• MaNcs 30. évf. 3. sz. (2018. 01. 18.)
  Gaal Ilona

  Az eretnek

  Geréb Ágnes fogházbüntetéséről

  A legszikárabb híreken túl csak a forrongó indulatok és érzelmek hangján zajlik a párbeszéd a múlt heti jogerős ítéletről, amely minden további jogorvoslati lehetőséget kizáróan fogházba küldi a híres-hírhedt szülésznőt (ha csak Áder János meg nem kegyelmez neki). Nemcsak a Facebook, de az internetes média publicisztika-rovatai is tele vannak Gerébre, az ítéletre és az ítéletet hozókra vonatkozó határozott...

  2018 / 3
 • Végső leszámolás az ötszáz irodalmi kávéház mítoszával

  Ki fizette végül a számlát?

  Örülhetünk, hogy a hazai polgári múlt – tehát nagyjából a reformkortól az 1948/1949-es államosításokig ívelő bő évszázad – szakadozott hagyományának emlékszálai közt máig eleven színben pompázik a kávéház.

 • Örökbérlet – 50 éves a BKV

  Az utazóközönség 1968. január 1-jén találkozhatott először a Budapesti Közlekedési Vállalat elnevezéssel, illetve a BKV rövidítéssel. Akkor még senki nem gondolta, hogy e három betű a fővárosi tömegközlekedés szinonimájává válik.

 • Meseterápia az egri börtönben

  Ha csak egy gyereken segít

  Európában egyedülálló, meseterápiára épülő rehabilitációs és szociális program fut hét éve az egri börtönben. Ha a részben erre a programra épülő tervezetet idén év elején elfogadják, az Európa Tanács ajánlásaként mintegy 2,5 millió gyerek életét befolyásolhatja kedvezően.

 • „Kapaszkodsz az életedért” – Berecz Anna alpesi síző

  A versenyző lesíel a lejtőn, majd motoros szánnal a következő emelkedő tetejére húzatja magát – ez a lényege az alaszkai Arctic Mannek, amely egyszerre pénzdíjas verseny és népünnepély a havas semmi közepén. Hogy került az indulók közé a korábbi magyar olimpikon?

 • Frissen felfedezett és kihalt fajok

  Skywalker és az arc nélküli hal

  A távoli vadonokat kutató biológusok tavaly is számos új fajt fedeztek fel. A régiek közül akadnak hiányzók, némelyek pedig feltámadtak haló poraikból.

 • Ungváry Rudolf

  Az elhibázott tét

  Vitában Kis Jánossal

  Hiába gondolkodik valaki az ellenzék mozgásteréről a következő választások kapcsán, ha tévesen ítéli meg mind az Orbán-rendszer valódi természetét, mind a bal- és főleg a jobboldali ellenzék lelki állapotát. Kis János így járt.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Automata szerelem

  Arthur király a legenda szerint egy ízben csak úgy menekülhetett meg a rá leselkedő veszély elől, ha jól válaszolt meg egy találós kérdést.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  A nyelvek agóniája

  Azt mondják a dallasi Summer Institute of Linguistics jeles tudósai, hogy a világon ma beszélt mintegy hatezer nyelvnek legalább a fele ki fog halni a század végére. Az utóbbi ötven évben majdnem annyi nyelv tűnt el a földgolyóról, mint a megelőző két évszázadban: jelenleg átlagosan kéthetente hal ki egy nyelv.

 • A szerk.

  Az emberi gyapotmező története

  Miklós Edit története az olimpiákkal kétségkívül szívszorító. A hamarosan a 30. születésnapját ünneplő alpesi síző első lehetősége a 2006-os torinói olimpia lett volna, ám a versenyek előtt megsérült, így nem tudott elindulni.

 • A szerk.

  Morbus cretenicus

  A közismert cseh kocsmatöltelék és próza­író, Jaroslav Hašek Švejk című eposzának egy olvasata szerint a Monarchia bukásának végső oka a mondott államszerveződés helyrehozhatatlan, mindent átható kretenizmusa volt, hatalmi struktúráinak és e struktúrák személyi állományának teljes és önfeledt debilitása.

 • A szerk.

  1300

  Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár egy máltai lapnak nyilatkozva elejtette, hogy Magyarország csak 2017-ben 1300 menekültet fogadott be, de az érintettek biztonsága érdekében kvázi titokban.

 • Interjú

  „Trump szerint mi vagyunk a közellenség”

  Jim Rutenberg, a New York Times újságírója

  Trump előszeretettel támadja őket, de azt még ő sem teheti meg, hogy ne álljon szóba a New York Timesszal. A lap médiaügyekben jártas publicistájával a Trump-korszak ellentmondásairól és a nyomtatott sajtó végnapjairól beszélgettünk.

 • Ötmilliárd forintnyi civil pénzen birkózik a kormány Norvégiával

  Nem kér belőle

  Továbbra sem írja alá a kormány az EGT/Norvég Alapok következő ciklusáról szóló megállapodást, mert beleszólást akar a civil pénzek elosztásába. Az Orbánt másoló lengyel kormánynak ugyanezt nem sikerült kiharcolnia.

 • Mérlegen a keményebb büntetőjog

  Ahogy azt elképzelte

  A rend és a fegyelem iránti kormányzati elkötelezettséget tükrözte a 2010 óta szigorodó büntetőpolitika. Az eredmény minimum kétséges.

 • A kerítésen innen – Válsághelyzet és pénzszórás: erre mentek el a százmilliárdok

  Hatalmas pénzeket szór el a kormány a határvédelemre hivatkozva, és egy jogszabály lehetővé teszi, hogy közbeszerzés nélkül vásároljon eszközöket, szolgáltatásokat. Csak a rendőrség 100 milliárd forintnál is többet költött el így, ráadásul nem mindig egyértelmű, hogy tényleg a menekülthelyzet indokolta-e az adott beruházást.

 • „Hír akkor lesz, ha elkezdek szirénázni” – Szabó Szabolcs (Együtt) az MSZP ultimátumáról és Németh Szilárdról

  Helyzet van Csepelen: a körzetet 2014-ben még elhozta a baloldal a Fidesz elől, most viszont az akkori győztesek egymásnak ugrottak. Saját jelöltet indítanának a szocik az Együtt ellen, az előbbiek el is csábították régi szövetségesétől Karácsony Gergelyt, míg az utóbbiak egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a kampány hajrájára.

 • mi a kotta?

  Koncert halálcsillagra

 • Lemez

  Van Morrison: Versatile

 • Lemez

  Elő a gitárt!

  Nabihah Iqbal: Weighing of the Heart

  A pakisztáni bevándorlók gyermekeként Londonban született művésznő a ritka polihisztorok egyike: emberi jogi aktivista, keresett dj, kiállítások számára szerez zenét, live actjeivel neves múzeumokban (Tate Britain, Tate Modern) lép fel, feketeöves karatés, hamarosan Cambridge-ben doktorál etnomuzikológiából, ám az igazán sokoldalú előadók védjegye az, hogy alkalmanként mennyire tudnak elrugaszkodni saját komfortzónájuktól.

 • Interjú

  „Ahogy nekünk tetszik”

  Csepella Olivér énekes, Konsiczky Dávid gitáros – Csaknekedkislány

  Nehezen tűrik a kötöttségeket, a szövegeket közös élményanyagból gyúrják össze, és hülye ingekben lépnek fel. Mégsem hobbizenekarként tekintenek magukra.

 • Opera

  Jesszumpepi

  Weber: Oberon

  „Az Oberontól meg kell vonnunk az opera nevet, és minden más európai színházban alkalmatlan lesz a bemutatásra” – Carl Maria von Weber fogalmazott ilyen pesszimistán pár hónappal az Oberon 1826-os londoni premierje előtt – és a történelem nagyjából igazolta a komponista borúlátását.

 • tévéSmaci

  Halkirály

 • Ótvar - Bayer show

  A stúdióközönség tapsolása az adás leg­elején: alighanem mindössze ennyi lehet a „show” műfaji kritériuma az Echo Tv illetékesei szerint, akik pár hete teleragasztották a várost Bayer Zsolt show-jának plakátjaival.

 • rés a présen

  Színész szerettem volna lenni

  Raubinek Lili előadóművész, táncos

 • Színház

  Hajmeresztő

 • Tánc

  DEEPER

 • Balett

  Amilyet a nő akar

  Don Juan / A négy évszak – Feminizma

  Két darab, két főszereplő, két nézőpont: az első középpontja egy kultikus férfi, a másiké pedig a kultikus nő. Az első darab egy klasszikus történet átforgatása, a másik egy klasszikus zeneműé. A érem két oldala, pontosabban a sakktábla két színe.

 • Interjú

  „Apró hazugságok”

  Rezes Judit és Szabó Győző színészek

  Loveshake – Az élet összeráz címmel formabontó zenés-táncos játékot találtak ki a régóta egy párt alkotó művészek. A január 20-i bemutatóig még sejtelmes homály fedi Rezes Judit és Szabó Győző színházi duettjének részleteit.

 • Színház

  Test és hang

  TÁP Színház–Szerb Antal: Utas és holdvilág

  Mostanában nem múlik el színházi évad a slow jegyében született előadás nélkül. Az előzőben ilyen volt például a csaknem ötórás József és testvérei az Örkény Színházban: az egymásba fonódó, köröket leíró történetek megszüntették az időérzékünket.

 • Film

  Thelma

 • Film

  Kicsinyítés

 • Film

  A legsötétebb óra

 • Dokumentumfilm

  A nagy lövés

  Žiga Virc: Houston, van egy kis gondunk!

  A címben citált humoros szállóigét az Apollo–13 küldetésének és az erről készült filmnek köszönhetjük – na meg annak, hogy a nem is kicsi és nem is csak egy probléma dacára az űrhajó szerencsésen visszatért.

 • Kiállítás

  Vágások

 • Kiállítás

  Kezek, részletek

  Baranyay András (1938–2016)

  Az 1965-ben festőként végző és több mint tíz éven át restaurátorként, később kisképzős tanárként dolgozó, majd a mostani kiállításnak is helyt adó egyetem grafikai tanszékén oktató művésznek utoljára 1998-ban volt retrospektív életmű-kiállítása az Ernst Múzeumban.

 • Könyv

  Kertész Sándor: Pókember-generáció

 • Könyv

  Gyűlölet

  Olaszliszkától Kislétáig Tódor János: Vadászjelenetek Magyarországon

  Tódor János nemrég megjelent kötete a harmadik a cigányok elleni gyilkosságsorozattal és a közelmúlt erőszakos etnikai konfliktusaival foglalkozó könyvek sorában.

 • „Ha futni kell vagy repülni” - Willem Dafoe filmsztár

  Volt Krisztus a kereszten, az idő maga Wendersnél, hősi halott Oliver Stone-nál és főgonosz földön, vízen, levegőben. Játszott vámpírhajlamú színészt, és mindenét megmutatta Lars von Trier kamerája előtt. A héten emberséges motelgondnokként mutatkozik be a Floridai álomban.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...