• MaNcs 29. évf. 40. sz. (2017. 10. 05.)
  Botka László útja a lemondásig

  Puccsok és árulók

  A múlt héten még ajánlatot tett az ellenzéki pártoknak, most hétfőn már kiszállt. Búcsúzáskor azért odaszólt: a fideszes maffia az MSZP-t is behálózta. Végigvesszük, miért nem nyerte meg a szegedi polgármester ezt a meccset, amelyben maga is követett el hibákat.

  2017 / 40
 • A génszerkesztés sötét titkai és fényes jövője

  Ledobjuk a láncot

  A génszerkesztés rohamtempóban fejlődő technológiája beláthatatlan távlatokat nyit meg előttünk, de aggodalmakra is okot adhat, s már hosszú ideje komoly társadalmi viták övezik.

 • A 3-as metró pótlása

  Garázsvásár

  Elképesztő káosz várható.

 • Halasi Zoltán

  Pont fordítva

  Goethe

  Akkoriban ünnepelték a 250. születésnapját. Két évvel előbb jött ki az első verseskötetem, már dolgoztam a következőn, készültek a liftciklus komor groteszkjei. Ebbe a folyamatba szólt bele egy könyvkiadó, aki orientális tárgyakat árusító boltjaiból élt és keleti témájú könyveket adott ki.

 • Keszthelyi András

  Üresedés

  Botka László miniszterelnök-jelölt bukása

  Botka László lemondásának legalább három oka van.

 • A szerk.

  Más állapotok

  Orbán Viktor őcsényiekre vonatkozó kijelentéseiben az a jó, hogy nem kell őket megfejteni, lefordítani, de még értelmezni sem: minden teljesen egyértelmű. (Az is jó még persze Orbán kijelentéseiben, hogy szeptember 29-én, Farkas Mihály születésnapján hangzottak el, de ezzel sajnos most nem foglalkozunk.

 • A szerk.

  Az MSZP végórái

  E heti lapszámunk számos oldalán nagy részletességgel számolunk be arról, hogy milyen folyamatok vezettek Bárczi-Botka László halva találásához, ezeket előre összefoglalva annyit árulunk csak most el, hogy nem a harc mezején omlott el ő, ellenberger gyilkos erőszak ölte meg László-Benőnket, a Radványi Sötét Erdő Demokratikus Pártjának jelöltjét a főagronómusi posztra.

 • A független igazságszolgáltatás végórái Lengyelországban

  Az elnöki pecsenye

  Miután Andrzej Duda államfő megvétózta egykori pártja két alkotmánysértő törvényét, amelyek gyakorlatilag felszámolnák a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét, nagy várakozás előzte meg az elnök e tárgyú új javaslatait.

 • Népirtás Mianmarban

  Buddha eltakarja a szemét

  Emberi jogi szervezetek november 5-ét a rohingják napjává tennék, hogy felhívják a figyelmet a mianmari humanitárius katasztrófára. Ám sem a globális nagyhatalmak, sem a regionális szereplők nem érzik a sajátjuknak a számkivetett kisebbség szenvedéseit.

 • Újabb milliárdok a roma nők képzésére és foglalkoztatására

  Majd most!

  Egy 7,5 milliárdos projekttel terelné a roma nőket a szociális és gyermekvédelmi pálya felé a kormány – ahogyan a 2012–2015 közötti elődprogrammal is. Az akkori korrupciógyanús költésektől aligha független, hogy a mostani programot az ORÖ helyett az Emmi koordinálja.

 • Valamit visz a Ráckevei-Duna

  Tarlósra kenik

  Több tízmilliárd forintnyi uniós forrást kapott korábban a magyar állam arra, hogy kitisztítsa a Ráckevei (Soroksári)-Dunát, de a fekália máig folyik a természetvédelmi szempontból kiemelt területre. A hatóságok tudnak a szennyezésről, bírságolnak is.

 • Honnan jön Tarjányi Péter?

  A baloldal kéretlen „megmentője”

  Az egyik kulcsfigurája volt a folyamatnak, amely hétfőn Botka László miniszterelnök-jelölti visszalépéséhez vezetett. Tarjányi Péter neve nem először bukkan fel politikailag vagy üzletileg kényes ügyekben, és a szocialista párt néhány vezetőjével is volt már konfliktusa.

 • tévéSmaci

  Babszúnyog

 • Rádió

  Vágni vagy nem vágni

  Faápolás a Kossuth rádióban

  Az utóbbi évtizedekben úgy alakult a fákhoz való viszonyunk, mint valami fűrészporos kis polgárháború; a végletesen megosztott nép egyik fele, ha kellett, a fatörzsekhez láncolta magát, míg a másik láncfűrésszel hadonászva járta be az országot.

 • mi a kotta?

  Merről jön a vonatunk?

 • Lemez

  Rat Boy: Scum

 • Lemez

  Philippe Jordan: Muszorgszkij és Prokofjev

 • Lemez

  The Horrors: V

 • Coltrane nyomában

  Ürügy vagy hitvallás?

  A jazzlegenda halálának 50. évfordulója alkalmából egy dokumentumfilm-bemutató mellett három emlékkoncertet is rendeztek Budapesten. A viszonyulás John Coltrane-hez nemcsak tiszteletadás, hanem jó alap is a kortárs művészi pozíció meghatározásához.

 • HANGADÓ

  Életben maradni

  Maria Callas Live – Warner Classics

  Tudjuk, Maria Callas csak egy volt – vagy maximum kettő. A kudarcos magánéletű, női vágyait és sérülékenységét operaszerepek sorába átköltöztető díva, meg a már Callas életében jószerint önállósuló legendaalak: a rajongók, az esztéták, a lelkiző giccs­őrök és éppígy a világ szimpla bulvárfogyasztói által egyesült erővel megteremtett mikromitológia hősnője.

 • HANGADÓ - Opera

  Ablak a napra

  Fischer Iván Don Giovannija

  Fischer Iván rendezőként-karmesterként lebont, nem épít. Kiszabadítja a Don Giovannit az összezsúfolt interpretációk poros raktárából. Kinyit egy ajtót, amin a friss levegővel együtt bejön a mű, de mű mivoltát az előszobában hagyja.

 • HANGADÓ

  Csillogás a víz színén

  Fábry Boglárka ütőhangszeres

  Női hentest vagy kovácsot ő is nehezen tud elképzelni, de szerinte azon már senki nem akad fenn, hogy a dobok mögött nő ül. Üstdobon, marimbán, vibrafonon játszik, kavicsokat ütöget, téglával bélelt olajos hordóba dobál üveget, vagy egy lavór vizet paskolgat, s mindezt tanítja is a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán.

 • HANGADÓ - Az internet és a klasszikus zene

  Zene 2.0

  Internet nélkül nincs élet – de hogyan hat a világháló a klasszikus és kortárs zenére, a komponálásra, a zenehallgatásra és a zene megőrzésére?

 • HANGADÓ - Interjú

  „Figyelem, hogyan lélegzik”

  Malcolm Gillies zenekritikus, zenetörténész a zenekritika csapdáiról

  Az ausztrál származású brit zenetudóst Bartók-kutatóként is számontartják. A zenekritikát, e látszólag létjogosultságát vesztett műfajt nem a kicsinyes hibakeresés eszközének tartja, hanem élvezetesen informatív beszámolónak és tisztességesen megindokolt véleménynek.

 • Képregény

  Dave McKean: Black Dog

 • Könyv

  Szertelenül

  Milen Ruszkov: Nyakig a természetben

  A spanyol kultúra Aranyszázadában, csaknem egy időben azzal, hogy Alba herceg hadai – soraikban Cervantesszel – megállították a törököt Lepantónál, Sevillában különös kötet látott napvilágot.

 • Könyv

  Nyári ének

  Rakovszky Zsuzsa: Célia

  Ha valaki el akarná magyarázni fürge eszű, kiskorú barátnőmnek, L.-nek, miért olvas az ember (s miért épp az ember olvas), nyilván olyasmikre utalna, mint jelen regény elbeszélője a tűnődései során. Hogy a könyv belépő egy ismeretlen, sok esetben izgalmakkal teli világba, hogy valóságosabbnak tűnik, mint az ember sajátja, hogy utaztat, hogy tele céllal, értelemmel.

 • Megérkezett a sugar daddy művészet

  Weiler Péter: Üdvözlet Aligáról

  Egy budai galéria ezúttal a puncs.hu sugar daddy társkereső portál ügyvezetőjének képeit állította ki.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...