• MaNcs 30. évf. 25. sz. (2018. 06. 21.)
  A szerk.

  A Főtudós

  Magasabb fokozatba kapcsolt az Orbán-rezsim. Hamarosan elfogadják (de lehet, hogy e sorok megjelenésekor: elfogadták) a civilellenes törvényt, és támadás indult két, az autonómiáját még úgy-ahogy őrző intézmény ellen is. A NER térhódítását kritizáló – és e véleményüket nyilvánosan is vállaló – bírákat a saját hivatali elöljárójuk hazaárulózta le (ilyenre nagyon rég nem volt példa), a Magyar...

  2018 / 25
 • „Vesszen a mű”

  Gerevich József pszichiáter

  Két éve jelent meg Gerevich József pszichiáter, addiktológus Teremtő vágyak című sorozatának első kötete, amelyben művész és múzsa kapcsolatát elemzi egy-egy világhírű festmény alapján. A sorozat második része 2017 végén született meg, a harmadiknak pedig készül a kézirata.

 • Búvármunkák Magyarországon

  Merül, amibe merül

  Milyen kihívásokkal kell szembenézniük az átláthatatlan hazai vizekben dolgozó ipari búvároknak és vízi régészeknek? A víz alatti szakmák művelőit kérdeztük.

 • „Veszélyes precedenst teremtenek”

  Sarkadi Balázs orvos, biokémikus

  Az Orbán-kormány legújabb elképzelése az akadémiai költségvetés átcsoportosítására komoly tiltakozást váltott ki a tudományos közösségen belül. A változtatás nem veszi figyelembe a kutatói szféra autonómiáját, és feltehetően a tudományon kívüli, tudományosnak aligha nevezhető szempontok alapján osztaná újra a kutatói pénzeket – erről beszélt nekünk a neves kutató.

 • Magyarok a vb-döntőben

  Az elhódított ezüst

  Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938. június 19-én rendezték Párizsban a III. labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Olaszország megvédte négy évvel korábban szerzett címét, de nekünk nem ezért fontos a finálé: a magyar válogatott ekkor játszott először világbajnoki döntőben.

 • A szerk.

  Elhagyatva

  Mennyi marad a Jobbikból, és a Fidesz mennyit fog ezen keresni?

 • A szerk.

  Megpucholva

  Ezt most tényleg csak tisztán az utókor kedvéért másoljuk ide, hogy tudják, mit volt szerencséjük elkerülni. „Elfogadtam Tóth Bertalan felkérését, hogy a számos jelölés közül az elnökhelyettesi pályázatot adjam be, az európai politikánkért felelve.

 • A kisgömböc innovációja

  Kormányzati támadás az MTA és a független kutatóközpontok ellen

  Az Orbán-kormány „pitbullját” ráküldték az Akadémiára és a független kutatóközpontokra – de futtában összeszedte mellé az autópálya-építéseket, a szakképzést, a Modern Városok Programot, a panelfelújítást, a szemétügyet és amihez csak hozzáfért.

 • Kevesebb pénzt küldene Magyarországra az Európai Bizottság

  Megvágnák

  Jelentősen csökkentené a Magyarországra jutó uniós forrásokat a következő hétéves költségvetési ciklusban az Európai Bizottság. Ráadásul ez a pénz is veszélybe kerülhet, ha a kormány nem tesz valamit a korrupció ellen.

 • A tökéletes trükk - Portré Fekete Péter kulturális államtitkárról

  Egyesek szerint fáradhatatlan, szigorú, de nyitott vezető, mások szerint a hatalom irányába tempózó karrierista – ő viszont elsősorban művésznek tartja magát. Nagy kérdés, hogy a bűvészből lett rendezőből lett színházigazgatóból lett Vidnyánszky-protezsáltból lett cirkuszi biztosból lett államtitkárnak mi a szándéka a kultúrával.

 • Trump és Oroszország: hol tart a vizsgálat?

  A vörös boszorkány nyomában

  Egy éve folyik a nyomozás arról, hogyan és miért avatkozott be Oroszország a 2016-os amerikai elnökválasztásba, s vajon ígérhetett-e Moszkvának valamit cserébe Trump. Az elnök szerint egy alkotmányellenesen kinevezett ügyész folytat ellene boszorkányüldözést, miközben Trump hivatalvesztése is a lehetséges kimenetek közt van.

 • 80 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

  Puck a fán

  Horthy kormányzó 70. születésnapján nyílt meg a nagyközönség előtt, s a Margitszigeti Szabadtéri Színpad létrejöttének története egyebekben is az 1938-as esztendő sűrűjébe kínál betekintést.

 • Színház

  A munkafolyamat részeként

  Ibsen: Rosmersholm

 • „Az angyalokkal nehezebb” - Wim Wenders filmrendező

  Hetven fölött sem pihen; a Merülés a szerelembe c. nagyszabású love storyját csütörtöktől játsszák a mozik, de már túl van egy Ferenc pápával forgatott dokun is. A pápáról, angyalokról és Harry Dean Stantonról kérdeztük – írásban.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...