• MaNcs 29. évf. 5. sz. (2017. 02. 02.)

  Putyin láthatatlan háborúja - Orosz információs támadás a nyugati világ ellen

  Oroszország gyenge: ám az országot irányító ex-KGB-s elit megtalálta a módját, hogy belülről rendítse meg az ellenséget. Az energiapolitikai zsarolás és a szélsőjobboldal pénzelése mellett álhírekkel, hackertámadásokkal ássa alá a demokráciába vetett bizalmat. Európában lassan megértik, mekkora veszélyt jelent mindez, Magyarországon viszont a kormányközeli és állami média terjeszti az orosz propagandát.

  2017 / 5
 • Csillag István

  Osztani is tudni kell - A minimálbér-emelésről

  Az elmúlt év a béremelésektől volt hangos. Először a 2014-es választások után csalódott szocialisták karolták fel a közgazdasági összefüggések iránt nem túl nagy affinitást mutató celeb-tanár, Pogátsa Zoltán ötletét.

 • Radnóti Sándor: Lukács a parkban

  Abban az alternatív valóságban, amelyben a budapesti Fővárosi Közgyűlés Lukács György Szent István parki szobrának lebontásáról döntött, a marxista filozófust nem vallatták a sztálini időkben a Lubjankán, nem hurcolták meg a Rákosi-korszakban a Felelet-vitában, nem volt a forradalmi Nagy Imre-kormány minisztere, nem deportálták a forradalom leverése után Romániába, nem volt a Kádár-korszakban mellőzött ember, aki az üldözött Szolzsenyicinről jelentetett meg Nyugaton könyvet, akihez tanítványul szegődni, szellemileg csatlakozni súlyos karrier- és rendőri kockázatot jelentett.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Orbán és Trump protekcionizmusa

  A magyar miniszterelnök előszeretettel tetszeleg nagyhatalmi vezetők pózában. Most éppen Donald Trump jelmezét próbálgatva igyekszik ugyanazt előadni, mint ő, egyebek mellett a protekcionista gazdaságpolitika előnyeiről.

 • A szerk.

  A család barátai

  A PISA-felmérések értelme az lenne, hogy a saját korábbi teljesítményükhöz vagy a többi országhoz képest leszakadó országok megnézzék, hol barmolták el oktatási rendszerüket, és hogyan tudnák e hibákat kiküszöbölni.

 • A szerk.

  Az ajándék

  Kedd este van, rámegyünk a Momentum Mozgalom Facebook-oldalára ellenőrizni, hogy is áll a helyzet a NOlimpia aláírásgyűjtésével.

 • Metapolitikai játszma - Nyugati szélsőjobbosok Magyarországon

  Az új jobboldal legfőbb ellensége a hagyományos sajtó, célja pedig a közbeszéd feletti uralom megszerzése. Ez hajtja Steve Bannont, az új amerikai kormány vezető stratégáját, akárcsak a Budapesten letelepedett eszmetársait, akik a leg­ádázabb nacionalistákkal szövetkeznek.

 • Már 37 milliárdnál járnak az olimpiai pályázat költségei

  Kedvenc számuk a szakítás

  Az előzetesen kalkulált 10 milliárddal szemben legalább 20, de inkább 37 milliárd forintnál tartanak a 2024-es budapesti olimpiai pályázat költségei. A kormány nem bíz semmit a véletlenre: az elmúlt hónapokban körülbelül 500 milliárd forintnyi, a rendezéshez szükséges beruházás elindítását készítette elő.

 • mi a kotta?

  Világ lustája

 • Lemez

  Lucie Horsch: Vivaldi

 • Lemez

  Ciripelő, buggyogó

  The Flaming Lips: Oczy Mlody

  Az elmúlt két évtized egyik leg­eredetibb és legfontosabb stadionrock-zenekara (egyúttal az egész stadionrockéthosz legszórakoztatóbb karikatúrája) leg­újabb nagylemezén már távolról sem hangzik rockzenekarnak, hanem inkább afféle stúdióprojektnek, de ez egyrészt alighanem a korral jár, másrészt pedig egyáltalán nem baj.

 • Lemez

  Sarkig tárva

  The xx: I See You

  2009-ben senki sem mutatta be annyira szépen a kor popzenei nyelvén a zárkózott, félénk tiné­dzserek lelkivilágát, mint az xx az első lemezével.

 • Opera

  Bel canto

  Eötvös Péter: A szerelemről és más démonokról

  Miért is jár az ember operába? – tettük fel a beugró kérdést pár premierrel ezelőtt a Lammermoori Lucia kritikájában, ám akkor még nem hozakodtunk elő a műfaj másik alapkérdésével, amely így hangzik: egyáltalán miért ír valaki operát?

 • tévéSmaci

  Kutyák almája

 • Rádió

  Miskakancsó

  V4 – a visegrádi országok magazinja

  Eddig sem voltak kétségeink, de itt az újabb bizonyíték: a közrádió műsor-ideológusai menthetetlenül rajta tartják ujjbegyüket a magyar külpolitika ütőerén.

 • Színház

  Te bajod

  Káva Kulturális Műhely: Lady Lear

  Ahogy a gyerekdal mondja: egy boszorka van, három fia van. Ha nem volna boszorka, hanem, mondjuk, a három fiát szeretetben és odafigyelésben felnevelő anya, a hátralévő időszak is könnyebb volna mindenkinek. Mert a neheze csak most kezdődik: amikor anya stroke-ot kap, és hirtelen az erélyes, kemény asszony segítségre szorul.

 • „Én voltam a csütörtök” - Für Anikó színésznő

  Beletörik-e a színész nyelve, ha egy este során többször is ki kell mondania, hogy „Hochroitzpointner”? Milyen hatással van az emberre az AC/DC? Miért megszívlelendő Harvey Keitel italreklámja? Az Örkény Színház művészével kitárulkozásról és írói vénáról, Montágh Imre zsenialitásáról és az autóvezetés színészi hasznáról is beszélgettünk.

 • Szenvedélybeteg-ellátás kamaszoknak

  „Nem lehet lebeszélni őket”

  Decemberben olyan szakrendelés nyílt Zuglóban, ahová drogproblémákkal küzdő kamaszok mehetnek. Az önkormányzat támogatja a kezdeményezést, nagyobb helyiséget is biztosítana, de a környéken lakók annak ellenére elutasítóak, hogy a szolgáltatást biztosító alapítvány több mint tíz éve tevékenykedik a kerületben.

 • Mértékrendszerek a világban

  Nem százasok

  Annyira megszoktuk saját, jól bevált mértékegységeinket, hogy ha mással találkozunk, előfordul, hogy gondot okoz az átváltás.

 • Ligetvédők a fagyban

  A XIV. kerületi Thermopüla

  E különböző motivációjú és ambíciójú egyének eddig semmiféle szervezetet, egyesületet nem alapítottak – állítja róluk a beruházó. Ha kitartanak, a Liget-projekt meg fog bukni – mondja róluk a tájépítész.

 • Hárommilliárd vajdasági fociakadémiára

  Tért ölelő átadás

  A magyar kormány december végén 3 milliárd forintot ítélt meg a Délvidék Sport Akadémiának. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el, a helyiek örülnének a beruházásnak.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...