• MaNcs 30. évf. 12. sz. (2018. 03. 22.)
  Interjú

  Karácsony Gergely: „Ez a rendszer össze fog omlani, mint egy kártyavár”

  Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a közelgő választásról

  Szeretné végignézni, ahogy Orbán Viktor „feneke alól” lebontják a NER-t, és ehhez a végső lökést a pesti utca fogja megadni – mondja a Párbeszéd politikusa. A miniszterelnök-jelölti interjúsorozatunk harmadik része.

  2018 / 12
 • Állatidomítás Magyarországon

  Legyen acsarkodó!

  Filmsztár lehet akár vaddisznóból, farkasból vagy medvéből is. A lényeg az állat szocializálása és a természetes motiváció. Így trenírozzák az állatokat filmekhez, cirkuszi műsorhoz vagy éppen segítőnek.

 • 10. Budapesti Építészeti Filmnapok

  Házban laksz?

  Tíz éve minden tavasszal néhány napig az építészetről szól minden; ha nem is mindenkinek, de legalább annak a néhány száz fős közönségnek, amelynek a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezése átüti az ingerküszöbét, és a Toldi Moziban tölt néhány izgalmas órát, belefeledkezve az Építészeti Filmnapok kínálatába.

 • Kincses Gyula

  Tétlen reform és pálinkafesztivál

  A Fidesz-kormány és a magyar egészségügy elmúlt nyolc éve

  Vajon mit tett az elmúlt nyolc évben a Fidesz-kormány az egészség feltételeinek biztosításáért, és mi történt az egészségügyi ellátás területén? Reform, koncepció, mutatott irány nincs – de miért? Miért nem kezd semmit a kormány az egészségüggyel?

 • A szerk.

  Pedig egyszerű

  A Hódmezővásárhely utáni felfokozott várakozás az ellenzéki pártokat is alaposan megviseli: a legváltozatosabb módon akarnak egyszerre megfelelni az összefogást igénylő Orbán-ellenes szavazóknak, illetve saját vélt hosszabb távú pártérdekeiknek.

 • A szerk.

  Amikor jó hülyének lenni

  Csábító lehetőség, hogy bevegyük a miniszter meséjét önnön segghülyeségéről, miszerint a csengeri hölgy, Szabóné Marika elhitette vele, amit elhitetett, az 1300 milliárdos örökségről szóló mesét. Ezt a magyarázatot nyomatja a Fidesz is, azzal, hogy Kósa már nem hiszi el, és tévedett, amikor elhitte, naiv volt szegényke, de talpig becsületes – end of story, és köszönjük szépen, el lehet tolni a kerékpárt.

 • Nekrológ

  Más dimenzióban

  Stephen Hawking (1942–2018)

  76 éves korában meghalt az elméleti fizika egyik kortárs klasszikusa, aki sok tekintetben kijelölte, merre fejlődjön a tudomány.

 • Az orbánizmus exportálása Szlovéniába

  Barátom, Janša

  Orbán Viktor komolyan támogatja a szlovén szélsőjobboldal vezérét, Janez Janšát. A magyar adófizetők százmilliói és a NER kulcsfigurái is Janša rendelkezésére állnak, aki még az idén visszakerülhet a hatalomba.

 • mi a kotta?

  Ciao, Ragazzi!

 • Lemez

  Queyras, Tharaud: Brahms-szonáták

 • Koncert

  Middlemist Red

 • ZSIBONGÓ melléklet

  Emmanuelle Haïm: "Amikor a csembaló mellől vezényelek"

  Emmanuelle Haïm csembalóművész, karmester

  Eredetileg csembalóművész, s gyakran ma is a csembaló mellől vezényli együttesét. A barokk zene specialistája, sok emlékezetes opera-előadás karmestere.

 • Koncert

  „Nektek is megvan a magatok Putyinja”

  A Pussy Riot Budapesten

  Ma már történelem a csoport két tagjának letartóztatása, pere és bebörtönzése, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Marija Aljohinát 21 hónapig tartották fogva, miután 2012-ben Moszkvában, a Kremltől pár utcányira, a Megváltó Krisztus-székesegyházban Punk imájukkal tiltakoztak Putyin rendszere, de elsősorban az állam és az egyház összefonódása miatt.

 • Interjú

  „Mindennek iránya van”

  Vijay Iyer, Craig Taborn zongoristák

  Az amerikai kortárs jazz csillagai a közelmúltban a Zeneakadémián is bemutatták kétzongorás produkció­jukat. A négyállomásos miniturnéjuk Budapesten ért véget, az eseményről lemezfelvétel is készült. A koncert után beszélgettünk.

 • tévéSmaci

  Kacsamáj és málé

 • Rádió

  Vidám március 15.

  Márciusi legendák – A forradalom hétköznapjai

  Sok mindent el lehet mondani az idei már­cius 15-ről, de azt, hogy különösebben felszabadult lett volna, nemigen.

 • Színház

  Molnár Ferenc: Delila

 • ZSIBONGÓ melléklet - rés a présen

  Nagy fába vágtuk a fejszénket

  Szomolányi Janina fesztiváliroda-vezető

 • ZSIBONGÓ melléklet - rés a présen

  A család fogalma a 21. században

  Erős Balázs művészeti vezető

 • ZSIBONGÓ melléklet - Tánc

  Változások könnye

  A Love Supreme

  A 2017-es bécsi ImPulsTanz fesztivál egyik biztos befutója az Anne Teresa De Keersmaeker által felépített világhírű belga társulat, a Rosas A Love Supreme című új előadása volt. Illetve egy 2005-ös előadásának „újrahangszerelt” verziója, négy fiatalabb férfitáncossal.

 • ZSIBONGÓ melléklet

  „Ebben a globalizált világban mindenki migráns”

  Matei Vișniec drámaíró, újságíró

  Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk címmel a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában látható az idei MITEM-en a kortárs színház egyik legnagyobb szerzőjének darabja. Emberi sorsok fonódnak össze groteszk módon a menekültekkel teli hajótól az elnöki irodáig, a bevándorlásellenes hivataltól a szervkereskedőkig.

 • rés a présen

  „Van a testem, és az is én vagyok”

  Biczók Anna táncos, koreográfus

 • Színház

  Több a soknál

  Tóth Krisztina: Pokémon go

  Van az a vicc, amiben a vonat levágja Nyuszika egyik kezét. Aztán levágja a másikat is, majd mindkét lábát.

 • Könyv

  Gróf Bánffy Miklós: Kései levelek (1944–1949)

 • ZSIBONGÓ melléklet

  Lehet a játék része

  A Kondor Vilmos-jelenségről

  Olykor-olykor akadnak kiemelkedő pillanatai a hazai populáris irodalomnak. Legutóbb – egész pontosan tíz éve – a magyar bűnügyi irodalom területén történt valami vélt vagy valós áttörés, ám mint egy veretes hard-boiled krimiben, itt sem minden egészen egyértelmű.

 • Képregény

  Trükkös nemzetmítosz

  Mészáros János–Németh Levente: Királyok és Keresztek

  De kinek áll ez érdekében? – kérdi a gyanakvó olvasó, amikor kezébe veszi a 100 oldalas, kemény kötésű, album formátumú képregényt. Talán Franciaországban vagy Amerikában is hírértékkel bír egy ilyen impozáns kiadvány megjelenése, de arrafelé az alkotás körülményei vagy a finanszírozási háttér legfeljebb egy lábjegyzetet érdemelnek a sajtóanyagokban.

 • „Hívjon őfelségének!” – Imelda Staunton színész

  Brit nemzeti kincs. Ő volt Vera Drake Mike Leigh-nél és Dolores Umbridge a Harry Potter-univerzumban. A hazai mozikban most a Táncterápia című film táncos lábú, megcsalt feleségeként csodálhatjuk meg. Telefonon beszélgettünk vele.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...