• MaNcs 30. évf. 14. sz. (2018. 04. 05.)
  A szerk.

  Április 8.

  Testben és lélekben a hétvégi választásra készülődvén egyfolytában azon gondolkodunk, telesírt vánkosunkon álmatlanul hánykolódva is akár, hogy kire adjuk voksunkat – kire listán és kire egyéniben, s hogy jelen, nem könnyű helyzetünkben mi lenne a bölcs, erkölcsös és igaz honfiúhoz, honleányhoz méltó magatartás.

  2018 / 14
 • Interjú

  „Hűtlenségre van történeti adat is”

  Mende Balázs Gusztáv paleoantropológus

  Királyaink leszármazásán felül is sok érdekfeszítő adatra bukkantak az utóbbi évek régészeti genetikai kutatásai során, habár az eredmények értelmezésével akadnak gondok – erről beszélt nekünk az MTA BTK Régészeti Intézet Archeogenetikai Laboratóriumának vezetője.

 • Kiállítás

  Hans Holbein megüli a turult

  IBUSZ ...mert úton lenni jó!

  A hetvenes évek elején vált köznévvé, egészen pontosan a külföldre utazás kulcsszavává az IBUSZ rövidítés. Ha például valaki olyan – ma már nem létező – egzotikus országokba utazott, mint cseszkó, keletnémet vagy jugó, úgyis „IBUSZ-szal ment”, ha csak röpke rokon- vagy városlátogatás volt a célja, mivel a monopolhelyzetben lévő utazási irodának még az ilyen kiruccanásokhoz is lehetett köze.

 • Rév István

  Kondicionált pánik

  Pszichológia a kormánypárti torz kampányban

  1971. augusztus 17-én kora reggel a szomszédok döbbenetére kilenc fiatal férfit bilincsben vitt el a rendőrség Palo Altóban. (Az észak-kaliforniai városka, amely az elmúlt évtizedekben a Szilícium-völgy fővárosává vált, ekkor még ritkán szerepelt a hírekben.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Tücsökmentalitás

  „Nem lesz választási költségvetés” – szögezte le a negyedik ciklusára aspiráló Orbán Viktor március 6-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Mondta ezt egy nappal azelőtt, hogy a kormány döntött a „téli rezsicsökkentésről”, vagyis a különös hideg miatt megemelkedett rezsiszámlák 12 ezer forintos kompenzálásáról, valamint a nyugdíjasok 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal nyomatékosított húsvéti ajándékáról.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  Lex Gabinia Tabellaria

  A titkos szavazás intézménye nem kimondottan új keletű. A római köztársaságban a négy ezt előíró leges tabellariae közül az elsőt, a lex Gabiniát i. e. 139-ben fogadták el. De miért hozakodok most elő ezzel?

 • Szatmáry Kristóf volt fideszes államtitkár, XVI. kerületi jelölt pályája

  Kéz a kézben

  Évek óta ügyesen cseréli egyik szép haszonnal kecsegtető pozícióját a másikra Szatmáry Kristóf, a Fidesz-másodvonal örökös tagja. Mögötte mindig felsejlik édesanyja, a „nagyvágó” őseit büszkén vállaló üzletasszony.

 • Fidesz-military

  Nagy benne a lőinger

  Megpendítették a sorkötelezettség visszaállítását, később az ifjúság katonás nevelése mellett iskolai lőtérprogram is szóba került, meg a tartalékos állomány felfuttatása. A Fidesz katonásdit játszatna a társadalommal – de az erőszakszervezetek egyes feladatainak „kiszervezése” is veszélyes irány.

 • Erdélyi magyar szavazatok

  Hálatelt zsebbel

  Hiába az erdélyi magyar politika látványos felajánlkozása, az ottani magyarok szavazási hajlandósága elmarad a Fidesz által elvárttól.

 • „Orbán már nem tud konszolidálódni” – Gulyás Márton, Közös Ország Mozgalom

  Ha az eredeti célok nem valósultak is meg, sok eredményt fel tud mutatni a Közös Ország Mozgalom. Az ellenzéki erők másképp tekintenek egymásra, ami a vasárnapi eredményekben is megmutatkozhat. Rég volt ekkora tétje a választásoknak, és ezzel a választók is tisztában vannak.

 • Eger, Gyöngyös, Hatvan

  Vinnék Hevest

  A baloldal a jelek szerint lemondott Heves megyéről: három választókerületben is olyan jelöltet állítottak, akiknek még a második helyre sincs különösebb esélyük. Ennek a Jobbik örülhet, bár közel sem biztos, hogy élni tud a felkínált eséllyel.

 • Budapest 1. és 17. választókerülete: a Belváros és Csepel–Soroksár

  Csak egy maradhat

  Néhány nappal a választások előtt még számos olyan választókerület van Budapesten, ahol a megegyezés jelentősen növelné az ellenzéki győzelem esélyét. A választópolgárok mindenesetre türelmetlenek, egyértelmű választ és egyetlen jelöltet akarnak látni.

 • „A választók presszionálják a pártokat” – László Róbert, a Political Capital választási szakértője

  Az ellenzéki választók a pártoknál hamarabb ismerték fel, hogy Orbán leváltásának kulcsa az erős egyéni képviselőjelöltekben rejlik, így a taktikai szavazás formális koordináció nélkül is működhet. László Róbert szerint a 90 utáni korszak egyik legkevésbé kiszámítható választása előtt állunk, és az sem világos, mi történne, ha kisebbségbe szorulna a Fidesz.

 • tévéSmaci

  Mackókaland

 • Rádió

  Csepp a csapból

  Nádas Péter a Dobszerdában

  Aligha túlzás állítani, hogy irodalmi értelemben az elmúlt év Nádas Péter Világló részletek című memoárregényéről szólt. Csak azért nem mondjuk, hogy a csapból is ez folyt, mert tulajdonképpen – a regény szellemével és látomásaival bizonyosfajta összhangban – ez a csap már jó ideje kiszáradt.

 • Film

  Ready Player One

 • Tv/film

  Godfrey, a lakáj

 • Film

  Elkésett űrhajó

  Lengyel Balázs: Lajkó – Cigány az űrben

  „Gagarin, Armstrong és a cigány kering a Föld körüli pályán…” Ha vicc kezdődne így, biztosan eltűnt színesfémekre futna ki a poénja, de ugyanez ugrik be az új magyar film alcíméről is: Cigány az űrben. A címben szereplő név, a Lajkó ezen is túltesz, hiszen a „hősi halott” kutya, Lajka jut róla az eszünkbe.

 • Színház

  Trojka Színházi Társulás: O. Márkiné

 • Interjú

  „Én ezt kikérem magamnak”

  Gyabronka József színész

  Tsz-elnököt játszik az első filmes Lengyel Balázs Lajkó – cigány az űrben című filmjében, mely szerint nem Gagarin repült először, hanem Serbán Lajos permetezőpilóta, akit sajna elfeledett a történelem, mert az első űrutazónak mindenképp a nagy Szovjet­unióból kellett érkeznie.

 • Színház

  A sült krumpli receptje

  Bogyó és Babóca

  Le kell szögeznem az elején, hogy nem szeretem a Bogyó és Babócát: megfeleléskényszer és fád unalom sugárzik a történetekből, és a számos kaland ellenére sivárnak, kiszámíthatónak és humortalannak tűnik az apró lények élete.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...