• MaNcs 29. évf. 8. sz. (2017. 02. 23.)

  „Az ember ne hagyja magát” - Mészáros Antónia műsorvezető

  Műsora, a Szabad szemmel megszűnt, de Kálmán Olga távozása után Rónai Egonnal váltásban megkapta az Egyenes beszédet. Az ATV műsorvezetőjével a vitákkal járó adrenalinfröccsről, a smink szerepéről és Orbán kétértelmű jovialitásáról beszélgettünk.

  2017 / 8
 • Fleischer Ferenc

  Mindenkinek a maga Trianonja

  Benjamin Netanjahu politikája és Izrael jövője

  Hiába az ellene folytatott korrupciós nyomozás, a vádemelés és a kényszerű visszavonulás veszélye, sokan úgy vélik, nincs számba vehető utódja az ország élén. Már csak azért sem, mert minden lehetséges kihívóját kiszorította a pártjából, illetve a kormányzásból.

 • Váradi András

  Senki nem veheti el

  A NOlimpia-kampány a pult mögül

  Az én Nolimpiám jóval az aláírásgyűjtés előtt elkezdődött – kicsiben. Sokakhoz hasonlóan a kezdetektől fogva úgy gondoltam én is, hogy olimpiát tervezni Budapestre a voluntarizmus csimborasszója.

 • Dénes Ferenc

  Mert így érezzük

  Hogyan számoljuk az olimpia várható túlköltéseit?

  Fontos cikket írt Berlinger Edina (lásd: A hazai pálya hátránya, Magyar Narancs, 2017. február 9.). Fontosat, mert a Budapest 2024 olimpiai pályázatról szóló propaganda- és ellenpropaganda-szövegek között ritka a módszertani kérdéseket feszegető, a számok mögé tekintő, igényes elemzés.

 • A szerk.

  Kódolatlan hétfő

 • A szerk.

  Az alagút messzire vezet

  A négyes metróról szóló OLAF-jelentést olvasgatjuk, úgyszólván hetek óta. A gázos szerződéseket a következők szerint próbáltuk egyfajta rendszerbe, tipológiába állítani.

 • A szerk.

  Nem áll ki

  A kormánypártok politikusai összevissza beszélnek a 2024-es olimpiai pályázatról azután, hogy a Momentum Mozgalom a várakozásokat felülmúlva 266 151 aláírást adott át hitelesítésre a Fővárosi Választási Irodának pénteken.

 • Interjú

  „2010-ig látszatjogállamban éltünk”

  Gegesy Ferenc, volt IX. kerületi polgármester

  2010 óta pedig a látszat sincs meg, mondja interjúalanyunk, aki 1990 és 2008 között az SZDSZ politikusaként, majd két évig függetlenként vezette Ferencvárost. Húsz év politikusi tapasztalatait összegző könyve tavaly év végén jelent meg – de ezenkívül beszélgettünk vele korrupcióról és az ország helyzetéről is.

 • Mélygarázs a Pilvax köz alatt?

  Ha Petőfi Porschéval jönne

  Még Rogán Antal polgármesterkedése alatt kezdett álmodni a belvárosi önkormányzat arról, amitől az érintett lakók egy ideje egyre nyugtalanabbak. Luxushotelnek fúrhatnak mélygarázst az apró utcarész alá.

 • A Matolcsy család cégügyei – III.

  Állami magánalapítvány

  Sietősen megszüntetnék azt az alapítványt, amelynek kulcsszerepe volt Matolcsy György és családja üzleti ügyeiben és gazdagodásában. Az árulkodó iratok jelentős hányada így megsemmisülhet. A szóban forgó Tulajdon Alapítvány működését sűrű csend és homály övezi.

 • Lemez

  Foxygen: Hang

 • Opera

  Rossini: A sevillai borbély

 • Lemez

  Sylvia Sass. Anniversary Edition

 • Lemez

  Sampha: Process

 • mi a kotta?

  Igen siralmas komédia

 • Interjú

  „Gyíkszerű lények vagyunk”

  Devin Townsend énekes, dalszerző

  Serkentheti a drog a kreativitást? Elkerülhetetlen, hogy a zenészek kiégjenek? Az abszurd humoráról is híres kanadai metálzenésszel budapesti koncertje előtt beszélgettünk.

 • Koncert

  Szívem

  Philippe Jaroussky és az Ensemble Artaserse

  Jól nézünk ki, ha egy kritikai beszámolót még most, több élő és számtalan felvételről megejtett találkozás után is annak a ténynek a nyomatékos említésével kezdjük, hogy Philippe Jaroussky hangja az első pillanatban mindig meglepi a hallgatót!

 • Interjú

  „Anyagtalan, könnyű, szubtilis szerepek”

  Philippe Jaroussky énekes

  Orosz-zsidó dédapja a forradalom idején menekült el Oroszországból – az igazi nevét senki nem ismeri, mert amit azóta visel a család, az a francia határon született félreértés: „ja ruszkij”, „orosz vagyok”.

 • Tánc

  Pukedli és Hajsza

 • Színház

  Így készült

  Szálinger Balázs: Köztársaság

  Szónoklatot megy tanulni az ifjú Caesar Rodosz szigetére, de útközben kalózok fogságába esik. Pharmacussa szigetén tartják fogva, míg a magas váltságdíj meg nem érkezik; negyven napig kell várni az 50 talentumra, ami nagy zsozsónak számít, két utazótáska kell hozzá.

 • Ki volt Aradi Nóra?

  Rendületlenül

  Bár rendszerváltásra 1987 táján még csak kevesen gondoltak, de már nem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a félmúlt elhallgatott történetei lassan elbeszélhetővé válnak. Mindez olyan, távolról elefántcsonttoronynak látszó környezetben is tapintható volt, mint az ELTE Művészettörténet Tanszéke, ahol azonban hallgatóként nem tudtuk, kibeszélhetők-e a tanári kar idősebb tagjaira nehezedő, csak legendákból sejtett-tudott múltbéli titkok.

 • Könyv

  „Szerintem”

  Kukorelly Endre: Porcelánbolt. Kedvenxcekről. Olvasókönyv

  Vagyis szerinte, Kukorelly szerint. A könyvében egy helyen felteszi a kérdést: „Legyen ez a címe ennek a könyvnek?” Olvasóként már rögtön az elején rábólintok: igen, legyen. Hiszen ezt hallom könyve minden lapjáról, még akkor is, ha nem mondja.

 • Mit tegyünk a lázzal?

  Lehűtött kedély

  A lázcsillapítás sokáig az orvosi gyakorlat része volt. Ma már nem így van, sőt, azt tartják, egyáltalán nem muszáj azonnal helyreállítani a normális testhőmérsékletet.

 • Interjú

  „Nálad jó helyen lesz!”

  Legát István lokálpatrióta, amatőr régész

  Rendhagyó és örvendetes, ha valaki 50 évesen ismerkedik meg 48 éves másod-unokatestvérével, de legfeljebb magánügy. Legát Istvánnal két évvel ezelőtt találkoztunk, azután, hogy felkereste az apámat, mert a komáromi Klapka György Múzeumnak oral historyra volt szüksége a legújabb kiállításához.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...