indítanak (amit eddig nem mondtak ki egyértelműen).

 • Interjú

  „Emberek fognak éhen halni”

  Dany Bahar közgazdász a venezuelai válságról

  Csődbe mehet Venezuela, Nicolas Maduro elnök hatalomvágya pedig kizár bármiféle tisztességes megoldást – véli a Brookings Institution elemzője, akit a közelmúlt fejleményeiről kérdeztünk.

 • Kórházak a kánikulában

  Itt felforr az agyvíz

  42 fok, összeizzadt munkaruhák és pizsamák, leszakadt redőnyök, kiszáradt betegek. Alig találni klímaberendezést a magyar kórházakban, sok helyen még a ventilátor is luxus. Kinek a hibájából szenvednek a betegek a hőségben?

 • A Jobbik és a bérunió

  Nagy, üres szavak

  „Európával az európai bérekért”, valamint „Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson” – hirdetik országszerte a Jobbik bér­unió-kezdeményezését népszerűsítő plakátok. A gondolat nem légből kapott, de jelenlegi formájában nyugodt szívvel nevezhető politikailag motivált blöffnek.

 • A magyar járványügy leépítése

  Mész alatt

  Amihez ez a kormány hozzányúl, az tönkremegy: a 90 éve működő magyar járványügy az „átszervezés” nyomán lényegében megszűnt.

 • Hatósági asszisztálás a médiapiac letarolásához

  Dísznek vannak

  A médiahatóság és a versenyhivatal 2010 után végig asszisztált a médiapiac fideszes bedarálásához. Az új médiatörvény is lehetőséget adott volna a beavatkozásra, ám a párthűség mindent felülír.

 • Lemez

  Mendelssohn: Symphonies 1–5

 • Lemez

  Beethoven – Les Vents Français

 • mi a kotta?

  Halál, hála, honorárium

 • Koncert

  Chico Trujillo

 • Koncert

  Kismesterek éjszakája

  Kasabian

  Az előző, „nullás” évtizedben befutott, jeles elődeik munkásságát ügyesen szintetizáló, némi jóindulattal slágereket is tisztesen termelő, a színpadon többnyire jól teljesítő zenekarok között szokás emlegetni a leicesteri Kasabiant.

 • Koncert

  Fekete folt

  PJ Harvey

  Életem eddigi legemlékezetesebb starspotting élménye az volt, amikor 2004-ben a londoni Oxford Streeten egyszer csak szembejött velem PJ Harvey, majd két sarokkal odébb valami egészen hihetetlen módon a Pa-Dö-Dő bukkant fel.

 • Koncert

  Trapéz és korlát

  Pink

  Amilyen ordas botrány lett tavaly Rihanna fellépéséből, annyira jót húztak most a Sziget szervezői Pinkkel, akit meghökkentő módon és mértékben imádott körbe a (a nulladik nap tapasztalatai alapján nem kis részben magyar) publikum, s előzetes elvárásaikat a koncert is maximálisan kielégítette.

 • Koncert

  Délutáni őrület

  Mando Diao

  Kevés hálátlanabb dolgot tudunk elképzelni a Szigeten, mint egy délután négy órakor kezdődő nagyszínpadi koncertet 38 fokos melegben.

 • 145 milliót követel Snétbergeréktől az egykori operatív igazgató

  Kiadós végkielégítés

  Hat éve működik zavartalanul Felsőörsön, most mégis nagy bajba kerülhet Snétberger Ferenc gitárművész tehetséggondozója. Lép-e valamit a központ létéért elkötelezett Balog Zoltán miniszter?

 • Animációs film

  Egy kupac kufli

 • Film

  Szakáll, bajusz

  Fabrice Gobert: K.O.

  A topmenedzser is csak ember, még az is, aki a tévéipar ritkás levegőjű magaslatain szívja napszámosainak vérét, takaros otthonába hazatérve pedig hozzátartozóit fixírozza rutinos megvetéssel.

 • Film

  Függetlenül

  Terry George: Az ígéret

  Az ambiciózus vidéki patikus egy kényszerházasság hozományából orvosnak tanul, hogy segíthesse közösségét. A fővárosban beleszeret vendéglátó nagybátyja lányainak nevelőnőjébe, a Párizsból hazatérő szépség azonban egy neves külföldi újságíró barátnője.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...