• MaNcs 30. évf. 28. sz. (2018. 07. 12.)

  A Simicska–Orbán-kiegyezés titkai - A szabad elvonulás ára

  Az elmúlt három évben akadt pillanat, amikor Simicska Lajos hajlandó lett volna kiegyezni Orbán Viktorral, de a felesége az utolsó percig tartotta benne a lelket. Április 8. után azonban a miniszterelnök már nem akart alkudozni. A fegyverletételt végül Nyerges Zsolt szíves közreműködésével hozták tető alá.

  2018 / 28
 • Horror Borsodban

  „Az emberbe nem látni bele”

  Kegyetlen gyilkosság történt februárban Putnokon. Egy kocsmai szóváltás után különösebb ok nélkül kínoztak és öltek meg egy 29 éves férfit.

 • Nádori Péter

  Ne zavarjuk a vetítést!

  Alkotmánymódosítás és törvényjavaslat a közszereplők nyugalmáért

  A kormány nevében Trócsányi László igazságügyi miniszter június 26-án nyújtotta be az Országgyűlésnek a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatot, amely arról intézkedik, hogy az „állam tiszteletben tartja és védi az egyén magánéletét, családi otthonát és a kapcsolattartását” (T/706.

 • Várhegyi Éva

  Sorscsapás vagy mulasztás?

  A forint gyengüléséről

  Újabban nincs nap, amikor ne lenne ki­emelt téma a sajtóban a forint árfolyama, amely két hónap alatt jó 6 százalékot romlott az euróhoz képest.

 • Hegedűs Dániel

  Látszatválság valódi halottakkal

  A németországi kormányválság hatása Európa menekültpolitikájára

  Az október 14-én esedékes bajor tartományi választások csapdába ejtették a német belpolitikát és az Európai Unió menekültpolitikáját. Bár a június 28–29-én tartott brüsszeli Európai Tanács-csúcs, valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között július 1-jén, vasárnap éjjel kötött kompromisszum ideig-óráig Angela Merkelt és a CSU elnökét, Horst Seeho­fert is megmentette a tekintélyvesztéstől, valódi megoldások sem uniós szinten, sem a német politikában nem születtek.

 • A szerk.

  Pofon a romokon

  Relatíve nagy ellenzéki vereséggel ért véget a VIII. kerületi időközi polgármester-választás, Győri Péter civil jelölt, aki az összes ellenzéki párt támogatását élvezte, jelképesen legalábbis, 36 százalékot kapott, ellenfele, a fideszes dr.

 • A szerk.

  Utolsó árulása

  Vége az Orbán–Simicska-háborúnak, Simicska Lajos megadta magát, s a győző kegyesen belement a feltétel nélküli fegyverletételbe. A jövőben Simicska Lajos, de még Simicska Ádám sem pingálja a házfalakra, hogy Orbán geci.

 • Ötven éve halt meg Fritz Bauer

  A perbe fogott halálgyár

  Talán akadnak már újszülöttek, akik nem tudják, ki volt Adolf Eichmann. Nos: ügyes szakember, a logisztika mestere. Magyarországról is ő szervezte a szállítást az itteni logisztikai munkatársak segítségével.

 • Mi lesz a BKK-val?

  A kellemetlen útitárs

  Tarlós István 2010-ben erősen kampányolt az új, integrált közúti és közösségi közlekedéssel foglalkozó cég tervével. A Budapesti Közlekedési Központ számos fontos projektet valósított meg, ám 2014 óta fokozatosan leépítik.

 • Interjú

  „Nem mi vagyunk a kormány”

  Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

  A szakmunkások tananyagát cégek határozhatják meg a jövőben.

 • Krusovszky Dénes

  Donald Trump gyönyörű versei

  Az új kommunikációs formák és az irodalom

 • tévéSmaci

  Rókareggeli

 • Rádió

  Elmart olvasók

  Esszéműsor a Karc FM-en

  Igyekszünk rájönni az adás apropójára, de nem találunk rajta fogást: Nagy László születésének (egyébként nem kerek) évfordulója majd még hetek múlva esedékes, Erős Kinga esszéje nyolc éve jelent meg, a magyar irodalom megosztottsága pedig, ahogy halljuk, öreg, mint az országút.

 • mi a kotta?

  Piros lámpás tánc

 • Lemez

  A fuvolaszonáták nagykönyve, 6. kötet

 • Lemez

  Orfeo ed Euridice

 • Koncert

  Rolling Stones

 • Lemez

  Gabor Szabo: In Budapest Again

 • Lemez

  Ezt lekopogjuk

  DJ Koze: Knock Knock

  Voltaképpen kevés elektronikuszene-készítő képes a szélesen áradó érzelmeket, gyorsan csapongó kedvet, változó hangulatokat olyan perfekt, szinte már dalszerű szerzeményekbe csomagolni, mint a hamburgi Stefan Kozalla, alias DJ Koze.

 • Interjú

  „Akkor jó, ha minél brutálisabb”

  Steve „Zetro” Souza énekes

  Zenekarával, az Exodusszal feltalálta a thrash metalt, hogy a műfaj szupersztárjainak adjanak gitárosokat: a Metallicának Kirk Hammettet, a Slayernek Gary Holtot. A műfaj egyik legnagyobb torkával a budapesti koncertjük előtt beszélgettünk.

 • Interjú

  „Szeresse a szöveget!”

  René Jacobs karmester

  Húsz év sikeres énekesi pályafutás után és mellett René Jacobs a régizene-játék második nemzedékének egyik legjelentősebb karmesterévé vált, és 72 évesen is lankadatlan szenvedéllyel, jól felismerhető hangon zenél.

 • Kiállítás

  Szent Kristóf és a hajléktalanok

  Mindent a békéről

  A számos osztrák és külföldön élő magyar művész munkáiból felépülő csoportos kiállításnak első pillantásra nem sok köze van a „béke” fogalmához. Ami nem is csoda, hiszen a kiállítás osztrák kurátora, Denise Parizek egészen más szempontból közelít a kérdéshez.

 • Kiállítás

  Utazás a Jézuskához

  Te jössz?! Kiállítás a társasjátékról a Kiscelli Múzeumban

  „A világkongresszus beszédei révén a férfiak makacs feje olyan lágy lesz, mint a viasz. Egyetlen dobás és eljön a szabadság napja!” – olvassuk a svéd női választójogi küzdelem főbb állomásain végigvezető, német nyelvű társasjáték egyik mezőjén, közel a célhoz.

 • Színház

  A Mohácsi fájától

  Molière: A képzelt beteg

  A Városmajori Szabadtéri Színpadnak évek óta az az egyik küldetése, hogy vidéki – és olykor határon túli – színházakat mutasson meg a budapesti nyárban. A törekvés mindenképp fontos, hiszen ha egy előadás turnézik, akkor megmérettetik, és ebből a fajta megmérettetésből, azaz egészséges versenyhelyzetből még mindig sajnálatosan kevés van a magyar színházi életben.

 • „Sokkal jobb lett a vízfekvésem” - Rob Brydon színész, komikus

  A brit talkshow-k és vicces celebműsorok visszatérő vendége Angliában egyértelműen világhírű, Anglián kívül azonban még ízlelgetik a walesi komikus nevét. Új filmje, a Férfiak fecskében megjelenésünk napján kerül a magyar mozikba – ez alkalomból hívtuk fel.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...