• Az oroszlán szája

  Hotel Clark

  Budapest mégis életképes város. Erre a mondatra nem ingatlanfejlesztői prospektusokban vagy államtitkári beszédekben találtam, hanem a Lánchíd budai hídfőjénél, a néhány hete elkészült Hotel Clark előtt állva.

 • Kék buszok Budapesten

  Magyar útra magyar jármű

  A kormány csupán a szavak erejével igyekszik feltámasztani a hazai buszgyártást. De talán Varga Mihály sem tudja azt, hogy a magyar buszok születése is politikai döntés volt.

 • A múzeumi teremőrök mindennapjai

  „Ne haragudjon, de ez kortárs művészet”

  Bár sokan nyugalmas munkának tartják, a múzeumi teremőröknek sem könnyű. Örökmozgó diákok, lelküket kiöntő magányosok, kevés fizetés és némi lenézés is társul a munkájukhoz.

 • „Freud legnagyobb tévedése” - Irvin D. Yalom pszichiáter-író

  Művei közt tanító jellegű regények (Amikor Nietzsche sírt), pszichoterápiás történetek (A magyar macska átka) és a tágan vett szakmának szóló kötetek (Egzisztenciális pszichoterápia) egyaránt találhatók. Az itthon is rendkívül népszerű, 86 éves szerzőt reggeli közben faggattuk szakmája rejtelmeiről.

 • Jávor Benedek

  A lőporos hordó

  Megvédheti-e a magyar jogállamiságot az EU költségvetése?

  Lassan végigég az évekkel ezelőtt lángra lobbantott gyújtózsinór, és eléri a lőport – talán ez a kép szemlélteti a magyar kormány és az Európai Bizottság viszonyának legfrissebb fordulatát, a 2020 utáni költségvetésre vonatkozó javaslat jogállamisági mechanizmusát.

 • Mélyi József

  Pálya a magasban

  A sportmesék vége

  „…ha a Napot és a csillagokat ezer évvel korábban pillantotta volna meg a Földről, valószínűleg egy dinasztia alapítója vált volna belőle – így azonban csupán világbajnok lett.” (Ödön von Horváth: A jólelkű birkózóról)

 • A szerk.

  Délibáb a Kossuth téren

  Ma – erős rendőri jelenlét mellett – megalakult Magyarország parlamentje. A Kossuth térre és közvetlen környékére kivezényelt rendőri erők látványosan magas létszámát nyilván nem maga az alkalom indokolta; a rendszerváltás óta megtartott alakuló ülések alig is igényeltek különösebb rendfenntartói védelmet, akármilyen többséggel ült is össze az aktuális ház.

 • A szerk.

  A mi kis stabilizációnk

  Most, hogy mindenki azt kémleli, hogy mi lesz itt és meddig, mi is letesszük a garast: valami lesz és valameddig! Vagy nem. Bizonyos metaértelemben relevánsnak Lázár János egy méltatlanul kevés figyelmet kapott mondása tűnik, miszerint tíz év múlva ő még mindig csak 53, húsz év múlva pedig csak 63 éves lesz – és ez akkor is így van, ha maga Lázár János mint tényező és mint személy kevéssé tűnik e pillanatban relevánsnak.

 • Keresztes László Lóránt, az LMP baranyai erős embere

  Fősodor

  Szombaton tartja tisztújító kongresszusát az LMP. Hadházy Ákos után minden bizonnyal Keresztes László Lóránt lesz a párt egyik társelnöke. A közelmúltban írtunk portrét a baranyai politikusról.

 • A Nyílt Társadalom Alapítványok vidéki projektjei

  Széllel szemben

  Helyi civil szervezetek Soros György támogatásával vidéki óvodákat újítanak fel, közösségi kirándulásokat szerveznek, vagy épp a szekszárdi tanyavilág védelmét erősítik meg. Több tucat kisebb projekt csaknem 200 millió forint támogatáshoz jutott a Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

 • Vészesen alacsony szinten a kórházi ápolók létszáma

  Többet ugyanannyiért

  Az állami egészségügyi rendszerből 25 ezer ápoló hiányzik, ma a nővérhiány három-négyszerese az orvoshiánynak. A terhek folyamatosan növekednek, a béremelés viszont alig érezhető, így az ápolóknak nem marad más lehetőségük, mint a magánszektor vagy a külföldi munkavállalás – vagy a pályaelhagyás.

 • Kocsis Máté, a Fidesz új frakcióvezetőjének pályaképe

  A rendember szintet lép

  A Fidesz beérte Kocsis Mátét. A kormánypárt frissen megválasztott parlamenti frakcióvezetője beleszületett a keresztény középosztályba, amelynek országát Orbán Viktor most építené fel. Józsefváros általa működtetett tesztüzemében a kormányt megelőzve futtatták le a rendteremtés mintaprogramjait.

 • Interjú

  „A magyarhoz hasonló modell máshol nincsen”

  Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely kutatója

  Rengeteg embert elért a kormány gyűlöletpropagandája, de pontos mérések híján nem tudni, hányan vannak azok, akiket csak a kormányközeli hírcsatornák érnek el. Azt is csak becsülni lehet, hogy hány milliárd ment el a propagandagépezet fenntartására.

 • mi a kotta?

  Fölöttébb kevés hanggal

 • Lemez

  Riccardo Chailly: Stravinsky

 • Koncert

  Bobby McFerrin, Jazzmeia Horn

 • HANGADÓ - rés a présen

  A jobb kéz szabadsága

  Gyöngyösi Levente zeneszerző

 • HANGADÓ - Zeneszerzők az iskolapadban

  Taníthatatlanok?

  Oktatható-e a zeneszerzés? Igen. Tanítják is évszázadok óta a mesterségbeli részét, sőt a komponálás művészetét is – a jó döntésekhez elengedhetetlen ízlést, arányérzéket, kultúrát. Egyvalami nem adható át: a tehetség, az eredetiség, az invenció.

 • HANGADÓ - Könyv

  A palackszellem üzenete

  Theodor W. Adorno: Az új zene filozófiája

  Adorno talán legvitatottabb, a maga korában rengeteget taglalt, utált és dicsőített munkája először 1949-ben jelent meg németül. Vagyis hozzánk éppen 70 év késéssel érkezett. Vajon nem jóvátehetetlenül későn?

 • HANGADÓ - Kékszakállú 100

  Zseni az ingoványon

  Száz éve, 1918. május 24-én mutatta be a Magyar Királyi Operaház Bartók Béla egyetlen operáját. A „grófi hidegvérű pimaszság” orvosolta a lipótvárosi polgárok és a zenei mandarinok bűnét, a zeneszerzőt pedig még a legdurvább kritikák is zseniként emlegették.

 • HANGADÓ - Lemez

  Cérnakesztyűben

  Ji Goldberg-variációk-felvétele

  Feltúrom az egész internetet, mire megbízható infókra bukkanok a fiatal dél-koreai születésű srácról.

 • Koncert

  Az ébredő erőmű

  Roger Waters

  Egy hosszabb szünetet követően Roger Waters 1999-ben – majdnem két évtizede – vágott bele újra a koncertezésbe, és azóta kisebb megszakításokkal egyfolytában úton van.

 • HANGADÓ - Interjú

  „Tele van lazasággal és humorral”

  Baráti Kristóf beszél Paganiniről

  Paganini meghatározó figurája volt a zenetörténetnek, emberileg és muzsikusként is a határokat feszegette. Mit tudunk virtuóz hegedűjátékáról, amit ma akár könnyűzeneként is hallgathatunk? Egyik legértőbb tolmácsolója, Baráti Kristóf rajzolja meg Paganini portréját.

 • Film

  Három hegycsúcs

 • Film

  A kutyák szigete

 • Film

  Virág a punknak

  John Cameron Mitchell: Így csajozz egy földönkívülivel

  „Hé, punk! Hová mész azzal a virággal? Friscóba megyek, hogy beszálljak egy pszichedelikus bandába” – Frank Zappa 1968-ban írta a hippigúnyoló Flower Punk című dalt, amivel látnoknak bizonyult; tíz évvel később ugyanezekkel a sorokkal már egy másik világraszóló szubkultúra reprezentánsait tudta volna vérig sérteni, hiszen a punk védjegye nem holmi virágcsokor, szitár-, meg Hammond orgona futam volt.

 • Könyv

  Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem

 • Könyv

  Arra született

  Populáris zene és államhatalom

  Az elmúlt bő negyven év, az államszocializmus évtizedeinek kétes értékű (és többnyire kevéssé maradandónak bizonyuló) kulturális és gazdasági teljesítményei között még mindig kiemelt figyelem illeti a korszak popzenéjét.

 • Könyv

  Egy bukott asszony

  Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek…

  Jókai Mór fogadott leánya, Laborfalvi Róza és Lendvay Márton unokája, Feszty Árpád felesége és – szinte bizonyosan – idősebb Andrássy Gyula gróf ágyékának gyümölcse: Feszty Árpádné Jókai Róza igazán a 19.

 • rés a présen

  „Európai fesztivál lettünk”

  Balázs Attila színházigazgató, temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

 • Színház

  Újrajátszás

  Bognár Péter: Minden kombi cirkó, de nem minden cirkó bojler

  „Ma már nincsenek írók”, hangzik fel váratlanul a szünetben; a színdarabból kilépett gáz(készülék)szerelő mondja a közönség közé vegyülve, önironikusan.

 • „Csak szex” – John Cameron Mitchell filmrendező

  A Hedwig és a Mérges Csonk tabudöntögető rendezőjének új filmje tele van ’70-es évekbeli punkokkal, begerjedt földönkívüliekkel és croydoni kamaszokkal. Az Így csajozz egy földönkívülivel csütörtöktől látható a mozikban.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...