• MaNcs 29. évf. 46. sz. (2017. 11. 16.)
  Interjú

  „Nem jön a jobb világ”

  Kornai János közgazdász a NER-ről és kilátásairól

  A világhírű magyar közgazdász, több nagy hatású könyv szerzője most Látlelet címen állított össze egy kötetet azon tanulmányaiból, amelyek a NER kiépülésére reflektáltak. Az új tekintélyuralmi rendszer sajátosságairól, a magyar autokráciáról és az Orbán-rendszer felváltásának esélyeiről is beszélgettünk.

  2017 / 46
 • Böszörményi Jenő

  A kevés és az elég – 2.

  Hogyan örökítené magát tovább, és hogyan bontható le mégis az orbánizmus?

  Az elemzés múlt heti első részében (Magyar Narancs, 2017. november 9.) azt vizsgáltuk, hogy egy esetleges kormányváltás után mi vár az orbánizmust felszámolni igyekvő új hatalomra, ha a parlamentben csak egyszerű többsége van.

 • A szerk.

  Itt járt Page

  T. olvasóink előtt bizonyára nem titok, hogy az Egyesült Államokban számos és bonyolult konfigurációjú vizsgálat folyik azzal a fő céllal, hogy felderítsék: a Kreml, illetőleg az orosz titkos- és egyéb szolgálatok hogyan avatkoztak be a 2016.

 • A szerk.

  Kijárók

  Nagy volt az öröm Pol Pot megyében a Tanácsköztársaság kikiáltásának 55. évfordulóján. Szép ünnepség volt, megemlékeztek Kun Béláról, Szamuely Tiborról és a szegedi direktóriumról.

 • Vita a rákgyógyszerek finanszírozása körül

  A jobbulás érdekében

  Csak a nagyon hasonló készítmények esetében kell az olcsóbbat választani – állítja az egészségbiztosítási hatóság az onkológiai gyógyszerek új finanszírozási rendszeréről. A szakma viszont továbbra is aggódik a gyógyítás szabadsága és a betegbiztonság miatt – de a gazdasági szempontról kevesen beszélnek.

 • Az ellenzéket is sújtja a kamupártellenes törvény

  Macskavagyon

  Kedden szinte egyhangú támogatással ment át az Országgyűlésen a Fidesz kamupártellenes törvényjavaslata. Az új szabályozásnak vannak előremutató elemei, de szűkíti az ellenzék mozgásterét is.

 • mi a kotta?

  Ember, vezér, grand seigneur

 • Lemez -József Balog - Gershwin: Rhapsody in Blue

 • Koncert

  Lovasi 50

 • Interjú

  „Több zenekar lesz”

  Horváth Renátó, Budapest Showcase Hub

  Másodszor rendezik meg a Budapest Show­case Hubot (BuSH), amit harminc évvel ezelőtt minden bizonnyal kelet-európai könnyű­zenei seregszemlének neveztek volna. De míg harminc évvel ezelőtt az ún. szakma legyintett volna egy ilyen eseményre, most az érvényesülés egyik lehetséges útjának tűnik.

 • Tízéves a Bélaműhely Sound Art

  Hangburger és biciklidob

  Ütik, paskolják, fújják, simogatják, csörgetik, csengetik, pengetik, húzzák, vonják a limlomokból eszkábált hangszereket. Olyanok, mint a gyerekek, csak talán nagyobb a hatalmuk. Az ő kezükben a játék felszabadító valósággá válik.

 • Koncert

  Nemzeti kincs szaxofonnal

  Zbigniew Namysłowski Budapesten

  A 78 éves jazzmuzsikus volt a lengyel függetlenség napja alkalmából rendezett – immár ötödik – nemzeti jazzfesztivál főszereplője. Evidens volt a lengyel követség részéről, hogy őt hívják, hiszen az elmúlt harminc év alatt Namysłowski a Szegedi Jazznapokon, Debrecenben és persze Budapesten is rengetegszer szerepelt.

 • tévéSmaci

  Őrsas

 • Rádió

  Ott se volt

  Rendszerváltó portré Tarlós Istvánról

  A Kossuth rádióban minden hétköznap a délután 2 órai híreket követően egy félórás (egészen pontosan 24 perces) interjúé az éter. Illetve nem is interjú ez, hanem portré, legalábbis ezt állítja a műsor alcíme (főcíme: Arcvonások).

 • Képregény

  Blacksad 2–3.

 • Könyv

  Évszakszinonimák

  Parti Nagy Lajos: Létbüfé

  Ahogy nem spórolhatunk meg olyan evidens kijelentéseket, hogy a gengszterfilmben lőnek, nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ősz van. A Magvető tökéletesen időzítette az „őszológiai gyakorlatok”, vagyis a Létbüfé megjelenését.

 • Interjú

  „Ez egy bántalmazó hatalom”

  Péterfy-Novák Éva író

  A semmiből robbant be a hazai irodalomba 2014-ben: az Egyasszony című kötetében a saját történetét írta meg, első gyermeke születését és halálát. Most megjelent novelláskötetében, A rózsaszín ruhában bántalmazott, megcsalt, kihasznált nők és lányok széles palettáját tolja az arcunkba.

 • Kiállítás

  Stux és bűntársai

  Párizs–Budapest a Virág Judit Galériában

  Miskolc főutcáján minden hónap első vasárnapján vásár van, igazi kirakodós. Egy alkalommal, amikor mellesleg a borsodi megyeszékhely színházának kis színpadán, a Játékszínben délután egy Zsótér-előadás ment, épp tele volt régiséggel, antik és kevésbé antik tárgyakkal, limlomokkal a Széchenyi utca forgataga.

 • Új generációs robotebek házi használatra

  Intelligens farokcsóválás

  Újraindul a Sony Aibo nevű robotkutyájának a gyártása. Mit ígér az új teremtmény, és milyen trendek uralkodnak a házi robotkedvencek piacán?

 • Természetes vs. gyári kozmetikumok

  Kenettel teljes

  Magyarországra is berobbantak a natúr kozmetikumok, egyre több hazai vállalkozás kínál adalékanyag-mentes kozmetikai termékeket, és virágzik az otthon készített krémek, szappanok világa.

 • Öngyilkosságról az interneten

  Útikalauz a sötétbe

  Néhány hete egy zavarba ejtő honlapra bukkantam: az oldal az öngyilkosságról szól, ám a szöveg olvastán nem úgy tűnik, mintha szerzője egyértelműen lebeszélni szeretné az ilyen gondolatokkal küzdő embereket (ahogyan az a hangoztatott szándék szerint célja lenne).

 • Mi lesz a Néprajzi Múzeummal?

  Ugrás a semmibe

  Úgy zár be a Néprajzi Múzeum, hogy leendő új helyén, a Felvonulási téren még egy kapavágás sem történt. A 250 milliárdosra hízott Liget Projekt több eleme is meghiúsult már, de Kemecsi Lajos igazgató állítja: 2021 közepére teljes pompájában üzemel majd a múzeum a Városligetben.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...